Comentarii pe articolul AOAR: Am sustinut impozitul minim, dar cu doua amendamente


impozitul minim

Constantin Muntean la 15 Mai 2009, ora 11:55
Impozitul minim este o masura extrem de contraproductiva luata intr-un moment de panica bugetara, masura la care trebuie renuntat urgent.
Firmele mici si mijlocii sint considerate motorul fiecarei economii de piata, inclusiv al USA, unde sunt recunoscute ca atare guvernamental. Ele trebuiesc stimulate, nu frinate ori oprite sa se dezvolte. Cind ating o cota de piata stabila si portofoliu de produse competitiv, fac profituri substantiale si atunci pot si trebuie sa contribuie solid la bugetul de stat, prin impozitul pe profit.
Exista in toate tarile UE multe firme mici cu profil al tehnologiei de virf in domeniul lor. Aceste firme au ca domeniu principal de activitate cercetarea. In aceste cazuri, ca de exemplu in biomedicina, un ciclu de dezvoltare inclusiv diverse etape de omologari, este de 5-15 ani, perioada in care firma nu are profit, ci doar cheltuieli si este in continua nevoie/criza de capital. A pune in impozit pe aceste firme in aceasta perioada le duce la faliment si elimina o potentiala frumoasa sursa de venit pentru stat, poate pentru generatii inainte. Trebuie ca noi romanii, inclusiv politicienii, sa invatam sa nu mai traim speculativ, doar pentru azi si acum. Prosperitatea se cladeste in timp, sistematic si cu rabdare.
Intr-adevar, evaziunea fiscala a fost enorma in Romania, mai ales procentual calculat. Solutia problemei este insa un control fiscal riguros al firmelor, angajarea de catre fisc a mai multor specialisti-ei isi platesc salariul anual in maxim 2-3 luni prin banii pe care-i descopera, completarea legislatiei si controlul operatiunilor bancare de transfer al banilor in conturi din strainatare, mai ales in paradisuri fiscale de tip Off Shore. Se stie clar ca orice fel de criminalitate creste invers proportional cu riscul de a fi prins si pedepsit. Si justitia trebule desigur sa isi faca treaba. Justia dupa parerea mea este ceea mai deficitara in Romania, inklusiv pe plan economic. Justitia trebuia reformata de mult, ca e in continuare ca Vaticanul, stat in stat. Trebuia procedat ca in armata si politie si epurata total de elemente care nu au ce cauta intr-un stat modern membru EU. Iar legile facute, mai putine, mai simple, mai clare si nu schimbate trimestrial ori lunar. E greu ca cetatean sa respecti ceva ce se schimba cu isi schima cameleonul culoarea.
Sper ca guvernul sa traga concluziile de rigoare, iar cei care au facut aceasta propunere de impozit sa isi dea demisia din functiile pe care le au. Motivul nu e ca au gresit, ci ca nu inteleg economia de piata la nivel elementar si in situata asta nu pot face decit f. mult rau Romaniei. Si ma refer inclusiv la conducerea AOAR. Ca reprezentat al oamenilor de afaceri sa propui impozite e demential de hilar, din pacate e tragic-comic in acelasi timp. Mai explicit spus, rolul tau AOAR e sa propui masuri ce incurajeaza devoltarea mediului de afaceri si implicit a profitului pe de-o parte si, diminuarea poverii fiscale in general pe de cealalta.
O zi buna doresc la toti.
Constantin Muntean / Business Management Consultant , Stockholm, Suedia

  Inapoi la articolul AOAR: Am sustinut impozitul minim, dar cu doua amendamente

Setari Cookie-uri