Comentarii pe articolul Decizia BNR: O masura asteptata, dar care nu va relansa creditarea


BNR nu intelege sau nu vrea ?

Lamurean Mircea la 23 Martie 2009, ora 11:07
Singura sansa pentru reluarea creditarii este conditionata de reducerea dobinzilor la un nivel realist. Adica la 5-7 % la valuta si 10 -12 % (maxim) la lei. Ori acest fapt se poate intimpla daca BNR reduce nivelul RMO de care vad ca tine cu dintii. Nimic nu mai justifica aceasta incapatinare, de a mentine RMO. Sau poate, cine stie......
E logic. Un profit operational nu poate sustine o dobinda prea mare. Si atunci majoritatea companiilor, in special IMM-urile, daca sunt sufocate de dobinzi, merg spre faliment. Cu greu unele reusesc un "zero" magistral la bilant, chiar daca se vor incerca tertipuri fiscale (evaziuni). Rezulta incasari 0 la buget, someri si alte complicatii pentru guvern. Nu e mai logic ca BNR sa renunte la orgolii si sa gindeasca in acord cu guvernul si cu realitatea crizei ? Sau vor neaparat sa fie responsabili de dezastrul ce va urma....
Hotea Ioan la 23 Martie 2009, ora 19:18
In articol se arata ca:

"Bancherii spun ca problema majora pentru creditare la aceasta data este lipsa cererii...", "...a ratelor de dobanda ridicate, cauzate de lichiditatea redusa de pe piata financiara globala..."

iar eventualele masuri in sprijinul creditarii vor fi luate fara sacrificarea obiectivului de stabilitate a preturilor si a celui de ajustare a deficitului de cont curent sub 10% din PIB in 2009..."

"Economia romaneasca a reactionat diferit pana in prezent in fata efectelor crizei iar rata inflatiei nu a scazut puternic la fel ca in alte tari. Totodata, oferta inca insuficienta de bunuri si servicii autohtone implica o prudenta sporita in luarea unor decizii de impulsionare a creditarii deoarece un prim efect advers ar putea fi stimularea din nou a importurilor si readancirea deficitului comercial, a detaliat Sinca pentru Wall-Street."

Trebuie sa intelegem ca:
1. Ministerul Finantelor, pentru acoperirea deficitului bugetar, stringe, la orice dobinzi, lichiditatile de pe piata.Din acest motiv dobinzile sunt mereu mari.
2. Majoritatea salariilor in tara sunt de 200-300 de euro/luna. In concordanta cu aceste salarii se pot face creditari si stabili preturi.
3. Rata inflatiei nu a scazut puternic la fel ca in alte tari deoarece intreprinzatorii vor suprcistiguri, adica jaf. Cum altfel putem explica ca desi pretul titeiului a scazut dela 150 la 50 $/baril, pretul benzinei a ramas aprox. acelasi?
4. Importurile de bunuri si servicii asigura suficiente cistiguri. De ce "oameni de afaceri" sa-si batem capul cu productia, care este o munca grea?

In mod normal, in mod sanatos, consumul nu poate fi mai mare decit salariul, decit cistigul. Atentie! Salariul aceluia care produce. La un moment dat, orice artificii s-ar aplica (credite, salarii anormal de mari in unele sectoare), se ajunge la limitarea consumului la nivelul cistigurilor, salariilor.

Este complicat. Sper ca n-am gresit prea mult.


  Inapoi la articolul Decizia BNR: O masura asteptata, dar care nu va relansa creditarea

Setari Cookie-uri