Comentarii pe articolul Darius Cipariu, Sibex: 5 raspunsuri despre piata de capital


Problemele actuale ale burselor autohtone

Traian Stan la 22 Martie 2010, ora 21:22
Dupa umila parere al unui investitor activ de ani de zile in piata de capital autohtona problemele celor doua burse sunt mai multe:
1. Pe primul loc si poate cea mai importanta este lipsa lichiditatii cu toate ca in Romania sunt multe societati cu active semnificative. Nu putem vorbi doar de un singur contract futures pe actiuni reprezentativ (DESIF5).

2. Absenta market makerilor care ar trebui sa sprijine mentinerea unei lichiditati atractive in piata valabila pentru ambele burse. Avem doar doi maket makeri, unul la BVB pentru actiunile EBS si al doilea la Sibex pentru contractul pe indicele DJIA.

3. Slaba reprezentare a emitentilor cu capitalizare mare si existenta unui free float mediu bursier ingrijorator, chiar daca o parte din emitenti au resurse suficiente de a mari participarea actionarilor.

4. Absenta unei culturi si educatii bursiere corespunzatoare la toate nivelurile pietei de capital, incluzand si sfera politicului.

5. Lipsa unei strategii la nivel participanti bursa pentru o promovare profesionista a acestui domeniu atat la nivelul investitorilor potentiali, dar mai ales al marilor companii.

Concluzia este ca avansul burselor spre modernizare si dezvoltare este cel al unui melc si sporadic la nivel intregului sistem bursier, fara a mai spune ca sunt multe SSIF care nu corespund acestor conditii competitive.

  Inapoi la articolul Darius Cipariu, Sibex: 5 raspunsuri despre piata de capital

Setari Cookie-uri