Comentarii pe articolul Cum vad cititorii Wall-Street starea IMM-urilor. Solutii pentru iesirea din criza


managementul crizei

Sorin Borcea la 1 Iulie 2010, ora 12:28
Ceea ce am citit nu sunt, din punctul meu de vedere, "solutii". O solutie este prin definitie o rezolvare, de moment sau pe termen mediu si lung a unei probleme. Dar la baza ei trebuie sa stea informatia reala, date concrete despre situatia ce se cere rezolvata. Indiferent de nivelul de dezvoltare al unei afaceri, o componenta de baza a factorului de decizie este componenta de criza. Nu cunosc decat extrem de putine companii care au in structura lor un compartiment de managementul crizei, si chiar si in aceste cazuri, eficienta unui astfel de departament este cel putin mediocra datorita lipsei de experienta, a conditiilor financiare, fiscale si de alta natura ce sunt mult prea rapid schimbatoare in realitatea economiei romanesti.
Situatia concreta la nivelul afacerilor de mica anvergura este cu atat mai dramatica cu cat experienta antreprenorilor de la acest nivel este mica sau inexistenta. Se ajunge la regretabila situatie in care salvarea existentei respectivei afaceri se limiteaza la "masuri" de supravietuire de la o zi la alta, fara un plan de criza pe un termen mediu macar.
Este adevarat ca schimbarea conditiilor fiscale din piata in mijlocul anului este o miscare dezastruoasa din toate punctele de vedere, dar in acelasi timp ea nu este cu mult diferita din punct de vedere al efectelor, de explozia neanuntata a unui vulcan.
Rolul compartimentului de management al crizei este tocmai anticiparea necunoscutului si chiar daca la nivelul unui IMM nu poti neaparat vorbi de un compartiment, neprevazutul ar trebui sa fie o axa majora a activitatii de decizie a managerului.
Din pacate, la nivel micro nu exista "solutii" universal valabile, si daca este sa fim realisti si nu doar teoreticieni, nu exista nici macar solutii aplicabile fara rezerve nici la nivel de grupuri mici de astfel de afaceri, decat ca exceptie. Singurele solutii viabile pe termen scurt si mediu se pot lua aproape exclusiv la nivel individual, in functie de abilitatile fiecarui antreprenor in parte. Desigur nu toti vor supravietui.
In contextul economic romanesc actual, decizia politica la nivel macroeconomic trebuie privita de fiecare antreprenor ca un hazard natural si nu ca un mediu de dezvoltare al afacerilor. Realitatea nu este foarte diferita nici in Europa vestica, dar experienta de cel putin doua sute de ani in domeniul crizei si o relativa responsabilitate a a factorului de decizie politca si economica isi spun cuvantul.
Recomand cu caldura urmatorul link:
http://theacademyofbusinessstrategy-crisismanagement.com/
Sunt articolele unui antreprenor si nu ale unui teoretician.

  Inapoi la articolul Cum vad cititorii Wall-Street starea IMM-urilor. Solutii pentru iesirea din criza

Setari Cookie-uri