Comentarii pe articolul Firmele de panouri solare merg pe pierderi


bani aruncati pe fereastra

Gheorghe Giurgiu la 16 August 2009, ora 08:22
Pentru incalzirea apei menajere, la o casa cu trei persoane se consuma in medie cate 1mcub de gaze pe zi, asadar cate 30 mc gaze pe luna
Inmultiti cu 6 luni (lunile de vara) si vedeti cat va costa pe an apa calda menajera
Veti vedea ca daca va cumparati o instalatie cu panouri solare , amortizati cheltuiala cam in 20 de ani. Deci nu mai platiti la gaze ci platiti la firma care produce aceste panouri
Acum va intreb eu aceste instalatii rezista 20 de ani, nu trebuie sa mai inlocuiti nimic?

Daca si aceste firme producatoare ar face acest calcul si ar scadea pretul la jumatate sau mai precis la un sfert , poate ar merita acest efort financiar, sa spui ca dupa 5 ani nu mai cheltuiesti pentru a avea apa calda, nu cum spun ei acum ca daca iti cumperi aceste panouri ai apa calda gratuit.

Asadar inainte de a face astfel de investitii faceti un calcul asemanator si vedeti daca merita sau nu

.
Dimofte Catalin la 17 August 2009, ora 01:37
Faceti minimum doua erori grave de judecata, anume 1) presupuneti, intr-un mod cu totul hazardat, ca gazele naturale vor costa peste 20 de ani tot atat cat costa acum, si 2) presupuneti ca gazul natural incalzeste apa aia cumva ca prin minune, deus ex machina, n-are nevoie de oarece instalatie de ardere.
Imi pare rau ca trebuie sa va fac o surpriza neplacuta, dar tin sa va anunt, pe dvs. si pe toti cititorii, ca instalatiile "normale" de ars gazul (vb serios) sunt cu MULT mai scumpe decat va imaginati.
In speta, aceste instalatii trebuie -- PRIN LEGE ( e vb de legea romaneasca, desigur) revizuite si (re)autorizate la fiecare doi ani. Veti avea surpriza neplacuta sa constatati ca pretul unei astfel de operatiuni este de cca 30-40% din pretul instalatiei propriu zise. Altfel spus, in maximum sase ani o mai platiti o data. In 20 de ani, o mai platiti de minimum trei ori, in caz ca rezista atata vreme. S-ar putea sa ajungeti la concluzia ca, incalzind apa cu gaz natural, pretul gazului e de fapt componenta cea mai mica din costurile totale. Aparatul si mai ales dreptul de-al folosi costa mult mai mult.
E ca si cum atunci cand va duceti sa va faceti ITP-ul la Logan, treaba costa ca la 2000 de euro... De ce??? Prietenii de la ISCIR si firmele autorizate de ei stiu de ce.
Daca aveti timp de pierdut, veti intelege in cele din urma si de ce domnii de la ISCIR sunt foarte, foarte domni; veti intelege si cum devine chestiunea ca timpul unui instalator cu 10 clase, autorizat ISCIR, costa mai mult decat timpul Presedintelui Romaniei.
Daca tot nu-ntelegeti, inseamna ca nu traiti in Romania.
Va dau totusi dreptate intr-o privinta. Daca povestea asta cu panouri solare ar lua amploare, in mod sigur s-ar inventa o agentie de stat, de autorizare/reglementare -- pentru ca, nu-i asa, panourile solare pot fi FOARTE periculoase -- care, la randul ei, va autoriza niste sute de firme, care la randul lor vor presta servicii obligatorii la cca 100 euro/ora etc., etc., etc.
Welcome to Romania, the land of (their) choice.

  Inapoi la articolul Firmele de panouri solare merg pe pierderi

Setari Cookie-uri