Comentarii pe articolul Impozitul forfetar se aplica de astazi. Expertii cred ca statul supraliciteaza taxa


competitia,competenta si improvizatiile fiscale

Dragan Constantin la 10 Mai 2009, ora 11:01
COMPETITIA,COMPETENTA SI IMPROVIZATIILE FISCALE

Ne mandrim cu totii ca traim intr-o economie de piata ,in care capitalul munca si profitul definesc o noua tinta dupa care am tanjit atatia ani.Santem mandri ca facem parte din familia unita a Europei , ca subscriem acquis-ului comunitar si normativelor unor economii avansate si suntem mandri si gata sa muncim oricat si sa platim impozite pentru asta,dar totul intr-un context si dupa anumite reguli specifice "capitalismului financiar" ce jaloneaza actualul stadiu al dezvoltarii,si nu dupa aberatiile unor falsi finantisti de 2 bani .
In actualul stadiu al dezvoltarii stiinta este factorul de productie fundamental,dar ea cuprinde toate sferele tehnic-economico-sociale,inclusiv economia,finantele,sistemul conturilor,managementul societatii si administratiei.Ori la noi se iau atatea masuri anapoda incat te sperii.Este greu sa crezi ca ce se intampla in economia si finantele Romaniei au la baza decizii luate de oameni,de altcineva decat niste niste neica-nimeni care vor sa inventeze apa calda dupa singura tehnologie pe care o stiu : abureala.
Asa s-a nascut IMPOZITUL FORFETAT sau '"impozitul pe prostia fiscala",adica s-a inventat un impozit pe care analfabetii fiscali sa-l poata controla,decat daca s-a platit sau nu,calcand totul in picioare precum candva popoarele migratoare..
Capitalismul financiar are ca tinta principala corecta cuantificare si maximizarea profitului.iar profitul se determina dupa anumite reguli contabile statuate in urma cu peste 500 de ani si se sintetizeaza in Situatiile financiare,mai exact in bilantul contabil si in contul de Profit si pierdere .Asupra lui,dupa corectia cu cheltuielile nedeductibile fiscal (alta inventie romaneasca) ,se aplica "cota unica de impozitare"(de care faceti atata caz) si se ajunge la impozitul pe profit.
Aceasta este regula.Ea este ferma si corespunzatoare Legii nr.82/91,Legii nr.31/90 ,Codului fiscal , International Accounting Standads, I.F.R.S., Regulamentului financiar al Uniunii Europene.Pe toate le-am adoptat cu frenezie si se regasesc in Ordinul nr.94/2001 "pentru aprobarea Reglementarilor contabile armonizate cu Directiva a IV-a a C.E...." (este adevarat,modificat apoi prin alte vreo 2o de Ordine), dar putem afirma cu mandrie ca avem un sistem contabil compatibil european.
Pentru contabilitate si perfectionarea ei muncesc sute de mii de oameni de stiinta,de cercetatori;s-au acordat premii Nobel,s-au creat institute de cercetare,se tin congrese,consfatuiri,si cate si mai cate ,tocmai pentru ca in contabilitate se regaseste realitatea fiecarei companii,firme,institutii,etc.
Si atunci de ce ne vaitam ca nu stim profitul exact,ca ne inneaca economia subterana si evaziunea,ca firmele se sustrag de la plata obligatiilor fiscale,mai ales ca bilantul,prin sistemul sau de corelatii si echilibre ne spune totul,ne arata orice incalcare a disciplinei financiare,ne arata pana si profitul impozabil pe care il cauta domnul Pogea.
Da,ne spune totul,ne spune mult mai multe,ne spune pana si viitorul,numai ca trebuie sa stii sa-l citesti ! Si cine ar trebui sa stie sa-l citeasca mai bine decat sutele de mii de fiscalisti de care este plin ANAF -ul, Directiile finantelor publice,Administratiile financiare,etc ,numai ca cei mai multin dintre ei sunt absolut paraleli cu contabilitatea. Si asta in conditiile in catre fiecare firma trebuie sa depuna la organele m.f.p.si Registrului comertului Declaratii fiscale,Bilanturi,Conturi de profit si pierdere si setul complet de Situatii financiare sub amenintarea unor amenzi drastice.
Oameni buni,stiti ce inseamna un bilant (ca sa nu mai vorbesc de setul Situatiilor financiare)- ce radiografie concreta a fiecarei companii,firme,institutii contine in structura sa,cum poate descoperi orice greseala,anomalie sau frauda , cum asigura elaborarea prognozelor financiar-monetare ? Dar el trebuie stiut,trebuie invatat si nu este usor .
Si atunci,pentru ca de invatat este greu,s-a gasit un paleativ:impozitul forfetat(de fapt asta nu-i adevaratul � impozit forfeta � - pentru ca el se determina dupa alte reguli si proceduri de stiinta financiara,ci un impozit anapoda pe cifra de afaceri),fara sa va ganditi ce consecinte va avea.Sunt sute de mii de familii care isi castiga existenta (prin completarea veniturilor din propria gospodarie) de pe urma unor mici magazine amenajate intr-una din camerele casei lor si care impanzesc satele cele mai indepartate,dar si orasele,comercializand sare,piper,ulei,zahar,butelii de aragaz,lumanari,chibrituri si tot felul de maruntisuri,si in care muncesc parintii,bunicii,copii si traiesc din asta. Ca sa nu mai vorbim cai mai indeplinesc si un important rol social ! Iar voi vreti ca ei sa fie rentabili,sa va dea profit !
"Sa se desfiinteze" zice ministrul (parat)al finantelor.Adica sa ajunga someri si sa stea cu mana intinsa dupa ajutorul social sau de somaj.Numai ca va trebui sa va ganditi si de unde le platiti.
Nu va jucati cu focul. Finantele sunt o stiinta si o arta care nu stau la indemana oricui,nu se invata usor si nu de oricine.
Ar fi mai onorabil sa-i lasati pe cei care se pricep,barem la limita minimei rezistente ,pentru ca este greu de inteles cum un prim ministru nu se poate exprima in moneda nationala , ,sau confunda termenii economici fundamentali mai rau ca un diletant.Si asta pe text citit.! Dar cu Economia si Finantele conduse de doi ingineri orice este posibili.
10 mai 2009 CLUBUL CONTABILILOR LIBERI

  Inapoi la articolul Impozitul forfetar se aplica de astazi. Expertii cred ca statul supraliciteaza taxa

Setari Cookie-uri