Comentarii pe articolul Job-hoppingul, un fenomen care castiga teren pe piata muncii


Nu e chiar asa...

Maria-Sanziana Vanatoru la 25 Martie 2008, ora 13:31
Nu e chiar asa...
Consider ca motivatia celor care isi schimba job-ul foarte frecvent este faptul ca in companiile din Romania nu exista o politica de crestere salariala(cel putin nu una substantiala...) in timp, in cadrul firmei. Existenta acesteea ar fideliza angajatii. De multe ori se intampla sa ramai cu salariul de la angajare + x% anual, unde x variaza pana la 10%
Dan Ioan Vlad la 25 Martie 2008, ora 15:01
sunt perfect de acord cu maria.
Gherghel Lucian la 25 Martie 2008, ora 15:36
as mai adauga ca in cazul existentei politicii salariale este si o lipsa de transparenta a a acestei politici. Practic salariatii habar nu au la ce sa se astepte din partea companiei.
Nu exista, in general,un document care sa spuna ce sporuri salariale si ce nivele salariale se pot obtine pentru diferite functii si perioade de angajare. Pentru departamentele de resurse umane aceasta pare a avea o mica insemnatate, dar pentru angajati sa stie la ce sa se astepte la ziua de maine inseamna enorm.
Nu zic sa se spuna ce salarii au persoanele, dar zic ca este normal sa se stie ce salarii au functiile. Personal cred ca s-a inteles gresit in Romania practica de secretizare a salariilor.
Mai mult salariatii care au 2-3 ani de vechime si la care intervine plafonarea (este un fapt) si doresc sa schimbe firma din cauza plictiselii, vor vedea macar sporul salarial ca sa-i motiveze si in plus seful lor poate sa le mai schimbe proiectele si responsabilitatile pentru ca sa-i motiveze si mai mult.
La muncitori este binevenita politica transparenta pt ca stie exact la ce sa se astepte. Muncitorii pleaca in general din cauza salariilor si din cauza lipsei de perspectiva.
Nicolae Pereira la 25 Martie 2008, ora 16:58
Perfect deacord cu toate cele spuse, dar sa nu uitam ca in unele companii nu se ia in calcul vechimea si chiar ceea ce faci, am patit-o si eu... Cand incerci sa da-i o rezolvare pentru o problema unii din cei deasupra incep sa te vada cam aiurea(poate nu le place sa para putin mai incompetenti in unele chestii sau poate au in cap ca vrei sa le ocupi locul?).
In plus cu x-ul de mai sus, da, multi spun ca e cam la 10%, dar cand te ajunge anul, in majoritatea cazurilor acel 10 defapt e intre 4-7. Suna cam trist, dar asta e realitatea.
Gelu Mataranga la 25 Martie 2008, ora 19:54
cui nu-i convine, poate sa plece! aud?
Constantin Marius la 29 Martie 2008, ora 10:32
da sunt de acord dar sa ai curajul sa negociezi nu sa fii de acord anual cu acelX%care inseamna indexare pana la urma

  Inapoi la articolul Job-hoppingul, un fenomen care castiga teren pe piata muncii

Setari Cookie-uri