Comentarii pe articolul Patronatele dau solutii anticriza. Vezi aici masurile propuse


Romania - paradis fiscal

Voda Laurentiu la 27 Septembrie 2010, ora 11:12
Romania ar putea ajunge un paradis fiscal ce ar atrage foarte multe investitii straine, dar este necesar reforma sistemului fiscal, a sistemului de pensii, a sistemului sanitar.
toate acestea le gasiti pe blogul cu numele meu. http://vodalaurentiu.blogspot.com
Reforma sistemului fiscal
Dezvoltarea societatii umane a ajuns la un impas in care este necesara luarea unor decizii revolutionare cu privire la modul de organizare a societatii in ansamblu. Astfel, printre sistemele asupra carora este necesar a se interveni este si sistemul fiscal.
Sa incercam sa facem revolutie de "catifea", sa nu ajungem sa iesim in strada, sa fim manipulati. Este necesar sa ne organizam sa valorificam ce este mai bun din fiecare cetatean, este momentul ca sa ne implicam si sa fim empatici.
S-au fcut pasi importanti pentru a se realiza acest sistem fiscal:
- impozitarea dobanzilor bancare cu 16% ( bancile stopeaza la sursa acest impozit si il directioneaza statului);
- virarea salariilor pe card sau a dobanzii;
- plata cu cardul;
- efectuarea de operatiuni bancare direct de la PC.
- dificultatea depunerilor de declaratii;
- numarul mare de impozite si taxe;
Toate aceste elemente au creat premisele apariiei elemetelor teoretice ale unui nou sistem fiscal. Acesta ar putea duce la o dezvoltare accelerata a economiei si la eliminarea decalajului nivelului de trai dintre Romania si tarile dezvoltate.
Noul sistem fiscal se bazeaza pe simplitatea acestui impozit si prin gradul inalt de colectare. Noul sistem fiscal are la baza un singur impozit - impozitul pe circulatia banilor (ICB), pe cote variabile in functie de domeniul de activitate.
Impozitul pe circulatia banilor va fi colectat de catre banci in cadrul operatiunilor care le efectuaza pentru persoane fizice sau juridice. In momentul in care suma intra in contul persoanei fizice sau juridice se va percepe impozitul. Cota de impozit va fi diferentiata in functie de codul CAEN sau tipul de activitate pe care o desfasoara.
Acest impozit, colectat de catre banci, va fi virat in fiecare zi Trezoreriei Statului.
Determinare cotelor ICB are la baza totalul impozitelor evidentiate in bilantul contabil de catre toate persoanele juridice care au acelasi CAEN/total cifra de afaceri x 100 = cota de impozit pe circulatia banilor in functie de CAEN.
In mod similar se va calcula cota de impozit si persoanelor fizice in functie de tipul de activitate pe care o desfasoara. Aceste cote vor fi ajustate dupa o formula de calcul care sa intregeasca nivelul necesar de venituri pentru bugetul de stat. Aceasta cota va fi variabila si va fi comunicata lunar de catre Ministerul Finantelor Publice similar modului de comunicare a dobanzii de referinta de catre BNR.
Aceasta reforma se poate realiza doar cu trecerea treptata de la platile in numerar la retragerea numerarului de pe piata astfel incat toate operatiunile de plata sa se faca electronic, prin banci sau cu card.
Avantajele acestui sistem fiscal sunt:
- incasarea zilnica de catre Trezorerie a ICB;
- diminuarea dobanzilor arieratelor;
- disparitia in proportie de 80% a economiei subterane;
- reducerea presiunii fiscale;
- cote ale impozitelor mai mici/domeniu de activitate;
- imbunatatirea sistemului de colectare a impozitelor datorata colectarii zilnice si datorita disparitiei deciziei agentului economic de a vira impozitele si taxele;
- reducerea nivelului de impozitare datorita nivelului ridicat de colectare precum si trecerii economiei subterane in economia reala;
- simplitatea sistemului fiscal din punctul de vedere al agentului economic ce va permite efectuarea de prognoze;
- cresterea atractivitatii investitiilor straine, datorita crearii a acestui paradis fiscal;
- posibilitatea stimularii anumitor tipuri de activitati, in special productie si IT, prin interventia asupra cotei de impozit;
- trecerea la moneda euro se va face fara dificultate;

Dezavantaje:
- cresterea preturilor la terenuri si cladiri datorita dezvoltarii economice a tarii;
- cresterea preturilor la actiuni pe piata de capital datorita cresterii profitabilitatii societatilor comerciale;
- cresterea nivelului salariilor datorita investitiilor straine si a deficitului de forta de munca pe piata.

Se va spune ca acest sistem fiscal nu este posibil deoarece incalca Aquis-ul Comunitar, dar eu va intreb, Italia cum a reusit sa-l incalce ? prin amnistia fiscala ce a determinat aducerea in Italia a peste 77 miliarde de euro ! Acei bani erau sume de bani ce stateau majoritatea prin banci elvetiene ce nu puteau fi justificati.
Scopul scuza mijloacele.
Este criza! Eu ofer o sansa teoretica prin care aceasta se poate depasi si chiar trece la o dezvoltare economica accelerata.

Trocul va fi scutit de impozitare. Se incurajeaza astfel schimburile comerciale in natura. Este perimat a se considera ca trocul este o activitate comerciala ce tine de domeniul trecutului.
De asemenea compensarile intre firme vor fi scutit de impozitare.

  Inapoi la articolul Patronatele dau solutii anticriza. Vezi aici masurile propuse

Setari Cookie-uri