Comentarii pe articolul Lantul de magazine Metro, aproape de faliment


Ar fi un precedent extraordinar!

Cristian Stoicescu la 28 Mai 2008, ora 21:33
Ar fi un precedent extraordinar!
Greu de crezut ca metro ar putea da faliment, dar daca si ei au "muscat" din practica romaneasca a traitului pe banii furnizorilor, o merita din plin.
Economia noastra e bolnava in ca din anii '80, cand multe din schimburile economice se bazau pe barter sau decontari la nu stiu ce nivel. De 19 ani incoace, comerciantii traiesc mai mult sau mai putin pe spinarea furnizorilor. Furnizor (producator) care este din ce in ce mai sufocat de aceasta practica. Culmea e ca bancile dau credite comerciantilor mult mai usor decat celor care produc! Dar de ce sa-si faca negustorul linie de credit si sa plateasca dobanzi etc, daca poate sa traiasca pe spinarea fermierului? caruia nu-i da nici o banca credit de productie, ca de, e riscant.

Mai exista si posibilitatea ca Metro sa fi ajuns la fundul sacului... Ceva ceva se vede, dupa cata lume e la cumparaturi, cum arata si se poarta personalul....eu stiam ca platesc la timp, dar daca si ei au intarziat in asa hal, atunci e groasa... Problema cu aceasta sentinta nu e ca n-au bani sa-i dea lui Tonelli, ci ca de azi toti furnizorii cu plati restante pot sa ceara banii, adica = faliment!

Problema cu Metro si cu celelalte supermarketuri e ca au ajuns pe mana managerilor romani. Toate marile companii care au venit la noi au mers super pana ce managementul a devenit preponderent romanesc! De acolo si o mie de taxe si spagi, de s-au revoltat furnizorii!

Revenind la semnificatia extraordinara a sentintei, ea deschide un precedent. Falimentul este o institutie cat se poate de serioasa in economia de piata, cu rolul principal de a "igieniza" economia.

Numai in Romania se poate sa fii dator vandut la stat (taxe neplatite) si la furnizori, iar pe de alta parte sa faci superinvestitii si achizitii, chiar de lux. Sper din tot sufletul ca aceast precedent sa fie semnalul pentru o curatenie generala in economia romaneasca.

  Inapoi la articolul Lantul de magazine Metro, aproape de faliment

Setari Cookie-uri