Comentarii pe articolul Cum arata bugetul anti-criza propus de Guvernul Boc


Nu e destul totusi

Mircea Lamurean la 30 Ianuarie 2009, ora 10:54
Nu e destul totusi
Desigur din prezentarea sumara nu pot fi cunoscute toate elementele raportului. Insa bugetul propus e credibil totusi. Ce ar mai trebui ? :
1. Cheltuielile de personal administrativ ar trebui taiate mai clar si ferm. : Ar trebui limitat salariul in domeniul bugetar si in special ar trebui limitate drastic alte venituri bugetare (sporuri, prime)
2. Deoarece partidele sunt cu foamea in git, o sa incerce sa-si monteze in functii vampirii financiari, pentru ca au nevoie de finantare. Iar acesti vampiri vor pune si in buzunarul lor cite ceva. Deci aici trebuie un control mai riguros la oala cu miere.
3. Din punct de vedere al veniturilor de la buget exista 2 tipuri de romani : boborul si elita. Si ma refer la o anume elita, in sensul ca au acces la o tita mai mare, cu lapte mai bun si mai mult : profitorii casei de asigurari OPSNAJ de ex.: justitie, armata, secu, si altii, pentru care totul este gratuit (medicamente, servicii). Astia ies la pensie (cu pensii f mari) la 38 de ani dar continua sa beneficieze preferential de buget. Se angajeaza sau intra in politica si spurca aerul, pentru ca s-au obisnuit cu mai mult. In esenta aici e vorba despre dreptatea sociala care trebuie aplicata pina la urma. De altfel dreptatea sociala e un puternic factor de apreciere politica.
4. Sistemul medical este inca un sistem care genereaza hemoragii puternice financiare. Salariile sunt mari, toti exploateaza la maxim sporurile si garzile si in plus intind mina la pacienti. Prin spitale sunt cirduri de profitori. Administratiile spitalelor sunt total neperformante si au un singur scop : mulgerea bugetului. F multe spitale inregistreaza pierderi. Sistemul in sine genereaza o concurenta imorala si abuziva cu unitatile private. Ministrul Bazac se pare ca nu doreste sa legalizeze "onorariile informale" insa aceasta e singura solutie : cine vrea sa dea ceva medicului, trebuie sa o faca pe acte; in felul asta ramine ceva si spitalului dar si bugetului de stat. Altfel un chirurg bun face la negru chiar si 10000 euro / luna.
5. Sprijinirea puternica a IMM urilor : prin credite la dobinzi rezonabile ( noi avem unele dintre cele mai mari dobinzi din lume acum, si asta datorita geniilor din BNR), facilitati fiscale reale si realiste, sprijinirea "pe fata" a acestora in raport cu companiile straine, in special fata de cele care incearca creearea monopolurilor. Noi trebuie sa atacam segmentele de inanta performanta pentru ca sunt de viitor si f rentabile.
6. Trebuie sa terminam odata cu incurajarea nemuncii : In loc sa platim somerii mai bine deschidem santiere nationale si le platim salarii. Au facut-o chiar si americanii in criza. Trebuie sa mai terminam cu tot felul de ajutoare pentru nemunca. In special tiganii, se string la ajutoarele date de primarii iar uneori vin cu mercedes-ul sa ridice ajutorul, ca de..., "sa maninca si gura lor'.
7. Turismul si unele servicii pot fi o sursa puternica bani la buget si in special pot aduce sume substantiale in valute straine in tara. Dar trebuie sa momesti cumva turistul. In plus trebuie standarde, norme, infrastrucutura.etc
8. Infrastructura in special rutiera e f f importanta. In ideea asta sta credibilitatea Romaniei, ideea de schimbare, de modernizare...de respect pentru vizitatori si de un viitor sigur.

Ar mai fi si altele de spus. Oricit de mult ascund partidele ticalosiile, poporul vede si mai repede sau mai tirziu le amendeaza prin vot. Pina la urma deci oamenii cu coloana vertebrala si axati pe dreptate si coretitudine vor fi cei apreciati si pastrati in frunte. Si exemple sunt destule in mediul politic. Oameni pe care aparent nimini nu-i mai putea da jos niciodata, au fost rejectati si au disparut. Nu mai departe Tariceanu, a devenit penibil spunind ca sunt pe undeva ceva bani in buget. Probabil ca a fost dezinformat pentru a fi terminat definitiv. E un exemplu de iesire lamentabila din istorie. Iar Boc are acum sansa sa faca istorie printr-o strategie corespunzatoare. Si chiar nu e imposibil
Bogdan la 30 Ianuarie 2009, ora 14:17
foarte bun comentariul ..... bine structurat si adevarat.
The Reality la 31 Ianuarie 2009, ora 23:40
Bun comentariul,intr- adevar, insa partea cu salariile mari ale medicilor nu e adevarata nici pe de parte...un medic primar,adica trecut de 40 ani are in un salariu de aprox 30 milioane...vi se pare mult??

  Inapoi la articolul Cum arata bugetul anti-criza propus de Guvernul Boc

Setari Cookie-uri