Comentarii pe articolul Romania va primi 19,7 mld. euro pentru infrastructura si noi locuri de munca


Echilibru si eficienta in utilizarea fondurilor

Oprea Gheorghe la 24 Iunie 2008, ora 10:31
Echilibru si eficienta in utilizarea fondurilor
Fonduri am tot primit, dar nu le-am dirijat unde trebuie, nu s-a urmarit realizarea la termen a proiectelor iar cei ce le-au administrat le-au deturnat de la scopul initial (sa nu zic delapidat).
Sa speram, ca am dobandit intelepciune in utilizarea lor (pentru ca de fapt ele tot de la noi sunt-contributie UE) si vom echilibra dezvoltarea judetelor, astfel vom "castiga"stima ungurilor din Ardeal, care ataca politica de la Bucuresti, tocmai pe acest aspect.
Poate vom crea infrastructura de protectie impotriva inundatiilor permanente din Moldova si nu va mai fi o asa migratie a fortei de munca, scazand costurile si crescand nivelul de trai.
Poate vom re-acorda importanta agriculturii, pentru a o aduce la nivelul de granar al Europei (atentie , nu trebuie sa exportam doar in cotele impuse de UE, pentru ca pe glob sunt zone unde se moare masiv de foame) si vom ajunge sa acoperim intern nevoia de cereale, legume, fructe si vom scadea importurile care sunt mult mai costisitoare.
Dar pentru toate acestea este nevoie de :organizare, disciplina a muncii, onestitate si competenta.Sa dea Dumnezeu, sa fi ajuns la "mintea romanului a de pe urma"!
Tudorel Puscasu la 29 Iunie 2008, ora 13:16
cred ca daca nu vor fi investiti bani multi in infrastructura din estul tarii (de la Braila pana la Suceava), cu siguranta Guvernul nu-si va atinge obiectivul de eliminare a disparitatilor in ce priveste dezvoltarea economica a regiunilor tarii. Forta de munca va pleca atata timp cat raportul cerere-oferta pe piata muncii va fi disproportionat iar nivelul veniturilor va fi mentinut la un nivel rusinos de mic. In Moldova (regiunea est) exista inca un excedent de forta de munca ce tine salariile la un nivel foarte jos si incurajeaza agentii economici in mentinerea unui grad mic al investitiilor in tehnologii pentru cresterea productivitatii si implicit pentru mentinerea costurilor la un nivel scazut. Agentii economici din est supravietuiesc pentru ca utilizeaza forta de munca ieftina, nu pentru ca sunt competitivi. Iar cat timp vor fi salarii mici, forta de munca va continua sa migreze.
Daca vrea sa faca pasi concreti, Guvernul trebuie sa actioneze in aceasta directie. In Moldova nu exista nici o autostrada iar cea care este in stadiu de proiect (coridorul IX paneuropean pe relatia ucraina-suceava-bacau-vrancea) este prevazuta sa inceapa cu faza de proiectare abia din 2013 (potrivit Min Transporturilor). Daca nu se va rezolva aceasta problema, nici investitorii nu vor veni. Exemplul cel mai potrivit este investitia de 800 mil Euro pe care am pierdut-o din ce cauza??????, tocmai din cauza lipsei infrastructurii.

  Inapoi la articolul Romania va primi 19,7 mld. euro pentru infrastructura si noi locuri de munca

Setari Cookie-uri