Comentarii pe articolul Un restaurant pe saptamana: Ce mananca brasovenii si targumuresenii


Restaurantele la romani

Bordei Cristian la 27 Martie 2010, ora 06:07
Excelent articol, sunt brasovean si din pacate trebuie sa recunosc ca aveti dreptate. In general la aceste restaurante este bine sa te rezumi cand comanzi doar la specialitatea bucatarului. (ex. "Fasolea in paine" de la Bella Muzica a facut celebru restaurantul).
In ceea ce priveste conceptul de "haute gastronomie" mi-as permite sa-l citez pe un amic care vizitand Londra a luat masa in restaurantul celebrului Jamie Oliver. Singura lui remarca a fost "Avea si ala trei feluri de mancare acolo!"!
Dumitru Bogdan Marius la 30 Martie 2010, ora 22:15
"Avea si ala trei feluri de mancare acolo!" asa e dar macar alea sunt fresh...
Meniurile restaurantelor din UK merg de regula pe 6 starters, 6 main courses, 6 desserts pt cina si 3/3/3 pt pranz. Aceste meniuri sunt schimbate aproape zilnic in functie de disponibilitate, prospetime, preturi etc. In fiecare zi bucatarul sef sau sous chef negociaza direct cu furnizorii disponibilitatea anumitor produse, preturi de achizitie, diverse deal-uri; se cauta mereu cat mai proaspat la pret cat mai bun. Daca unele ingrediente se scumpesc mult sau nu sunt suficient de fresh un bun head chef va prefera sa scoata preparatul de pe meniu. La fiecare 3 luni meniul este adaptat in functie de sezon. Un meniu restrans asigura un rulaj bun al produselor, prospetime, un timp de executie mai mic, o mai buna atentie asupra detaliilor, o prezentare net superioara etc Chiar daca aceste meniuri sunt mici ele acopera preferintele multor tipuri de clienti continand carne rosie, carne alba, vanat, peste, fructe de mare, no meat(vegetarieni), o supa a zilei de regula fara carne etc
Pt mine aceste meniuri uriase sunt simbolul disperarii, al nesigurantei, al neputintei, al lipsei de creativitate al bucatarilor si patronilor. Ei cred ca daca dau copy/paste din meniurile altor restaurante si incropesc ceva monstruos dau lovitura pe piata...FALS. Calitatea conteaza nu cantitatea, ce rost are sa ai 15 tipuri de pesti in meniu daca toti sunt congelati!?
Cu respect!

  Inapoi la articolul Un restaurant pe saptamana: Ce mananca brasovenii si targumuresenii

Setari Cookie-uri