Comentarii pe articolul Scenariu pe Bursa: Investitorii mari tin preturile la niveluri scazute


Logica ilogicului

Mircea Lamurean la 28 Martie 2008, ora 10:24
Logica ilogicului
De fapt mediul pietei de capital este unul dinamic, supus fortelor specifice. Unele sunt mai puternice (sa zicem jocul financiar al variatilor, prin fortarea trendului actiunilor sau atacul psihologic prin media si nu numai)iar altele sunt mai slabe (echilibrul "psihologic" al jucatorilor celor multi). Desigur uneori scaderile sau cresterile sunt firesti, alteori sunt fortate. Important e echilibrul. Chiar daca intervine CNVM sau chiar cei abilitati in cercetarea fraudelor de manipulare, acestea sunt pana la urma tot forte ale aceluiasi mediu. Ori daca suntem acum la acest nivel al actiunilor inseameaza ca aici s-a stabilit echilibrul momentului. Micii investitori (si cei mai numerosi ca numar) isi doresc sa cumpere ieftin si sa vinda cit mai repede cu un profit de 30-50 % sau mai mult. Pierderea ii sperie. Iar cind cistiga, uita toate supararile deprecierilor. Desi aceasta categorie reprezinta "forfota si vinzoleala" care dau dinamica bursei, este cea mai vulnerabila forta din mediul bursier. Marii investitori analizeaza mai profund si investesc in actiuni care -spera ei- le vor aduce profituri de minim 20-30 % pe an. Strategia pe 2-5 ani si tintele de profit rezonabile, experienta cit si investitiile de tip diversificat, rezervele de bani si nu numai, ii fac pe acestia din urma sa fie mai echilibrati si sa reactioneze mai prudent, fiind deci o forta de echilibru. Sau ar trebui sa fie asa, dar mai sunt si exceptii. Adica daca unii investitori mari doresc pina la urma sa imprime un trend sau sa accentueze unul, au resursele necesare sa o faca. Cine sa-i "gineasca" si sa-i "demonteze"?
Insa pina la urma echilibrul se va restabilii. Pentru ca cerinta (dorinta chiar) generala a investitorilor este cistigul si nu pierderea.
O forta inca putin necunoscuta este cea rezultata din relatia spot - futures. Cei care investesc si in spot si in futures au tendinta sa aleaga -firesc- cistigul maxim si daca acesta este pe futures atunci ei vor sacrifica spot-ul. Aici trebuie eventual sa intervina CNVM. Multi au pariat pe futures pe caderea pretului actiunilor si atunci chiar o doresc si fac tot ce le sta in putinta sa accentueze trendul. Atunci de ce ne mai miram. Sa vedem cine a cistigat pe aceasta cadere si stim cine a fost interesat.
O forta f importanta in piata sunt fondurile de investitii. Odata cu spargerea " bubble-ului" din SUA, toate acestea au primit "ordin" sa astepte. Foarte putine au plecat insa, iar cele ramase asteapta linistirea mondiala si abia apoi vor incepe sa achizitioneze actiuni. Doar atunci trendul crescator nu va putea fi oprit de nimeni.
Rolul analistilor si al brokerilor ? E un rol firesc. Primii isi dau cu parerea si ceilalti doresc cistig pentru ei si pentru clienti. Ce este clar este clar faptul ca evolutia bursei nu poate fi decit previzibila. Niciodata, nimeni nu va putea analiza si apoi sa spuna sigur ce se va intimpla cu actiunile.
Insa se pot analiza riguros firmele listate si daca se dovedesc ca sunt solide si in crestere, acesta este un argument f bun pentru a cumpara astfel de actiuni chiar si in momente de "criza".
In cazul Ro : indiferent ce forte doresc sau nu mentinerea la un nivel jos a actiunilor, sau chiar caderea in continuare a preturilor, la un moment dat trendul de crestere nu va putea fi oprit. Trebuie sa se linisteasca mediul financiar mondial mai intii (si acest lucru este o certitudine). Romania are o crestere economica f buna si trendul se va mentine inca citiva ani. Afluxul de investitori si interesul ptr. Ro, sunt in crestere. Piata imobiliara in special, va fi in mare "voga". Pretul fortei de munca si profesionalismul sunt atractive. Clasa medie e in crestere, ca si nivelul de trai si in consecinta si mediul economic se dinamizeaza (chiar daca a inceput cu consumul).
Singurul obstacol major si care mai frineaza inca dezvoltarea unui mediu economic dinamic si echilibrat vine din domeniul legislativ si guvernamental. Lacunele si alambicurile legislative concepute de mintile aburinde de alcool si balast comunist ale unor celebrii "specialisti" sunt un mare minus. De asemenea guvernul nu este capabil (si nici nu a fost niciodata) sa exploateze la maxim oportunitatile momentului. Daca si aceste doua deficite se atenueaza atunci nu ar mai fi motive sa ne ingrijoreze evolutia Ro si in partcular al mediului bursier.

  Inapoi la articolul Scenariu pe Bursa: Investitorii mari tin preturile la niveluri scazute

Setari Cookie-uri