Comentarii pe articolul Cat de expusa la risc este Romania?Vezi ce spun analistii


Pe ce se bazeaza?

Bolos Bradut la 16 Iunie 2010, ora 08:31
Nu pot sa nu fiu uimit. Nu inteleg de unde aceasta teama pentru incapacitate de plata externa a Romaniei. BNR sta pe un munte de Euro (teoretic) deci in caz de extrema urgenta ar putea acoperi in proportie de 50%-70% datoria externa totala (publica si privata) creditand guvernul, direct sau indirect.
Cred insa ca ar trebui ca Romania sa-si revizuiasca obiectivele strategice. Este nerealist sa punem problema aderarii la Euro cu o economie insuficient de competitiva si cu un deficit bugetar mai mare de 3%. Amanarea tintei de aderare la euro cu 5 ani ar modifica semnificativ nevoia de a stoca Euro a BNR, eliberand suficiente resurse ca orice credit extern sa devina inutil, si ar fi si un gest de realism economic.
Mi se pare bizara cotatia Romaniei sub Grecia, atunci cand se stie ca Romania este clar solvabila in comparatie cu Grecia.
Cat despre o eventuala devalorizare a leului, nu sunt sigur daca nu ar fi char dezirabila, pentru a se stimula competitivitatea exporturilor si a se mai reduce din entuziasmul importurilor. Nu vorbim aici de o devalorizare majora, dar un trend ceva mai accentuat, fara derapaje semnificative.
Mie toate opiniile astea alarmiste mi se par mai mult o metoda de distragere si reorientare a atentiei pe pietele financiare.
Nu stiu ce vrea UE de la noi, dar daca vrea sa platim oalele sparte ale crizei, o insertie de calciu in coloana vertebrala a guvernantilor ar fi indicata. Asa cum guvernul poate fi dur cu amaratii sa-i vad ca se pot tine tari si cu exteriorul, altfel omoram batranii degeaba.
Nicolau Mihaela la 16 Iunie 2010, ora 15:52
Sunt absolut de acord cu cele de mai sus. Sa nu uitam ca pe piata financiara din Romania principalii speculatori nu sunt cei autohtoni ci cei straini. Speculatiile ce se fac asupra monedelor nationale ale tarilor nou intrate in UE dar fara moneda comunitara inca, sunt strigatoare la cer. Euro este in cadere libera in afara UE, si ar face bine acesti analisti financiari sa gaseasca alte modalitati de stabilizare a monedei unice decat cele legat de speculatii pe monedele nationale ale noilor state membre. Orice aberatie legata de modificarea rating-ului de tara este facuta cu buna stiinte de respectivele agentii. Se dezechilibreaza astfel toata bruma de investitii straine care au mai ramas in Romania si cursul monedei nationale. Grecia plateste acum ceea ce a gresit acum ceva timp in urma: de acceptare a monedei unice cand economia nu era suficient pregatita, fiind nevoita sa faca eforturi imense pentru a tine plasul. Acum se plateste, si la acelasi risc poate fi expunsa si Romania daca nu este atenta. Pana acum Guvernatorul BNR a reusit sa ne mentina politica monetara pe un parcurs acceptabil si neexpus la acelasi risc ca in cazul Ungariei, de exemplu.Sa speram ca guvernantii vor avea intr-adevar coloana vertebrala in fata autoritatilor europene, iar Guvernatorul Iserescu va fi lasat sa isi faca treaba. Pana acum a facut-o excelent, date conditiile actuale.

  Inapoi la articolul Cat de expusa la risc este Romania?Vezi ce spun analistii

Setari Cookie-uri