Comentarii pe articolul Ce nu stie Wall Street despre Estul Europei


Putina matematica bancara !

Tony B la 9 Martie 2009, ora 08:17
Tony, Let's get real !
Sintem amindoi in servicii financiare Nord Americane de 20 de ani, si stim amindoi ca orice credit neperformant "ciupeste" destul de mult din capital.
Conform normelor de capital premergatoare Basel 2 (care este putin mai complex) in general pentru ipoteci se cerea sa se dispuna de capital in valoare de 8% din jumatatea valorii imobilului ipotecat.
Pentru credite de consum este si mai rau!
Daca facem putina algebra, de clasa 10, vedem ce procentaj mic din totalul creditelor ipotecare si de consum trebuie sa devina neperformante pentru a aduce bancile din Romania in faliment !!
Tony A. Romani la 9 Martie 2009, ora 15:22
Tony,
Iti multumesc pentru timpul acordat. Bancile din Romania si reglementarile lor de provizioane au caracter special si sunt reglementate de Banca Nationala a Romaniei. Dupa stiinta mea, Basel 2 nu a fost implementat in Romania decat prin norme directe ale BNR. In plus, tinand cont de punctul 7 din lista prezentata de mine, se poate observa ca presiunea asupra capitalului are loc nu la nivelul subsidiarei ci mai degraba la nivelul holding-ului. Si intr-adevar holding-ul trebuie sa aplice normele Basel. Insa aici e si diferenta esentiala pe care incerc sa o aduc in discutie: una este subsidiara si alta este holding-ul.

  Inapoi la articolul Ce nu stie Wall Street despre Estul Europei

Setari Cookie-uri