Comentarii pe articolul Ce nu stie Wall Street despre Estul Europei


Unde este vina bancilor?

Jean la 13 Martie 2009, ora 17:23
Salutare Toni...
Printre altele ne si cunoastem.... sunt prietenul lui Romulus Carp.... Mario
Felicitari ptr seria comentariilor facute ... am reusit sa citesc 2, 3 editii publicate! Sunt super....

Revenind la tema publicata astazi, as dori sa fac cateva remarci din pozitia mea de banker care lucreaza de cealalta parte a oceanului ... in International Coprorate Banking Unit-ul unui mare grup bancar regional.

In acest moment supervizam portofoliile tuturor tarilor in care grupul are interese... si pot spune ca in foarte multe cazuri....rapoartele publicate de Moody's si acolitii....sunt eronate, si prezinta anumite opinii pe baza unor informatii rupte din context ...ne avand legatura cu realiatatea. Intre noi fie vorba...in acest moment nici nu cred ca mai au foarte mare cautare printre bankerii profesionisti europeni.... Cat de viabile mai pot fi aceste rapoarte / rating-uri...cand ele cotau Citibank AAA sau AA si la 3 - 4 luni dupa, acest monstru s-a prebusit...cred ca ar fi imprudent sa mai tii cont de ele 100%....

In al 2 lea rand panica...cred ca este rezultatul a 2 ideologii diferite de investment (cel Europeana mai conservator si cel Americana mai abrupt, mai speculativ) care din nefericire....chiar daca pretind ...au putine puncte de tangenta in realitate.
In esenta ... cred ca este in natura pietelor de capital sa se alarmeze imediat.
Cat vis-a-vis de lipsa informatiilor din Est... cred ca ne pripim putin....
Exista rapoarte clare, sintetice si la obiect vis-a-vis de pozitiile grupurilor bancare europene in est.
Mai mult decat atat..... anumite elemente de confort (cum ar fi executarea debitorului in perosna, rezervele minime obligatorii ridicate etc) ar trebui cuantificate ca si factori de confort, cand vorbim de rate of default...sau de sanatatea portofoliilor.
Vis-a-vis de efectele creditarii in real estate...imi pare rau dar trebuie sa am o parere diferita de a ta.....si-ti spun din pozitia celui care monitorizeaza in amanunt aceste efecte ...in toate tarile in SE Europei. Din nefericire ptr aceste tari ( Romania, Bulgaria, Albania, etc) puternica ascensiune economica din ultimii 5 ani a s-a datorat aproape in exclusiviate real estate-ul. Speculatorii din vest au intrat pe aceste piete, au alimentat o imensa cerere insolvabila la nivelul ultimului cumparator (utilizatorul final) si-au antrenat in acest joc bancile.
Sa luam exemplul Romaniei... privita unitar ea este o "companie" care nu produce high added value products ca Germania, UK, Suedia, etc. Furnalele ei au fumegat in ultimii 5 ani si-au dezvolatat sectoare / comapnii care au produs doar in jurul real estate-ului ... la fel si bancile.
In momentul de fata, procesul de creditare s-a oprit la toate nivelurile .....bancile.....isi vor banii inapoi iar in economie s-a creat un blocaj. Investitorii speculativi nu mai au banuti de bagat in proprietati, cei care ar dori sa cumpere case ptr a le uitliza.... n-au nici o posibilitate, bancile nu-i mai pot sprijini suficient.... si uite asa ...un ciclu de business firesc si perfect previzibil s-a rupt ...pare-se ptr moment iremediabil....Iar daca situatia va continua asa...chiar si ptr o perioada scurta......ne asteapta falimentul.... ptr ca toata prosperitatea marcata in ultimii 5 ani s-a construit pe banii speculatorilor din vest si pe credite.... deci net worth approx zero.
Acum vin scadentele tuturor..... de la nivelul statului...pana la simplul cetatean cu card de credit si ce vedem..... bancile nu mai injecteaza bani, consumul s-a contractat, neincrederea s-a accentuat, companiile nu-si mai platesc furnizorii ptr ca n-au lichiditati, statul nu mai colecteaza....si uite asa efectele stoparii creditarii ...sunt DEZASTRUOASE... mult mai adanci decat in alte state dezvoltate, unde exista alternative de productie (spreading indistry risks)...

Ceea ce remarc tot mai frecvent este faptul ca toata lumea blameaza bancile. Gresit...totalmente eronat......ca functie primara bancile sunt acel instrument de finantare temporara a pers. sau companiilor..si de depozitare a excesului de cash....ele nu reprezinta premiza consumului.

Banca, factor independent in aceasta ecuatie, nu poate fi responsabilizata de esecul developerilor de a genera equity in proiecte. Scuza-ma dar nu banca a fost initiatorul nu stiu carui proiect rezidential. Situatia este de inteles...au fost persoane care cu EUR 350k - 500k au dezvoltat proiecte de EUR 20-30 Mio... sa vezi aici ROE......
Intrebare..cand marii "moguli" imobiliari au bagat cazmaua in pamant ptr prima data nu s-au gandit ca este anacronic asa ceva.... nu s-au gandit ca daca maine banca nu-i deschide usa a ramas in pom?.... Se pare ca nu ... si totul vine numai si numai de la CALITATEA celor care au initiat aceste "proiecte sinucigase" - ptr ei.
Fatalitatea este...ca nici in momentul de fata mogulii nu inteleg ca discount-urile pe care le ofera sunt ridicole vis-a-vis de pragul cererii solvabile. Ei sunt retarzi ....in faza de negare... dar pana nu vor intelege ca : decat sa piarda totul..,caci la un moment dat banca ii va executa la distress value..... sa nu castige nimic (ceea ce este inacceptabil inacceptiunea lor) nu se lasa. Si-i inteleg.... in afara catorva profesionisti care au stiut ce si cum sa opereze...developerii locali....n-au treaba cu nimic... iti dai seama....fosti brutari, mecanici, bisnitatri etc...s-au trezit sa construiasca, in orice chip si orice.... = nu avea leg cu articolultau...dar....privit in context... merge :)

Sa auzim numai de bine



  Inapoi la articolul Ce nu stie Wall Street despre Estul Europei

Setari Cookie-uri