Comentarii pe articolul M&A Lux sau necesitate? (II)


Pericol

Subtirelu Adrian la 30 Martie 2009, ora 09:00
Argumentele pro sunt clare. Poate ca exista si o problema: miscarea de M&A poate crea niste pozitii de monopol intr-o perioada cu adevarat "darwiniana". (Considera ca e o intrebare)
Mike B la 31 Martie 2009, ora 08:36
Buna Adrian,
Posibilitatea creari de monopoluri sau oligopoluri este foarte reala.
Dar sint citiva factori care marita luati in considerare:
1) intr-o economie de functionala de piata, ar fi de asteptat ca firma cea mai eficienta sa fie cea care ajunge in pozitie de monopol iar rezultatele eficientei ar trebui sa fie resimtite (pret redus, servicii de calitate etc.) de consumatori
2) intr-o societate functionala, unul din rolulurile statului este sa asigure o concurenta loiala si eficienta, si sa contracareze efectele negative ale monopolurilor (ar trebui sa existe legi antimonopol, cum exista in Statele Unite de exemplu), si
3) in cazul unor monopoluri pe plan national, o politica de liber schimb ar permite firmelor straine sa intre pe piata, iar consumatorii ar trebui sa beneficieze (vezi punctul 1)
Stiu ca in conditiile de coruptie din Romania cele de mai sus sint mai greu de realizat.....
Subtirelu Adrian la 2 Aprilie 2009, ora 08:54
Mike,
Punctul 3 mi se pare eficient cu adevarat, in rest nu cred ca poate fi vorba de o legislatie pe care sa ne bazam. Adevarul e ca nu am incredere in "planul" lui Mr. O, asa ca nici in SUA nu ma astept sa mearga bine.

  Inapoi la articolul M&A Lux sau necesitate? (II)

Setari Cookie-uri