Comentarii pe articolul Criza forteaza investitorii sa-si scoata la vanzare apartamentele


Criza ii forteaza pe "incercatori" sa scoata apartamentele la vanzare

Dino la 19 Februarie 2009, ora 17:05
Investitorii profesionisti , mai precis fondurile de investitii, pun apartamentele la vanzare atunci cand sunt in stare de utilizare.
Amatorii sau "incercatorii" in schimb, intr-adevar sunt fortati de criza,intrati in panica incearca sa vanda pana nu mai scade pretul, orasele si nu numai s-au impanzit cu anunturi de vanzare a imobilelor mai ales cele vechi, multe dintre ele au fost cumparate in scop speculativ chiar pe datorii cu scopul de a le revinde la un pret superior.
Imi aduc aminte ca prin 98, intr-un oras din vestul tarii,o casa cu 4 camere in stare buna cu utilitati, se vindea cu greu cu 17 mii de marci germane , de ce? pentru ca pe vremea aia nu erau bani , bancile practic nu creditau deloc, situatie identica cu cea de acum, cand banii sunt putini si foarte scumpi.
Situatia din 2009 difera doar prin faptul ca banii sunt putini si scumpi in toata lumea nu numai in Romania, cum era cazul in 98.
Ramane de vazut daca aceasta diferenta va face ca pretul casei mai sus amintite sa scada sub 8 mii de euro (echivalentul a 17 mii de marci germane), si cu cat?
Cabaua Valentin la 20 Februarie 2009, ora 03:48
Sunt de aceeasi parere cu tine doar in ceea ce priveste, ca pana si cei mai profesionisti si inspirati oameni de afaceri au fost prinsi pe picior gresit de aceasta criza sub-prime.
Cu ce nu sunt de acord din ce spui Dino, este ca , desi te referi la o situatie presupun eu din 1989 si nu din 1998, similaritati nu exista.
Acum sunt lichiditati insa scumpe cred eu,iar psihoza le blocheaza!
Cei care se asteapta ca preturile sa mai scada..pot spera..stii cum se spune ..speranta moare ultima!
Succese!
Dimitriu Adrian la 20 Februarie 2009, ora 10:46
Avem 2 variante de cumparatori, ambele cu cite alte 2 in subsidiar: principal - oameni cu capul pe umeri si oameni dusi cu pluta, care vor sa cumpere indiferent cit platesc/ secundar - investitori (care vor trai probabil din chirii) si cumparatori pentru uz direct.
Trebuie sa terminam cu intrebarea cit ne permitem sa platim pentru o locuinta. Intrebarea este cit e pretul corect (ca la TV)?
Un cuplu de prieteni a cumparat acum cca. 10 ani (au avut rabdare) 1000mp la 15 km de Bucuresti, intravilan, acces, etc si si-au facut o casa cum au vrut (etaj, mansarda, cca 250 mp pe etaj). Au muncit si ei si au platit cam 30.000 eur (utilitati incluse: apa, gaze, centrala privata, curent, cablu TV, internet etc, ca la tara) Toata distractia a durat cam 5 ani. Va intreb: a meritat?
Construiti-va singuri, nu mergeti la fitness sa slabiti, iesiti din birouri. E si sanatos si ieftin. E drept ca nu-i pentru puturosi
Pop la 20 Februarie 2009, ora 11:07
Pun pariu cu ei k preturile locuintelor o sa mai scada cu cel putin 15% din valoarea actuala (pt cele noi) iar cele vechi a sa scada si mai mult....
Dino la 20 Februarie 2009, ora 15:25
Pentru inceput doresc sa imi exprim compasiunea pt cei care au pierdut si vor pierde in continuare investind in imobiliarele din Romania.
Exemplul dat de mine si anume cel cu casa din 98 se refera intradevar la acel an, compania de consultanta si evaluare in imobiliare "Darian", intareste cu un alt exemplu, cele scrise de mine in comentul initial, ei dau ca exemplu un apartament de 2 camere (50-60mp),care valora in anii 98,99 intre 8000 si 10.000 $ adica (150-200 $/mp), iar pana in anul 2008 valoarea aceluiasi apartament a urcat de 10 ori, respectiv 80.000 de euro (1500-2000 euro/mp).
Sa explicam:
Cand am invatat in facultate despre piete, ce sunt ele, de cate feluri etc,am invatat si faptul ca piata imobiliara este o piata derivata, fiind foarte dependenta de cresterea economica din zona in care se aplica.
Daca punem in practica acest elementar exemplu, observam ca, cresterea preturilor era pana anul trecut in raport direct proportional cu cresterea economica, anul trecut avand o crestere economica de 9% am avut si un al noualea an de crestere a preturilor in imobiliare vizavi de anul 1998.
Vom vedea ce se intampla in 2009, cand cei mai optimisti analisti economici prognozeaza o crestere economica mai mica de 1 %.Logic am ajunge direct de unde am plecat in anul 1998, mai bine zis la aceleasi preturi.(varianta optimista).
Vizavii de tot felul de teorii conspirative,ele au conjunctura in situatii de criza si se vand bine, la fel ca in situatii de mari catastrofe cand se vand bine cartile lui Nostradamus, dispar crizele dispar si profetii.
Analizand in timp real, piata financiara de capital a burselor de marfuri si valori, fluxurile ce au loc acolo, constatam cu regret ca intradevar o criza finaciara exista si inca una adanca avand de data asta caracter global.
Ceea ce se marginalizeaza inca in Romania, in schimb e foarte ingrijorator pt UE, este urmatoarea criza subprime, si anume criza subprime din Europa de est, criza care se preconizeaza a fi mult mai severa si cu efecte mult mai grave decat criza subprime din SUA.

  Inapoi la articolul Criza forteaza investitorii sa-si scoata la vanzare apartamentele

Setari Cookie-uri