Comentarii pe articolul Masteratul, obligatoriu pentru studentii care aspira la mai mult decat o functie de executant


Zero valoare in ochii angajatorilor

Florin Hrituliac la 5 Mai 2008, ora 12:52
Zero valoare in ochii angajatorilor
Cate absurditati se scriu....si asta din partea unor oameni din invatamant
Adica daca nu faci un masterat, esti condamnat la "talpa" ierarhiei ?
Argumente contra:
- in primul rand, un angajator nu tine seama, in primul rand,de masterat, MBA sau doctorat- sa fim seriosi-este teorie pura, condimentata ici colo cu studii de caz - ce, daca citesti si comentezi ce a facut cutare manager, devii manager?
Experienta conteaza !! Ca sa indulcim un pic tonul, poate programele de executive master se apropie de modelul de educatie de business intrucat se "muleaza" pe experienta manageriala a participantilor.
- in al doilea rand, programele de master din Ro lasa muult de dorit -sunt predate de profesori, majoritatea fara experienta in mediul de afaceri, doar in mediul academic. Cand vor preda oamenii de succes din business-ul romanesc anumite cursuri, atunci vor avea valoare.In rest, inca o diploma la CV....

Cred ca vorbesc oarecum in cunostinta de cauza - eu insumi sunt interesat de a urma un EMBA si am studiat piata in amanunt.Si, un MBA de top are un pret de aprox. 70-80.000 Euro (in UK sau SUA); cine isi permite asa ceva?
Atylla Demeter la 5 Mai 2008, ora 22:12
Intr-o mare masura, aveti dreptate. Important nu este neaparat masteratul in sine, ci experienta. Problema insa este aceea ca pana sa ajungi oriunde intr-o ierarhie astazi ai nevoie de cel putin o facultate / sau este bine sa o ai/. Si daca e sa fim sinceri, trebuie sa ne raportam la conditiile noastre, conditile de aici. Putini au sansa de a termina un masterat in UK sau SUA pentru ca financiar este aproape imposibil. Pe de alta parte, trebuie sa te misti in acel mediu in care poti sa obtii recomandarile de care ai nevoie. E clar ca la noi nivelul universitar si cel postuniversitar nu e la nivelor tarilor amintite, dar majoritatea dintre noi trebuie sa-si gaseasca o forma de existenta cat mai placuta in ograda sa.
Florin Hrituliac la 3 Iunie 2008, ora 16:17
Autorul articolului sau, ma rog, responsabilul facultatii in cauza incearca sa acrediteze ideea conform careia un masterat devine absolut necesar - o gandire paguboasa, cred eu - stiu zeci de absolventi de facultate care lucreaza ca simpli functionari in diverse firme sau institutii - in statele dezvoltate, de exemplu, acesti absolventi ar fi junior manageri sau mai sus in ierarhie- dar altfel se pune problema invatamantului in alte parti.
Selectia studentilor, la noi, lasa mult de dorit - cum se poate obtine calitate cand admiterea se efectueaza pe baza de dosar (si plata taxei)?
Stiu ca tonul meu este critic si acuzator la adresa invatamantului superior, in special de afaceri, dar, va rog, faceti o analiza simpla - ce procent din eminentii clasei dv. din facultate s-au realizat d.p.d.v profesional si au avut acces la o functie manageriala?
Recomandarea mea- faceti o facultate in domeniul in care vreti sa profesati, incercati sa lucrati inca din timpul facultatii (veti vedea ce aberatii va spun unii profesori comparativ cu ceea ce se intampla in realitate, in mediul de afaceri) . Pozitiile bine platite sau cu statut superior vin odata cu trecerea timpului.
Referitor la "ograda " fiecaruia, sa nu uitam ca tendinta de globalizare a incorporat Romania in aproape toate domeniile - va rog vedeti cati manageri expati sunt in companiile romanesti. Daca invatamantul nu e la nivelul din statele dezvoltate, atunci nu-l urmati-formati-va singuri.
Mihaela Buhaiciuc la 9 Aprilie 2010, ora 06:31
Florin,
Sunt de acord cu argumentele tale aduse mai sus...insa, in legatura cu masterul, cel putin in Sua, daca nu ai studii post superioare-da- ramai la "talpa ierarhiei". Sunt in sistemul de invatamant aici de aproape 10 ani-la inceput studenta fiind, acum- profesor in universitate, si nu pot sa iti spun cate job-uri se pierd pe capete din cauza ca respectivul prof. nu are studii de master -CEL PUTIN-nu conteaza ca persoana e geniala si cu 40 de ani de experienta.....In legatura cu MBA/EMBA poti sa faci si APROAPE pe gratis fara sa platesti aia 70-80 K pe an, insa trebuie sa stii ce sa faci...Te salut.
Mihaela
Florin Hrituliac la 23 Iunie 2010, ora 17:18
Buna Mihaela, si imi pare bine sa dau de tine, chiar si aici.

Este o mare diferenta intre SUA (NY), unde locuiesti in prezent (daca nu ma insel), si Romania. Cu toate acestea, cunosc manageri in SUA cu salarii peste 120 K si care nu au facultate. Bineinteles in domeniul industrial.

Cat despre invatamant, sigur ca focus-ul este pe diplome pt a evolua in "lantul trofic" , insa aici vorbim despre segmentul de afaceri. Fie ca este el in SUA sau RO.

  Inapoi la articolul Masteratul, obligatoriu pentru studentii care aspira la mai mult decat o functie de executant

Setari Cookie-uri