Comentarii pe articolul Atitudinea agentilor imobiliari - Unde s-a gresit si ce trebuie schimbat


Ce trebuie schimbat

Bucsa Valentin la 6 Aprilie 2009, ora 09:19
Cred ca trebuie schimbata mentalitatea oamenilor din Romania in domeniul prestari servicii. Atat a prestatorului de servicii, cat si a celui care beneficiaza de aceste servicii.
Aroganta si nepriceperea unora dintre aceia care au activat pe piata imobiliara a determinat o scadere drastica a increderii celor care apelau la serviciile agentiilor imobiliare. In general cei care nu am mai avut un loc de munca bine platit - din varii motive - s-au reorientat in anii trecuti spre domeniul imobiliar, unde banii se castigau relativ usor si erau destul de multi. Astefel s-a ajuns la situatia in care schimbatorul de valuta s-a transformat peste noapte in agent imobiliar si credeti-ma sunt foarte multi in Romania.
Un factor important de degradare il constituie si nivelul de cultura al celor care practicau meseria de agent imobiliar (in general predomina in bransa oamenii cu studii medii - inclusiv in randul patronatului din bransa). La un atare nivel de pregatire nu te poti astepta la performanta. Lipsa specialistilor la nivel de sistem de invatare (cadru educativ) a contribuit acut la degradarea profesiei.
Tot de cultura tine si lipsa unei legislatii care sa reglementeze domeniul de activitate (nu am fost in stare nici macar sa copiem ceea ce au altii, sa nu mai vorbit de creat un set de legi). Si aici cred ca e vorba mai mult de rea vointa (nu aveam nevoie de legi pentru a putea face orice fel de inginerii pentru a pune mana pe sume mari de bani cat mai usor; si mai cred ca in general ne deranjeaza un cadru care ne impune o anumita conduita - dar numai in Romania, in afara statului roman putem sa il respectam fara nicio problema).
Este si o alta latura ce ar trebui amintita - cea a consumatorului de servicii. Nu suntem un popor care sa apreciem si sa rasplatim serviciile. Si de vina in acest sens este sistemul in care am fost educati si crescuti. Ne place sa primim servicii, dar in momentul in care trebuie sa platim pentru ele incepem sa avem o problema - nu ne prea place sa platim.
Cred ca in principal pe aceste puncte trebuie lucrat pentru a putea remedia ceva, din ceea ce noi si altii au stricat.
Din pacate va trece foarte mult timp pana vom reusi sa repunem in drepturi o profesie de altfel onorabila si frumoasa.
Si poate asa vom reusi sa castigam increderea si respectul potentialilor clienti jucatori pe piata imobiliara.

  Inapoi la articolul Atitudinea agentilor imobiliari - Unde s-a gresit si ce trebuie schimbat

Setari Cookie-uri