Comentarii pe articolul INTERVIU: Ce a invatat din criza Florin Talpes, seful Softwin


cam plangacios

Anonim la 8 Aprilie 2010, ora 06:17
Parca au devenit un deja-vu aceste interviuri cu proprietarii de firme de IT din Romania. Toti se plang de lipsa de productivitate,de angajati lenesi, sector public stufos. In acelasi timp, toti se viseaza CEO de mari companii, ca sa-si gadile orgoliul. Spuneti ca faceti afaceri cu 100 de tari, dar afisati o cifra de afaceri de "convenient store" ceva mai rasarit. Trist e ca aveti si un grup de firme ca sa sune mai pompos. Sa demontam putin spusele domnului "CEO".
1. Va plangeti de productivitate. Cand ati angajat tinerii respectivi (in State sunt considerati talente acei tineri fara experienta dar cu potential. Este ridicol sa va tot plangeti de calitatea invatamantului. Ce initiativa privata ati luat? N-am auzit de Universitatea Softwin. Daca sistemul educational nu ofera standardul dorit-nu contest acest lucru-de ce nu luati initiativa si va educati tinerii? E drept, educatia serioasa costa si m-as indoi ca stiti sa scoateti ROI de pe urma acestor tineri.), ati avut in vedere vreun criteriu obiectiv ca sa va asigurati de potential? Imi pare rau, nu aveti niciun drept sa va plangeti de angajati atat timp cat dvs. ati facut angajarile. Sau ati dormit atunci? Profesionalismul la angajare unde e? Sau doar va plac "neologismele"
gen "HR", "Recruitment", "Assessment", etc.
Sunteti plangacios la acest aspect.
2. Angajati lenesi. Cuvantul management va spune ceva?
Oare n-ar fi mai corect sa reflectati la calitatea managementului, incepand cu dvs.? Daca angajatii sunt lenesi, nu e vina managementului si a proprietarului??? Ei se exclud din ecuatie, fiind o constanta la superlativ. Mda...
3. Sector public prea stufos. Corecta aprecierea dvs. Am totusi doua intrebari: Va place sa faceti afaceri cu sectorul public? Cate procente din cifra de afaceri sunt aduse de sectorul public?

Poate ar fi mai bine sa incepeti sa creati cu adevarat o companie ce activeaza la nivel global, sa renuntati la management (cu tot respectul, nu ma convingeti ca nu suferiti de sindromul intreprinzatorului roman care se crede si mare manager), sa va reganditi politica de recrutare, motivare si retentie, sa va definiti o politica de expansiune globala si apoi veniti si ne dati lectii. 9 mil sunt nimic!. Incetati sa ganditi in termeni de cost si mai degraba in termeni de profit. Cu o asemenea cifra de afaceri nu convingeti pe nimeni ca aveti vreo strategie serioasa care sa implice si altceva decat costuri mici. Sunteti penibil sa vorbiti de 1000 de euro ca o mare realizare. Din punctul meu de vedere, competitivitatea firmei dvs. pe pietele externe este zero. Lasati vaicareala si faceti management, dovediti ca sunteti competitiv international si atunci vom putea fi mandri ca gasim in dvs. un model de urmat.
Echipele Bitdefender Si Softwi la 8 Aprilie 2010, ora 16:12
@anonim Probabil unele din afirmatiile din interviu nu au fost foarte clare sau prin decupare au capatat alte nuante. Incercam sa clarificam cateva din nedumeririle postate de comentatori:

1. Referirea din interviu la cifra de afaceri se face la SOFTWIN, care e compania (grupul de branduri) care actioneaza in Romania. BitDefender s-a desprins din SOFTWIN in 2007, fiind un un grup de sine statator. Pornit din Romania, astazi BitDefender e un grup international de firme, cu o echipa de R&D care cuprinde cateva sute de tineri in Bucuresti, Cluj, Iasi si Timisoara. Cu o echipa numeroasa de americani in Mountain View/CA si Fort Lauderdale/Fl, de germani in Dortmund etc. BitDefender detine o cota de piata de 5% din piata de retail canadiana, peste 20% din piata de consumatori franceza, domina pietele Africii de sud si Coreei de sud etc.
Pe partea de tehnologii, nu mai gasim vreo analiza a oricarei piete majore din lume pe securitate informatica fara sa ne ia in considerare si pe noi. Iar in 2009, cea mai mare parte a analistilor cheie ai domeniului din SUA, Marea Britanie, Germania, Franta, etc. au clasat tehnologiile BitDefender in topul pietei.

2. Credem deasemenea in inalta calitate, in profesionalismul oamenilor care compun BitDefender si SOFTWIN. Prin SOFTWIN si BitDefender au trecut din 1990 incoace cateva mii de specialisti. SOFTWIN si BitDefender sunt universitati prin ele insele. Media de varsta a echipelor noastre e sub 28 ani. Credem in valoarea oamenilor, credem in tineri, credem in sansa pe care acestia trebuie sa o aiba ca sa se afirme. Avem deasemenea un bun echilibru intre seniori si tineri. Am folosit experienta si cunostintele celor mai buni dintre noi pentru a-i invata pe ceilalti. Stim ca alaturi de noi sunt multe alte companii care actioneaza in Romania si care in toti acesti ani au jucat rolul de universitati pentru sute de mii de romani.

3. Lectia pt. tineri pe care SOFTWIN si BitDefender au dat-o de-a lungul timpului a fost ca poti reusi prin educatie, prin atitudine, prin munca, prin creativitate.

4. Cat priveste sistemul de educatie din Romania, intotdeauna am actionat, in limitele intelegerii noastre si atat cat ne-a tinut plapuma. Nu am creat fundatii proprii,dar actionam de multi ani pentru imbunatatirea sistemului. didactic.ro e probabil cea mai mare resursa online pt. dascalii din preuniversitar creata de echipa Intuitext/SOFTWIN. olimpiade.ro si viitoriolimpici.ro sunt instrumente de pregatire gratuita pentru cei care vor sa invete mai mult. Alaturi de Societatea de Stiinte matematice, organizam in 2010 Anul educatiei matematice in Romania. De cativa ani buni finantam Scoala Normala Superioara din Bucuresti, o institutie care pregateste masteranzi in matematica, informatica, biologie in stransa legatura cu echipele romanesti de cercetare din acele domenii, pentru a-i ajuta pe tineri sa isi gaseasca un drum de succes in Romania. Cu toate marile universitati din orasele in care suntem prezenti colaboram de ani buni de zile, sub programul Academica. Am sustinut si sustinem cursuri in universitati, deschidem masterate, avem numeroase stagii de pregatire atat in SOFTWIN cat si in BitDefender, sustinem de cativa ani Stagii pe bune. Sustinem mai multe competitii studentesti printre care Studentul anului, Ubbots, Robochallenge, AIMAS etc. Avem proiecte comune de cercetare cu universitatile in care sunt implicati studenti, masteranzi, doctoranzi. Sustinem de ani buni prin diverse proiecte intoarcerea specialistilor romani in Romania. Si multe altele.

Stim ca nu suntem singurele echipe ci sunt multe altele care nu sunt doar interesate de soarta educatiei si a tinerilor din Romania ci si actioneaza. Avem mult loc de crestere, putem deveni mult mai buni si in acea directie ne si indreptam prin efortul nostru al tuturor.

Echipele BitDefender si Softwin
Costin la 9 Aprilie 2010, ora 22:53
@Anonim: Afirmatia "9mil sunt nimic!" e ridicola. Sa inteleg ca ai o afacere de (minim) 100 milioane si poti da lectii ? E tare usor sa critici dar e mult mai greu sa faci ceva...
Fbr la 5 Iunie 2010, ora 23:28
@anonim: dupa ce o sa citesc despre afacerea ta in presa din australia, sua, europa, japan, asia, orientul mijlociu, si dupa ce treci de pragul de 100 mil euro pe an, atunci am sa ma gandesc ca poate e ceva adevar in ceea ce spui...

se pare ca nu cunosti prea multe, dar emiti frustari juvenale. sper ca vei avea timp sa reflecttezi asupra gandurilor tale, si sa gasesti puterea de a cauta sub "caimacul" cotidian.

pana atunci, respect pentru Talpes, care a reusit sa dovedeasca ca "se poate" ca un roman sa se lupte cu gigantii IT din lume.

  Inapoi la articolul INTERVIU: Ce a invatat din criza Florin Talpes, seful Softwin

Setari Cookie-uri