Comentarii pe articolul Bancherii, obligati sa dea clientului explicatii scrise privind notiunile din contract


pesimistul bine temperat

Paliga Sorin la 11 Noiembrie 2010, ora 16:05
Sunt un pesimist bine temperat: n condițiile n care sistemul bancar romnesc a fost acaparat, s zic așa, e marile bnci, nu cred c statul romn mai are aici vreo putere. Era ct pe ce s privatizeze și c.e.c.-ul, banc de la bun nceput integral a statului, creat la final de sec. 19 dup cștigarea independenței de stat, urmat firesc de independența bancar. Ulterior, Romnia a redevenit dependent și, contrar a ceea ce se crede, nc din anii 70 și 80, din vremea comunismului victorios la orașe și sate. Faptul c, la finalul anilor 80, Romnia achitase acele datorii nu nseamn mare lucru și, n orice caz, nu a nsemnat deloc independenț financiar, cum eronat s-a spus, insinundu-se ideea c regimul Ceaușescu era un regim patriotic, cu dragoste de neam.
De atlfel, s-a vzut recent cum diverși reprezentanți ai marilor bnci au proferat, pe faț, amenințri de tip șantaj la adresa guvernului: dac nu faceți cum vrem noi, provocm haos pe piețele bancare. Nu mai țin minte cum l chema pe domnul cu pricina, unul din marii șmecheri ai zilelor noastre, din pcate unul dintre șmecherii influenți și cu cont gras.
ei conduc Romnia, ei decid, ei arbitreaz; parlamentarii se fac c elaboreaz legi, legile vin gata scrise de la ia.
la 15 Noiembrie 2010, ora 10:19
Stimate domn Pesimist $ Temperat,
Ma declar un Temperat& Optimist iar atunci cind citesc un comentariu decent, in care vocabularul " manelo-mahala" lipseste, devin si mai optimist.
In principiu de acord cu precizarile din comentariu. O analiza ref la decizia lui Ceausescu de a rambursa creditul de la BM, total neinspirata, trebuie sa aibe in vedere si urmatoarele:
- in vara-toamna lui 1988 Ceausescu a facut un sir de vizite in citeva tari arabe si din Asia, toate tari in curs de dezvoltare;
- intr-un comunicat s-a precizat faptul ca s-a discutat despre infiintarea unei banci pentru tarile in curs de dezvoltare, finantata in mare parte de citeva tari exportatoare de petrol.
Aceasta a fost o decizie, pe care o las sa fie comentata de altii, si care insa nu a mai fost si nu este mentionata. Ne putem imaginam ce s-ar fi intimplat daca aceasta Banca ar fi fost creata ??.
Iar ca interventia mea sa fie cit mai transparenta, precizez ca :
- nu am fost membru PCR, dar puteam sa devin, deoarece am lucrat pe citeva mari santiere ;
- in ian 1990, prin discutiile avute, am atentionat asupra capitalismului primitiv care va veni in Romania;
- in jur de 2000, vrind sa obtin un credit, am spus direct pers de la bancile pe care le-am contactat ca au o politica "singeroasa" , prin ascunderea datelor din contract, prin faptul ca clientul nu stie care este suma totala pe care o are de rambursat.

  Inapoi la articolul Bancherii, obligati sa dea clientului explicatii scrise privind notiunile din contract

Setari Cookie-uri