Comentarii pe articolul Cum sunt impozitate pensiile in tarile din UE?


contributivitatea

la 9 Iulie 2010, ora 14:15
In prezent exista o legatura prea stransa intre contributia la fondul de pensii si cuantumul pensiei, ba chiar un mod artificial de calcul ceea ce face ca sistemul sa fie dezavantajos pentru persoanele cu venituri mici. Asta in pofida rupturii dintre perioada de contributie si cea de beneficiu. A mentine conceptul obligativitatii statului de a plati direct proportional cu contributia facuta cu multi ani in urma lasa descoperite cazurile sociale. Consider ca este necesar a se renunta partial la aceste ambitii si a considera ca participarea la fondul de pensii este o datorie a celor care sunt activi, iar redistributia fondului de pensii sa se faca pastrand principiul cuantificarii in functie de contributivitate, dar cu ajustari pentru sumele mari si cu limitarea efectiva potrivit principiului - pensia reprezinta un ajutor acordat persoanelor care nu mai pot activa. In mod evident, fiecarui pensionar i se poate aloca un numar de puncte = o cota de actiuni la fondul de pensii, astfel ca va primi bani numerar in functie de starea fondului la un moment dat. In acest fel este evitat deficitul bugetar generat de cuantificari electorale ale punctului de pensie etc. O transparenta a aplicarii cred ca este benefica.
Iuga Vlad la 9 Iulie 2010, ora 16:42
Conceptul prin care o persoana sa fie indemnata sa munceasca pentru a genera mai multe venituri si de a avea posibilitatea de a-si asigura pe cont propriu o retragere din piata muncii la batranete care sa nu echivaleze cu atingerea pragului de saracie (in functie de tara bineinteles) nu este sustinut nici de Romania si din ce in ce mai des nici de alte tari europene al caror sistem public de pensii intra in colaps.

de ce trebuie impozitata suplimentar munca unei persoane care realizeaza venituri de peste 1000 EUR/luna si lucreaza 8 ore pe zi mai mult ca cea care realizeaza 500 EUR/luna lucrand tot 8 ore? Medicmanetele si tratamentele sunt mai scumpe ptr primii sau poate acestia au nevoie de cate doi functionari la un ghiseu al unei autoritati publice?

  Inapoi la articolul Cum sunt impozitate pensiile in tarile din UE?

Setari Cookie-uri