Comentarii pe articolul Dilema Romaniei: Avem sau nu bani pentru deficitul bugetar?


Ganditorul...

Popescu Liliana la 19 Mai 2010, ora 13:22
Dar cand dl. Isarescu a permis atatea credite, scump platite de oameni, s-a gandit ce se va intampla? De ce acuma trebuie sa plateasca tot omul de rand?

Oamenii dau impozite la fiecare salariu, dau si TVA pe fiecare cumparatura! Daca si apa cumparata de la chiosc este scump platita, aproape ca si o sticla de Coca-Cola, de pe spinarea cui vor sa mai traga bani?

Acum probabil ca vor trage si comertul in jos, ca altceva nu mai au ce anume!

"Imperiul roman
Slabita de tensiunile interne, Roma a trebuit sa infrunte noi provocari ale dusmanilor din afara. In est, Imperiul Persan revigorat s-a dovedit un adversar de temut, in timp ce in Europa popoarele germanice au inceput sa faca din ce in ce mai multe presiuni asupra frontierelor, reusind uneori sa le strapunga si provocand mari dezastre.
Turburarile din secolul 2 au devastat regiuni intinse ale imperiului. Taxele ridicate au slabit economia si au demoralizat populatia, in timp ce devalorizarile succesive ale monedei (prin adaugarea unor cantitati din ce in ce mai mici de aur si argint in monezi) au distrus increderea in aceasta, facand trocul preferabil decat acceptarea banilor. In consecinta, oamenii s-au retras spre comunitati rurale independente, conduse in curand dupa un model semi-feudal.
Spre sfarsitul secolului 3, o serie de conducatori abili au readus controlul asupra imperiului, dar nu au reusit sa rezolve problemele fundamentale ale acestuia. Diocletian (284 - 305) a luat masuri active, prin care a mentinut statul unit, dar l-a facut mai despotic si mai rigid: de exemplu, fiecare barbat era silit sa se pregateasca pentru aceeasi meserie pe care o avea tatal sau. Diocletian a incercat sa exercite mai usor controlul asupra imperiului, divizandu-l in zone estice si vestice, conduse fiecare de un imparat senior si unul junior (un Augustus si un Cezar). Imperiul a ramas unit , fiind adeseori condus de un singur imparat, insa diviziunea est-vest tindea intotdeauna sa reapara. Aceasta reflecta marile diferente dintre cele doua regiuni si in special faptul ca orasele din Est se mentineau relativ prospere.
.......
Unii imparati ai Imperiului Roman de Apus erau doar niste marionete manipulate de sefii popoarelor germanice ce conduceau, in realitate, Italia. Unul dintre avesti sefi, Odoacru, a decis ca imparatii romani nu mai erau necesari. In 476 Odoacru l-a detronat pe imparatul Romulus Augustulus, iar Imperiul Roman de Apus s-a destramat. Cu toate acestea, Imperiul Roman de Rasarit a supravietuit.
In ultima perioada a existentei imperiului, multi aristocrati si-au abandonat casele de la oras si s-au retras la tara. In urma razboaielor, regiunile rurale au ramas sarace si pustii, iar aristocratii au absorbit proprietati mici in cadrul propriilor lor averi si, in secolul 3, au inceput sa introduca o forma de iobagie in randurile taranilor liberi.
"



  Inapoi la articolul Dilema Romaniei: Avem sau nu bani pentru deficitul bugetar?

Setari Cookie-uri