Comentarii pe articolul INTREBAREA PENTRU CITITORI: Sunteti de acord cu sistemul coplatii in spitale?


O reforma adevarata e de dorit

Lamurean Mircea la 31 Martie 2010, ora 14:10
Coplata e pentru moment un mic balon de oxigen pentru sistemul medical. Disciplineaza putin pacientii si cumva, reduc platile informale catre medici (spaga). Fara a generaliza, putem spune ca :
- Medicii nu sunt multumiri de salarii si atunci iau de unde pot, trecind peste demnitate si principii deontologice.
- Personalul medical mediu, nici nu concepe sa nu mulga putin sistemul, dar si pe pacienti.
- Personalul auxiliar, administratia etc, au si ei tehnici bine slefuite de suplimentare a veniturilor.
Sistemul medical este in colaps si este dominat de stat, care dupa cum se vede si se stie, este meperformant. Serviciile medicale private sunt inca in stadiul incipient si puternic conditionate de mecanismul financiar de stat. Nu e concurenta libera, nu sunt tarife reale, nu sunt verificari si disciplina, totul e un FALIMENT in asteptare.
IMPORTANT este faptul ca in totdeauna, in orice conditii, indiferent cine fura, distruge, gestioneaza neperformant, exista un singur platitor : POPORUL. Asa ca astfel de elemente de noutate numite coplati sunt variatiuni pe aceeasi tema : statul (gestionar foarte prost al resurselor) nu are bani iar poporul plateste. Daca este utila introducerea coplatii ? Fara o reforma reala si inclinarea balantei spre sistemul privat, totul va insemna o aminare a deznodamintului : servicii discutabile, mizerie un institutiile medicale de stat, furt generalizat din sistem, plecarea personalului medical, spagi, administrare neperformanta a unitatilor medicale.
la 31 Martie 2010, ora 16:22
De o reforma reala este nevoie in primul rand! Dar cine are interesul unei reforme? Guvernantii mai repede gandesc jecmaneala decat un sistem sanitar performant(si nu numai sanitar). Ce le pasa lor daca spitalele au ce le trebuie, daca sunt gestionate eficient, daca fondurile merg unde trebuie...nu-si pun intrebarea de ce medicii opteaza sa-si faca meseria in alta tara...si inca multe alte intrebari la care stim deja raspunsurile, dar nu se face nimic.
Coplata nu va face decat sa apara alte probleme care se vor vedea doar la aplicarea acesteia.
Din taxa in taxa, din impozit in impozit...pana cand oare?
Concret: pana cand nu se va realiza un sistem sanitar bine pus la punct (cine s-o faca?) nu pot fi de acord cu coplata!

  Inapoi la articolul INTREBAREA PENTRU CITITORI: Sunteti de acord cu sistemul coplatii in spitale?

Setari Cookie-uri