Comentarii pe articolul Romania nu a iesit din recesiune. Economia a scazut cu 1,5% in T4


care soc?

Voicu Laurentiu la 12 Februarie 2010, ora 10:24
nu e nimic socant in aceasta evolutie, criza asta va mai dura ani buni; atata timp cat oamenii nu au increderea necesara pentru a mai cheltuii banii viitor potentiali, nu vor creste nici vanzarile si implicit nici productia; si de ce ar avea incredere sa se imprumute, cand nu se mai gasesc locuri de munca vacante?

de ce s-ar imprumuta intreprinzatorii daca vanzarile scad in toate ramurile economice?

economia ingheata din ce in ce mai mult si toata lumea asteapta sa vina primavara, asa dintr-o ciclicitate naturala; de fapt e o criza unica in istorie macar prin amploarea ei si eu nu cred ca va venii vreo primavara asa din cer; cu siguranta se vor scoate discret de sub tejghea niste masuri care vor schimba intr-un fel sistemul economic.
Romania-Central.Com la 12 Februarie 2010, ora 10:47
Chiar dupa estimarile CNP pozitive mai va dura 2 ani de zile pana BIP-ul Romaniei isi va revine la nivelelul din 2008. Insa nu prea cred ca va fi asa de pozitiv anul 2010 fiindca nici tariile vesticie nu si-au revenit si de acolo a venit partea cea mai importanta de cerere. Consumul intern in schimb s-a bazat si el foarte mult pe bani trimiti de la "capsunari" (in 2008 aproape 7 miliarde de eur - sau cam 5% din pib!), dar nici ei nu o mai duc asa de bine cum au dus-o inainte. Pe piata municii din vest de abia ajunge criza...
Voicu Laurentiu la 12 Februarie 2010, ora 11:12
eu cred ca toate prognozele oficiale sunt mult prea optimiste cu scopul de a ne resuscita increderea si sa scoatem bani de la ciorap sau sa ne imprumutam si sa cheltuim, astfel sa impingem tot noi caruta inainte; in privinta capsunarilor mai e un aspect: o buna parte din ei incearca sa-si faca un rost acolo, sa-si creasca copiii intr-o societate mai civilizata, sa le asigure un viitor acolo.
Romania-Central.Com la 12 Februarie 2010, ora 11:42
da, asa cred si eu. din pacate trebuie sa zic ca in strainatate traiesti chiar si criza mult mai usor decat aici, de toate celealte probleme de zi cu zi nici nu vreau sa vorbesc...

revenind la economia romaniei nici nu-mi dau seama de unde scoate CNP-ul datele lui.daca mai uit la prognozele pentru inflatia - spre exeplu - vad urmatoarele cifre:

2009: 4.5% apoi : 3.5%, 3.2%, 2.6%, 2.3% si 2% in 2014. Nu imi pot deloc imagina ca asa va si fi sau ca asta e un rezultat obtinut dintrun model realist. Mi se pare mai degreaba ca au proiectat doar un trend din trecut pe viitor, netiinind cont de faptul ca inflatia relativ scazuta din 2009 era mai degreaba un efect al recisiunii. Mai multe date fancy am adunat aici http://www.romania-central.com/economy-2010/ si sunt curios cum se va dezvolta piata cu adeverat in 2010.
Alexandru Anitei la 12 Februarie 2010, ora 12:04
Eu nu stiu de unde scot analistii tampeniile astea cu revenirea economica. Ca in mod sigur din analiza tehnica nu! Orice incepator se poate uita pe S&P500 sau pe Dow Jones si se vede clar ca prima faza a crizei a inceput in 2007 si s-a terminat in Martie 2009 dupa 17 luni. Din martie am avut un rebound care a durat pana in januarie 2010 si acum suntem din nou in declin. Care e foarte probabil sa dureze tot 17 luni. Cum noi insa suntem defazati fata de americani cu 3 - 6 luni la noi se discuta de "revenire" si astfel de stiri sunt de "soc". Daca ne luam dupa analiza tehnica la noi va mai dura inca 2 ANI doar ca ajungem un nou bottom. Cat ne va lua sa revenim la ce-a fost in 2008 nimeni nu stie!!!
la 12 Februarie 2010, ora 12:24
Bogatii lumii au trecut la rapid la protejarea averilor prin reducerea de costuri. Acest lucru s-a resfrant asupara locurilor de munca , reducere costuri > inchidere capacitati de productie > somaj. Nici un investitor nu doreste sustinerea locurilor de munca in detrimentul avutiei personale. Din contra este un moment bun pentru ei de intarire a business-lui prin achizitii strategice. Pana cand acesti oameni nu vor iesi din "barlog" nu se va intampla nimic spectaculos . Sa nu ne amagim , suntem a-N-a spita la roata. Nimeni nu poate da o prognoza vis-a-vis de momentul reatingerii PIB-lui din 2008. E si cum ai spune la fotbal Romania-Franta 2-0 , posibil dar mai degraba nerealizabil.
Exista si un aspect pozitiv : cu totii ne dorim, dar doar atat.
D D la 12 Februarie 2010, ora 15:21
Nu e nici un soc. Anul electoral s-a incheiat in decembrie, deci era normal sa scadem.
Cresterea, asa cum au estimat de fapt analistii, incepe in primul trimestru din 2010. Adica incepand cu ianuarie anul asta.

P.S. Ce e ala "BIP-ul Romaniei"?
Voicu Laurentiu la 12 Februarie 2010, ora 16:24
se simte ca anul electoral s-a incheiat, macar dupa declaratiile ministrului transporturilor ("nu mai sunt bani de reparat drumurile pt ca s-au dus pe dezapezire"); as vrea sa aiba unul din noi (cei multi) ocazia sa-i conducem masina personala a ministrului, de la Ramnicu Valcea pana la Campulung Muscel (via Pitesti) si el sa stea in dreapta (sa simta). Pun pariu ca nu are cum sa ajunga masina aia intreaga; atunci sa vedem daca mai poate spune ca nu mai sunt bani pentru intretinerea drumurilor.
poate ca nu are legatura cu subiectul propus de wall-street, dar sigur are legatura cu noi.

  Inapoi la articolul Romania nu a iesit din recesiune. Economia a scazut cu 1,5% in T4

Setari Cookie-uri