Comentarii pe articolul Isarescu: Avem cinci canale de transmitere a efectelor crizei in Romania


derutarea adversarului

Costel Gherghin la 9 Februarie 2009, ora 18:38
derutarea adversarului
Pentru a nu intra in derizoriu fac cateva observatii asupra politicilor bancare din ultimii 3 ani . Dorinta bancherilor de a se imbogati imediat a dus la aceasta criza "mondiala". Daca observam ca in mai toate tarile dezvoltate falimentele bancare sant la moda , atunci putem emite urmatoarea ipoteza.
In primul rand dobanzile mari atat pentru creditele de consum cat si pentru ivestitii au saracit pe intreprizatori atat cei interni cat si cei externi . Simplu profitul investitorilor sa mutat in buzunarul bancherilor sub forma de dobanda . Bancherii au sesizat ca nu au procedat corect ,dar in loc sa scada dobanda pentru a facilita rulajul , mai gresesc o data si calculeaza ratele de rambursare a dobanzilor mult mai mari la inceputul creditelor si mai mici catre sfarsitul contractului( aceasta pentru a se asigura de castig ) Dar nici aceasta sreatagema nu a dat rezultate deoarece dupa cum se vede a indus in marile economii pierderi uriase care se transforma in colaps economic . Pentru romania acest fenomen este si mai grav deorece bancile romanesti practica cea mai mare dobanda din UE .

Romanul dus de nas si ademenit de profituri rapide s- a aruncat la credite cu dobanzi mari si clauze din cele mai nastrujnice BUBOR, ROBOR, EURIBOR indici pe care ai stabileste banca nationala a romaniei dupa propriiile interese. Asa ca ne trezim intrun cerc vicios imposibil de iesit .
Salvarea este posibila numai in cazul in care Bancherii isi revizuiesc politicile bancare Adica practicarea de dobanzi suportabile de populatie si de bruma agentilor economici ramasi inca pe piata. Sa aruncam pisica neagra in exteriorul tarii si ca de acolo ni se trage totul este o falsa inducere in eroare a populatiei . Le este rusine sa recunoassca greselile.

  Inapoi la articolul Isarescu: Avem cinci canale de transmitere a efectelor crizei in Romania

Setari Cookie-uri