Comentarii pe articolul Care este diferenta dintre un lider si un manager


Cand Bagnola sau un alt expert spune ceva ...

Dan Vasilescu la 18 Martie 2009, ora 12:55
Romanii sunt originali in toate. Pana si in spiritul de conservare. Se napustesc orbeste pe sosele dar tin cu dintii de ideile proprii. Pentru simplul motiv ca rapoarteaza totul la persoana sa si experienta proprie.
Defapt cand Bagnola sau orice alt expert vorbeste - noi auzim numai ceea ce stiam deja si ne grabim sa stabilim: stie cate ceva (din ceea ce stim si noi) sau e pe de laturi (subiect de mare bucurie si multumire proprie) .
Adevarul e ca pe lideri ii cunoaste oricine si inca din pruncie. De la colegul care da mai multe goluri pana la vecinul care fumeaza cele mai multe tigari. Cu timpul liderul a invatat sa se descurce mai bine, sa se priceapa la oameni, sa dea sfaturi prietenilor, si cu ceva noroc... sa ajunga sef.
Din acel moment se rupe filmul. Nimeni nu mai cunoaste pe interior managerul. Acesta da ordine, impune, nu mai este prieten cu nimeni, se da cu ceilalti, etc.
In multe cazuri este un ilustru mediocru care vinde ceea ce oricum se vindea si face sa mearga o echipa care oricum mergea. Nu-si pune intrebarea cum de a ajuns acolo multumindu-se cu ideea ca seful care l-a selectionat parca e mai sulfa decat el. Dar poate ca asta e spilul. De acum trebuie sa aplece capul si mai mult cand se uita in sus si sa ia o morga si mai teapana cand e sa se uite in jos, la subalterni. Ia, cine se da mai destept ca mine ???
Asa ca lumea se imparte pe la noi in manageri (norocosi si distanti) si executanti (care raman cu placerea trasului matei de coada fiecare incercand sa devina lider pe alt domeniu de gherila).
Cam asta este povestea lider vs. manager in Romania. Si numai asa se pot descifra majoritatea comentariilor la cele spuse de tipi din zone in care s-au inventat defapt acele cuvinte.
DAR: exista in lume si organizatii care sunt orientate catre profitul real, in care exista concurenta bazata pe profesionalism, in care exista sistem de valori reale, acolo unde banul este atat de important incat a trebuit reinventat omul dedicat firmei si progresului ei.
Acceptati atunci ca este mai l-andemana sa ajungi LEADER invatand si experimentand intr-un domeniu banal sau de varf. Poti gresi si o lua de la inceput. E chiar mai emotionant asa. Poti avea cele mai traznite sau inovatoare idei care nu aduc vreu-un beneficiu real omenirii. Poti inventa o metoda de mare impact in vanzari, un nou carburant sau un sistem care sa-ti aduca bani cu nemiluita sau te pot saraci. Poti scrie sau predica daca asta se vinde. Poti face orice, este viata ta, sunt banii si timpul tau.
Dar un adevarat MANAGER este raspunzator de calitatea vietii si banii tuturor celor implicati. De la copilul care mananca o tarta facuta pe linia ta de fabricatie, pana la weekendul fericit al unui angajat oarecare sau la cadoul pe care si-l poate permite patronul sa-l daruiasca fiicei sale. Daca produsele care ies pe poarta nu sunt 101% OK, daca ai pierdut cota de piata, daca apare un zvon nefast, daca oamenii nu-si primesc banii, daca actionariatul nu-si atinge cota scontata, atunci esti aratat cu degetul de toti si esti dat afara. Eventual din toata acea industrie sau zona geografica.
Dar pentru a avea acele performante trebuie sa ai multe calitati intarite prin educatie asidua, antrenament si multe alte calitati la care trebuie sa fi renuntat de mult.
Una dintre calitatile utile este empatia. Aplicata aici ar fi ceva din rabdarea de a asculta pe celalalt, de a intelege ceea ce spune prin prisma orizontului sau de viata si de a invata ceva si din acea experienta inedita pentru tine.
Managerul trebuie sa fie un luptator vizionar dar si un om echilibrat care sa-si poata indrepta echipa pe directia cea mai profitabila companiei. Tocmai de aceea, spre binele tuturor ce depind de acea organizatie, se incearca legarea celor 2 tendinte oarecum antagoniste: management castigator si leadeship acceptat natural si plenar inafara job description-ului.
Sunt numai doua conditii pentru un bun manager (adica si leader)
1. Sa fi suficient de dotat incat sa nu-ti fie teama de o lupta deschisa de idei si rezultate, sa promovezi langa tine pe cei mai profitabili oameni
2. Acelasi principiu sa se aplice si deasupra ta, ierarhic vorbind
Sa speram ca daca tot apare criza macar se vor cerne valorile care sa ne propulseze intr-o economie ceva mai reala.
Ivanov Maria la 19 Martie 2009, ora 17:17
Singurul management care se practica la noi este concedierea salariatilor cand apar probleme de vanzare a produselor. Eu nu dau nici doi bani pe astfel de management. atunci cand un manager va incearca, asa cum spuneati, sa aiba grija de salariatii lui ca de propria persoana si afacere atunci imi voi schimba parerea. Deocamdata vad doar manageri satui si umflati care coboara din masini scumpe lasand o dara de parfum scump.
Atunci cand si managerul va suferi alaturi de salariatii care, de altfel, l-au urmat in manageria lui atunci va exista mai multa raspundere.

  Inapoi la articolul Care este diferenta dintre un lider si un manager

Setari Cookie-uri