Comentarii pe articolul Asigurarea de sanatate, necesitate sau lux?


ASIGURARILE VOLUNTARE DE SANATATE - O MARE SPERANTA

Dragan Constantin la 30 Aprilie 2009, ora 11:23
Asigurarile voluntare de sanatate sunt o mare speranta pentru reabilitarea asistentei medicale in Romania.Pentru a va convinge de acest lucru va rog sa repuneti la locul ei interventia mea anterioara pe care ati sters-o !
Draganello la 30 Aprilie 2009, ora 14:49
ASIGURARILE VOLUNTARE DE SANATATE - O MARE SPERANTA.
(continuarea interventiei de mai inainte)
In sistemul actual de sanatate finantat din contributia angajatului si angajatorului la fondul central de sanatate, dominat de o veritabila harababura, de foarte multe pasari de la un medic la altul (unele inerente: medicul de familie - laboratorul de analize - apoi iar medicul de familie - daca e cazul te trimite la un medic specialist - iar vii la medicul de familie pentru reteta sau pentru internare. Si asta intr-un caz fericit; dar mai sunt si alte implicatii, cerinte, greutati, inclusiv neortodoxe. Ori, asigurarea voluntara privata de sanatate poate sa-ti schimbe fundamental viata pentru ca ea este un important pas inainte prin insasi conceptia si mecanismul sau de functionare (principiul pietei : B M B (bani- marfa(servicii)-bani).
Acum,incercand sa raspundem expres intrebarii din titlu ,trebuie sa avem in vedere contextul realitatilor noastre:
1 - Sistemul asigurarilor de sanatate din fondurile statului nu functioneaza decat la limita minimei rezistente,este umilitor,te batjocoreste pur si simplu,te omoara cu zile ;
2 - Exista o patura de mijloc a populatiei din tara noastra,care insumeaza aproximativ 400 mii persoane(cam 240 de mii de familii) si care sa-si permita si chiar si-ar dori o asistenta medicala civilizata.
3 - Prima de asigurare pentru o asigurare voluntara de sanatate este undeva in jurul a 1300 euro pe an. Prima pentru asigurarea auto facultativa casco pentru o masina de lux este peste 1500 de euro pe an;si in Romania s-au achizitionat peste 200000 de autoturime cu preturi de peste 25.000 euro in ultimii 2 ani ! Adica este mai greu sa dai mai mult pentru asigurarea unei bucati de fier decat pentru a te asigura pe tine?

4 -Conform Legii reformei sanatatii, au fost reglementate doua tipuri de asigurari voluntare de sanatate: asigurari de tip complementar si asigurari de tip suplimentar.
(a).Asigurarile voluntare de sanatate de tip complementar suporta total sau partial plata serviciilor neacoperite partial din pachetul de servicii medicale de baza, adica coplatite. Acestea reprezinta diferentele intre tariful decontat de casa de asigurari de sanatate din Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate si tariful maximal stabilit de Ministerul Sanatatii.
(b).Asigurarile voluntare de sanatate de tip suplimentar suporta total sau partial plata pentru orice servicii necuprinse in pachetul de servicii medicale de baza in temeiul asigurarilor sociale de sanatate.
Acest sau de mai sus te duce obligatoriu la multiple tipuri si clase de asigurari volunare de sanatate,in cadrul celor doua legiferate, si pe care,nu putine societati de asigurare ,in loc sa le completeze si imbunatateasca,mai mult le-au ametit,scotand acele afectiuni,tratamente,etc,mai costisitoare.
5. Guvernantii si Comisia de Supraveghere a Asigurarilor continua sa tergiverseze clarificarile legislative in acest domeniu,cred ca din nestiinta si neputinta,ca altfelinsemneaza ca din interes.Asa bunaoara,nu s-a clarificat colaborarea cu reteaua de stat,cu reteaua marilor spitale,pentru ca ce face societatea de asigurare cu asiguratul ei care are nevoie de o operatie pe cord,de un transplant,de o operatie pe coloana si cate si mai cate?.Sau mai nou,s-a introdus o deducere fiscala la calculul impozitului pe venitul salarial de pana la 250 euro pe an la asiguratii voluntari de sanatate (de fapt este o reducere de 40 lei pe an a impozituluim- dar este un stimulent).Dar ea nu se aplica si la pensionari ca ...asa vor muschii Case nationale de pensii! Si apoi nu inteleg de ce nu se acorda deducerea din contributia la fondul central de sanatate,ca aici se face economia prin asigurarea voluntara.

6.In sistemul asigurarilor voluntare de sanatate,un rol esential il au furnizorii de servicii medicale,si care este sectorul aflat in cea mai grea suferinta.
Atat Legea reformei sanatatii, cat si Normele metodologice prevad ca pot fi furnizori de servicii medicale cu care asiguratorii sa incheia contracte de furnizare de servicii medicale numai cei autorizati de Ministerul Sanatatii Publice.Dar cine vor fi ei,pentru ca in Bucuresti si cateva mari orase se gasesc ceva unitati medicale,chiar bune,dar care nu poty rezolva decat probleme simple. Unde te interneze pei un transplant,pentru o operatie pe cord,pentru o operatie la coloana,unde zaci imobilizat in urma unui accident ?. Ori aici este necesara arondarea unor spitale pentru un parteneriat public-privat ,sio care sa prerezerve cametre,locuri in spital si tot ce trebuie,pentru asiguratii voluntari,societatile de asigurare trebuind sa plateasca tarife la nivelul costului efectiv(ba chiar si o cota de profit) ceea ce ar revigora financiar si unitatile spitalicesti.
7. Apoi efectul social : desvoltarea sistemului asigurarilor private de sanatate poate avea un efect benefic cu un spectru deosebit. Chiar daca la inceput el este accesibil mai mult paturei mijlocii ca sursa de venituri, dar, inca de la inceput, descongestioneaza sistemul narional (gratuit) de sanatate care se va imparti numai la cei neasigutati. Concomitent se stimuleaza semnificativ dezvoltarea unitatilor private de sanatate, pentru ca societatile de asigurare lucreaza preponderent cu acest sector. In acest cerc sanatos angrenarile sunt reciproce si, n-ar fi exclus, ca peste cativa ani sa ne dam seama ca sistemul privat poate lua amploarea cuvenita.Dar va previn:infiintarea unei societati de asigurari voluntare de sanatate (sau a unei Divizii in cadrul unei societati existente) este o treaba extrem de grea si numai daca avem in vedere :activitatea actuariala pentru stabilirea algoritmelor de calcul a primei,constituirea retelei de unitati medicale colaboratoare care sa acopere tot cuprinsul tarii, asigurarea permanentei absolute pentru interventia rapida atunci cand asiguratul este in dificultate si se poate afla oriunde Dar lucrurile marete nu se fac decat cu eforturi mari,iar asigurarile voluntare de sanatate se incadreaza aici.

Prof.univ.dr.doc.C.M.DRAGAN



Vl Radu la 2 Mai 2009, ora 11:36
bravo in sfarsit punctul pe i,de la cineva care stie sa explice si e profesionist.m-am saturat de tot felul de neaveniti in domeniu,care habar n-au ce cu care se mananca.
Nu Functioneaza la 5 Mai 2009, ora 05:12
D-le Doctor, nu functioneaza ce spuneti dvs !!!!!!! I US o asigurare nenorocita pentru 1 persoana este 600USD/luna si 90-99% din persoane NU ISI PERMIT SA PLATEASCA ASA CEVA cind fac 2000USD/luna si platresc 1400USD chirie.

Mai studiati !!!!!!!!!!!!!!

  Inapoi la articolul Asigurarea de sanatate, necesitate sau lux?

Setari Cookie-uri