Comentarii pe articolul Preturile la imobiliare vor creste cu 5% la fiecare trei-patru luni


Dinu Patriciu are dreptate !

Florentin Pascu la 21 Februarie 2008, ora 10:30
Dinu Patriciu are dreptate !
Timpul va demonstra ca preturile se vor ajusta in minus cu aproximativ o treime din nivelurile actuale.
In ceea ce priveste afirmatiile reprezentantilor dezvoltatorilor sau agentiilor imobiliare, acestia, chiar daca sunt constienti de evolutia reala, nu vor declara niciodata ca preturile ar putea sa scada deoarece in momentul respectiv numarul si nivelul la care se incheie tranzactiile ar scade brusc.
Intr-adevar, vanzatorii solicita in continuare aceleasi preturi sau chiar unele cu o usoara crestere pentru a nu lasa impresia de panica. Acest lucru nu poate dura la nesfarsit deoarece, in special dezvoltatorii, la finalizarea ansamblurilor imobiliare trebuie sa detina lichiditatile necesare pentru rambursarea creditelor utilizate pentru realizarea investitiilor. Faptul ca pe durata de realizare a investitiilor dezvoltatorii isi permit sa afirme ca in cea mai mare parte locuintele sunt vandute, solicitand preturi exagerate, se datoreaza la randul sau perioadei de gratie pentru rambursarea creditelor. Preturile pe care le solicita nu sunt consecinta confruntarii cererii cu oferta ci doar consecinta unor speculatii de amploare in ultimii ani. Atat timp cat apartamentele vandute din stadiul de proiect nu pot fi revandute, deci tranzactionate liber pe piata, pretul nu este cel real, fiind asa cum am mentionat unul speculativ mentinut foarte greu in acest moment.
Lipsa de lichiditati de pe piata, scaderea puterii de cumparare a majoritatii populatiei cu venituri in lei, cresterea foarte accentuata a preturilor din ultimii ani precum si faptul ca in cursul acestui an foarte multe ansambluri rezidentiale vor fi finalizate, apartamentele urmand sa intre pe piata libera si nu pe una impusa de dezvoltatori, constituie premisele prabusirii preturilor in cel mult 6-9 luni.
Scaderea va avea o amplitutine mult mai mare pentru locuintele vechi, achizitionate prin credit, deoarece valorile acestora vor intra sub nivelul de baza al creditelor, caz in care bancile vor solicita garantii suplimentare punand o presiune si mai mare asupra proprietarilor acestora care vor incerca sa scape de aceste proprietati pentru a nu avea de rambursat credite ce depasesc cu mult valorile locuintelor.
Argumentul potrivit caruia preturile nu pot sa scada deoarece cererea este cu mult mai mare decat oferta este interpretat gresit deoarece, de cele mai multe ori nu diferentiaza cererea solvabila de nevoia de locuinte, aceste doua botiuni fiind cu totul diferite.
Pe scurt, in acest moment, apartamentele vandute din stadiul de proiect se confrunta cu cerea solvabila, respectiv cu cei care isi pot permite sa plateasca preturile solicitate. Nevoia de lucuinte sau cerea totala este cu totul alta, aceasta urmand ca in scurt timp sa ajusteze preturile deoarece nivelul preturilor pe care cei mai multi il pot oferi va determina adoptarea deciziei de diminiare a preturilor din partea dezvoltatorilor astfel incat sa evite blocare pietei, respectiv lipsa de tranzactii, in masura sa accentueze si mai puternic sacderea preturilor.
Scaderea preturilor este un fenomen normal in cadrul unei ecomii de piata. Faptul ca acest lucru surprinde si pare a nu se intampla niciodata, nu este decat consecinta lipsei de minima cultura economica precum si a mirajului imbogatirii rapide in urma plasarii unor lichiditati in proprietati imobiliare "din care nu poti pierde".
Gheorghe Grosanu la 23 Februarie 2008, ora 17:03
Explicatie foarte pertinenta si la obiect a dlui Pascu.
Aceasta ridicare artificiala a preturilor va fi confirmata de o scadere generata de refuzarea acordarii de credite a bancilor in cazul in care vor fi din ce in ce mai multi debitori in imposibilitate de plata. Despre descresterea preturilor la imobiliare pe nivel mondial nu vorbeste nimeni si din pacate se va face simtita si in Romania.
Radu Popescu la 12 Martie 2008, ora 10:40
Corect. Se spune, tot de catre specialisti, ca doar 5% din bucuresteni pot accesa credite de peste 100,000 Euro. Vorbim desigur de banii "la vedere". Atunci cine sa cumpere casele vechi la aceste preturi exorbitante si in crestere permanenta, cand vor fi preferate casele pe pamant sau apartamentele noi? 3 camere din '68, 62 mpu, 150,000 Euro?

  Inapoi la articolul Preturile la imobiliare vor creste cu 5% la fiecare trei-patru luni

Setari Cookie-uri