Comentarii pe articolul Jobul de CFO se transforma: Cele patru roluri ale directorului financiar


CFO performant

Cristina Atanasiu la 18 Octombrie 2010, ora 18:07
Un CFO traditional asa cum e descris in articol, cu responsabilitati preponderent contabile ar fi fost submediocru chiar si la mijlocul anilor '90, nu in sec 21.
Cele patru roluri descrise erau perfect valabile ba chiar absolut necesare si inainte de criza, pentru un profesionist care stie ce face.
CFO are o pozitie dificila si provocatoare iar pentru a fi performant are nevoie, peste stiinta de carte, de o minte deschisa si capacitatea de a simti numerele, de a intelege ce se ascunde in spatele lor. Plus independenta si duritatea de a face fata presiunilor, plus abilitati de negociere, plus determinarea de a se implica si a intelege absolut toate procesele companiei, plus capacitatea de modelare.
Un CFO performant azi trebuie sa inteleaga perfect piata de capital si instrumentele de care dispune pe termen mediu si lung.
Dar voi incerca sa dezvolt subiectul pe larg intr-un articol.
Cristina Atanasiu
Horatiu la 19 Octombrie 2010, ora 09:55
"Un CFO performant azi trebuie sa inteleaga perfect piata de capital"...poate doar daca compania e (sau actionarii intentioneaza) listata la bursa (cred ca la asta v-ati referit - piata de capital nu e acelasi lucru cu piata financiara). Cati romani credeti ca inteleg perfect piata de capital ? Pt. asta trebuie sa fii implicat 24 / 7, nu mai ai cand sa fii si un CFO eficient. In rest, da, aveti dreptate, insa e posibil ca interesele actionarului majoritar si ale CFO - ului sa nu coincida: intotdeauna, angajatorul si angajatul (CFO- ul e tot un angajat) au interese diferite. Imi pot permite sa afirm asta, pt. ca am trecut prin toate aceste 3 stadii: angajat, angajator, si participant in piata de capital.
Cristina Atanasiu la 19 Octombrie 2010, ora 15:28
Sunt de parere ca daca angajatul CFO si angajatorul au interese diferite exista o problema si nu una mica.
Prin intelegerea pietei de capital nu ma refer la intelegerea mecanismelor ei ci la intelegerea mesajelor pe care le transmite ca barometru al mediului de afaceri si a posibilitatilor de finantare, lucruri care l-ar ajuta pe CFO sa ia decizii eficiente. Sa nu uitam ca CFO e parte din echipa manageriala.
Dar e un subiect pe care s-ar putea discuta foarte mult si din mai multe perspective (cum ar fi dimensiunea companaiei), cert e ca perioada pe care o traversam e dificila pt CFO, asa cum spuneti.

  Inapoi la articolul Jobul de CFO se transforma: Cele patru roluri ale directorului financiar

Setari Cookie-uri