Comentarii pe articolul PricewaterhouseCoopers: Criza financiara franeaza investitiile straine in Romania


Credibilitate?

Marius la 18 Martie 2009, ora 11:33
Ce credibilitate stimabile domn? parca numai ce laudau cu AAAA+ pe asa zisele perle ale coronei in investment banking si m&a. De la astia asteptam noi "grade"?
Ioana Popescu la 18 Martie 2009, ora 15:00
Tocmai ca nici macar in clasamentul astora nu am intrat ar trebui sa ne ingrijoreze. Incetati sa mai vedeti tara asta ca pe buricul pamantului si dati-va seama de realitatea situatiei in care ne aflam. Toata lumea se plange de criza, care mai de care tipa mai tare si nimeni nu ia nicio masura concreta. Va complaceti cu totii in situatia in care va aflati si cand scoate cineva capul afara si ofera o parere pertinenta, un sfat care ar putea schimba ceva incepeti sa va simtiti deranjati in inertia voastra si sa spuneti "nu" oricarui semn al vreunei impotriviri "ordinii firesti a lucrurilor". In alta tari se iau masuri concrete, din septembrie, la noi guvernul a inceput sa actioneze din ianuarie. Si ne mai miram cum am ajuns in aceasta situatie!
Liliana Armeanca la 18 Martie 2009, ora 23:37
In att. Dna Ioana Popescu
Nu pot deduce din comentariul Dvoastra cati ani aveti, dar cu certitudine nu "ati crescut odata cu tara". ca si noi ( a se citi "odata cu coada", "odata cu criza"). Daca Dvoastra ASTA vi se pare criza, inseamna ca, din varii motive, ori nu ati prins mai nimic din "epoca de aur", ori faceati parte din tagma care nici nu a aflat pe timpul lui ceausescu, ca " e criza".
Cum puteti spune despre acest popor amarat ca "se crede buricul pamantului"?!? Pentru romani, pamantul e inca un disc, pe circumferinta caruia de - abia isi mentin un fragil echilibru!
De vreo 36 de ani traim numai intr - o criza. Nici nu invatasem bine sa scriu, si deja se lansase " criza de hartie", era politica de stat sa mazgalesti caietele de dictando II si pe dunga si pe cant - si fiindca am invatat sa scriu in acea perioada, am scris ingrozitor de marunt pana dupa Revolutie, ca "trebuia sa facem economie de hartie". Si, simultan, criza petrolului. Ce era aia, nu prea eram lamuriti, cand vedeam sondele ca padurea si rafinariile scotand flacari, dar, ma rog, am dus - o in spate pana cand prin 85-86 ajunsese benzina la negru 30 lei/litru. Dvoastra ati fi dispusa, in ziua de azi, sa dati 3 milioane pe un litru de benzina? Ca atata vine in banii de azi!
Pe urma au venit inundatiile din 75 si odata cu ele s - a instalat criza ( ca, vezi, mai era loc pentru "adevarata" criza!). Eram in clasa a patra si- mi petreceam vacanta in mod placut si util batandu - ma, literalmente, 8 ore ( zi de vara pana-n seara) la coada la Alimentara pentru obtinerea unei sticle de jumate de ulei. Pe urma s - au introdus ratiile si cartelele, iar bunica - mea si - a reamintit razboiul si ocupatia ruseasca.
Apoi, in anii ce au urmat, nici nu mai stateam in vacanta la coada, ma intelegeam cu profesoarele si, in timppul orelor, stateam la coada la Alimentara de peste drum de liceu, de 2 ori - odata pt. ele, odata pt. mine - ba un pachet de unt, ba un kil de zahar, ca alta bunaciuni nu vedeam. Pe urma au intrat in criza si laptele, si iaurtul, si.. cam tot, ca stiu ca printr - a zecea, iarna, m - asezam pe la vreo 2 noaptea la coada la lapte, la Miorita, ca se deschidea la sase si lupta seculara nu dura asa mult ( nu era atata lapte!) ca sa intarzii de la ore. Pe urma au si demolat Miorita, ca nu mai avea sens sa mentina laptarii - laptele disparuse de tot. In final, aproape ca au disparut si cozile, nu mai aveam la ce sa stam, totul era pe ratie. Inainte de Revolutie, situatia s - a agravat, trebuia sa te bati la cozi, pentru ca nici cantitatile de pe ratii nu mai erau aduse ( sau, ma rog, probabil le valorificau vanzatoarele inainte, la pret inzecit) si trebuia sa stai ore - n sir sa te bati si pentru prapadita aia de ratie. O matusa de - a mea de la Cluj, care avea, de fapt, o sanatate de fier ( poate ar fi trait sa fie cea mai varstnica persoana din tara) a fost lovita de masin in vara lui 89, la 86 de ani, grabindu - se ca " a adus la brutarie painea de la ratie".
Doamna! Marin Prdea a fost asasinat pentru ca a citat, in volumul trei de la "Cel mai iubit dintre pamanteni" , o vanzatoare de Alimentara care se lupta cu o coada la branza: "mai bine nu v - ar mai da!"
Fiica - mea a mare, la Dej, cand a invatat sa vorbeasca ( e nascuta in 84), primul cuvanrt inteligibil a fost " catela" - cartela de paine, de cartofi, de oua, altceva nu vedea in jurul ei, decat cartele divers colorate si fara acoperire. La scurt timp dupa Revolutie a venit un om sa citeasca gazul si ea, speriata: "nenea o sa ne taie gazul?" Bunicul meu murise, razbit de pneumonie, fiindca gazul nu putea fi lasat aprins decat pana la o "cota" data, indiferent de temperatura, altfel depaseai cota si ti - l taia de tot.
Si Dvoastra vreti ca ACEST popor sa - si dea seama ca "e criza!" Cum sa - si dea seama? Cum ar putea sesiza diferenta? Traieste intr - o mizerie crunta si in lipsuri groaznice de zeci de ani, unde e diferenta? De ce ar fi ACUM mai "criza" decat altadata? Nici n - a prins altceva, o mare parte a populatiei n - a apucat alte vremuri decat de " criza". Bine, a fost o 1/2 de an, in 1990, pana la alegerile din mai cand au fost de toate si am avut neasteptat de multi bani ( se plateau ore suplimentare, se dadeau participatii la stat, trebuia sa iasa 90%!), dar sa fim seriosi: exceptiile nu fac decat sa confirme regula. Astazi, 21% din populatia tarii traieste "PE CONT" adica pe caiet la Alimentara din colt ( Butic, ABC, etc)
Vreti sa mai continui? Sirul umilintelor si privatiunilor e, cred, nesfarsit! I - am scris fiicei mele mai mici un " eseu despre comunism" si n - am scris nimic, practic, ar fi loc de un roman. Unul care nu se termina in 1989.
Si acuzati acest popor ca nu - si da seama ca e criza?1? Ca " de falos" ce e nu - si da seama? Ca se crede buricul pamantului? Cum puteti? E ca si cand ati rade de un olog, l - ati batjocori ca " de falos" nu merge! Sunteti de o cruzime fara seaman!
Am avut un electrician la un santier la Turnu - Mgurele, prin 2000, era copil, abia terminase liceul, dar a zis o vorba de neuitat: " Dna inginera, astia si cand o sa vinai sfarsitul lumii, n - o sa - si dea seama decat dupa 100 de ani!"
Mi - am adus aminte de vorba lui cand cu nebunia cu " criza" - era perfect adaptata: cum sa ne dam seama ca e criza? Noi traim inca sub imperiul celei de acum cateva zeci de ani, chiar daca nu - s 100.
Imi pare rau daca am fost violenta pe alocuri. N - am avut nimic personal cu Dvoastra, nici nu va cunosc. Poate revolta unui popor obidit. Nu sunt o fana a lui Zaharia Stancu, dar il parafrazez: Nu de criza ne este teama! Daca de viata nu ne speriem....
Ivan Mihai la 19 Martie 2009, ora 06:02
Jos palaria in fata d-nei Liliana Armeanca.
Ati uitat sa-i spuneti d-rei ca din '90 este o altfel de criza.
Daca aceasta criza este mai parsiva?
In alta ordine de idei, m-as mira sa nu aveti o replica impertinenta.
Sper ca moderatorul sa-si faca datoria.
Mihai Ivan
Mihai la 19 Martie 2009, ora 12:41
Doamna Ioana Popescu!!!

Daca noi nu ne dam seama de realitatea situatiei, ei (usa isi dau?). Infectiile lor din economie care au putrezit o economie globala nu au fost vizibile?

Cine sa ofere o parere pertinenta? Niste nenorociti care sia-u tras bonusuuri de sutre de milioane cind ei au primit bani de la stat? De la stia sa luam lectii?

Doamna, sunteti ori venita de peste ocean cu concedierile ori pe dinafara total.
Pieptu Adrian la 20 Martie 2009, ora 13:57
Stimata d-na Popescu, nu stiu ceilalti cum sunt, dar eu lucrez in sect. privat si nu vb de undeva dintr-un birou aflat la niv 20 unde-am poposit direct de pe bancile facultatii. Tara asta dupa cum ii spuneti dv.are defectele si problemele ei, sigur ca da, si sunt f multe de facut. De aici insa si pana la a vedea totul in negru, a astepta cu infrigurare nenorocirea aia care se incapataneaza sa nu mai vina e cale lunga. Datele statistice de care n-am nici un motiv sa ma indoiesc il contrazic flagrant pe d-l respectiv. Si nu numai datale statistice. Si realitatea dincolo de ce vede si trambiteaza o anumita parte a presei il contrazice. Daca nu se pricepe, sa ne lase. Daca o face ca sa ne manipuleze, sa se duca. In orice caz cred ca s-a descalificat total ca profesionist cu un astfel de articol.

  Inapoi la articolul PricewaterhouseCoopers: Criza financiara franeaza investitiile straine in Romania

Setari Cookie-uri