Comentarii pe articolul Bancherii vs Boc: Comisionul de rambursare anticipata - eliminat sau doar limitat la 1%?


Comision, da

Vergile Andronache la 23 Aprilie 2010, ora 10:13
Rambursarea anticipata a creditului este un incident de parcurs, o exceptie, regula fiind rambursarea planificata a imprumutului de bani, aceasta din urma creand siguranta pentru debitor si confort pentru creditor. Intradevar, atunci cand se semneaza contractul de credit partile convin si asupra unui grafic de rambursare, in functie de care ambii parteneri isi planifica resursele si activitatile pe urmatoarea perioada. Deci, intr-o buna regula, graficul de rambursare trebuie respectat de ambele parti, asa cum banca nu are dreptul de a solicita rambursarea anticipata, clientul ar trebui sa nu poata nici el proceda in acest mod. Este o simetrie ce decurge din egalitatea de tratament a partilor unei conventii. Cum, insa, partile nu sunt egal potente, este admisibil ca imprumutatul sa ramburseze anticipat, dar este de acceptat si faptul ca aceasta rambursare creeaza probleme, poate chiar pierderi bancii in situatia ca nu mai poate replasa suma restituita in conditii similare, deci pierderea trebuie acoperita. Cat sa fie insa acest comision, asta este o alta discutie, dar oricum trebuie sa fie rezonabil. Comisionul de 5% este nerezonabil si arata disperarea unor banci, care probabil stau prost cu plasamentele.
Cornel la 23 Aprilie 2010, ora 13:26
Da, comentariu este just, intr-o tara/economie normala. La noi bancile pun tot felul de conditii, doar ca sa te inrobeasca pe zeci de ani.
Dobinda e mare de la inceput ptr puterea romanului, si atunci te intinzi pezeci de ani cu creditul. Si banca hapsina vrea sa fie sigura ca ramai in sistem zeci de ani, ca sa le cresti lor profiturile. Si ai comision de rambursare de 5%, care nu o sa poti sa-l dai oricum. Sa iti mai pun conditii ca si ING ca doar minim 10.000 EU poti rambursa, de parca tu poti sa mai stringi intr-un an-doi 10.000... totul pleaca de la prea multa libertate in piata, intelease de "capitalisti' desigur in folosul lor. Statul, putea sa-si protejeze cetatenii prin impunerea unor limite (dobinda, comisioane, marje)... si se gaseau banci care ar fi venit cu siguranta, chiar daca castigul era similar ca in tarile de bastina, ptr ca volumul pe o piata emergenta putea face diferenta...da traim in Romania, si asta o sa ne termine, ca si peste 25 de ani o sa platim hapsineala unora...unde nu-i minte vai de buzunare...si nu ma astept de la politicieni, ca aia is umflati, da nici societate civica e zero... comentam toti pe bloguri, ca e la moda, ei isi iau banii, noi platim profiturile lor... si toate trec, incet...
la 23 Aprilie 2010, ora 15:23
Bancile vor cam mult. De ce nu se multumesc cu diferenta dintre depozite si credite care ar fi cam 10%. Asa nu ai ajunga ca dupa un credit de 23000 Euro dupa un an de plata (2500 Euro), daca vrei sa dai inapoi platesti mai mult decat era creditul initial (peste 23000 euro). Banca oricum primeste partea ei de dobanda pentru ca la ratele de inceput (cam pana la jumatatea duratei creditului) marea parte a ratei este alcatuita din dobanda. Deci platesti pentru cat ai folosit, dar nu bancile vor mai mult!

  Inapoi la articolul Bancherii vs Boc: Comisionul de rambursare anticipata - eliminat sau doar limitat la 1%?

Setari Cookie-uri