Comentarii pe articolul BNR coboara dobanda cheie la un minim record - 6,5%


In sfirsit

Mircea Lamurean la 29 Martie 2010, ora 15:32
Desi foarte tirziu, masura BNR este un prim pas spre normalizare.
La inceputul crizei BNR a judecat gresit problema inflatiei si masurile luate atunci - in esenta de a bloca creditarile prin cresterea RMO dar si prin alte masuri de sterilizare a pietei - s-au dovedit gresite. Sau mai elegant spus " exagerate". A lovit astfel fara mila in IMM-uri dar si in persoane fizice debitoare la banci. Desiguri nici bancile nu au stat degeaba ci prin diverse smecherii contractuale au ridicat dobinzile pina la cer. (aici as spune ca lipsa de informare si protectie a clientilor fata de banci, dar si legislatia lacunara in domeniul bancar, au avut un rol major). Cum s-ar spune, clientii bancilor (in special pf si IMM) au dus - si duc in continuare - greul crizei financiare. In schimb cind bancile straine au plins cum ca doresc sa scoata bani din tara, ne-am tras repede bani de la FMI, pentru ca astfel sa nu stricam echilibrul financiar bancar romanesc. Dar am impovarat pe bietul cetatean roman.
Dar "ce a fost a trecut", ca ne exprimam poetic. Sau aproape a trecut, aproape poetic. Pentru ca acum BNR trebuie sa mearga mai departe :
- trebuie sa sprijine asigurarea resurselor financiare pentru statul roman, pentru ca acesta sa nu mai pofteasca la banii bancilor, la dobinzi mari (care fac ca bancile sa nu mai fie interesate de mica creditare);
- un pachet de legi si norme bancare care sa protejeze real clientii fata de rapacitatea bancilor;
- incurajarea creditarii prin mijloace indirecte.
In esenta, de ce s-a temut BNR nu a scapat. a urit sa sprijine creditarea si acum trebuie sa se lupte sa o sprijine. A urit sa ajute IMM-urile si bietii oameni de rind si acum si-a dat seama ca doar de aici vine echilibrul si cresterea. Nu a stiut oare ca pierderile si/sau cistigurile trebuie impartite intre debitori si creditori ? Nu e normal ca doar bancile sa cistige iar debitorii acestora sa fie sufocati. Si mai rau este ca astfel de experiente, de aplicare in practica a unor masuri, trebuie sa doara nu numai pe cei vizati (debitorii) ci si pe cei care le-au gindit si pus in practica. Asta daca mai exista onoare si responsabilitate. Daca nu, acest gen de gindiri marete, aplicate in practica, se numesc experiente pe oameni.
Deci daca BNR nu vrea sa primeasca o astfel de patalama, trebuie sa mearga mai departe si undeva, macar intr-o carte de istorie, sa-si recunoasca greseala de a fi exagerat cu privire la primele masuri luate la inceputul crizei.
Si desigur are datoria de a continua normalizarea.
Curea Aurel la 29 Martie 2010, ora 18:20
acum trei ani..dobanda de referinta a BNR.ERA de 8% am facut un credi auto cu o dobanda de 9% la BRD. in prezent platesc o dobanda de 16% cu toate ca rata politici monetare a scazut de cateva ori ajungand astazi la 6,5%...Ii intreb pe domnii de la BRD....ONOAREA DOMNILOR MAI EXISTA...?

  Inapoi la articolul BNR coboara dobanda cheie la un minim record - 6,5%

Setari Cookie-uri