Comentarii pe articolul Certificatele energetice nasc scandaluri: Auditorii acuza notarii ca sfideaza legea


Certificatul energetic

Agentie Imobiliara la 6 Ianuarie 2011, ora 09:50
Certificatul energetic este un document absolut necesar in tranzactiile imobiliare. Au dreptate auditorii, notarii instiga la nerespectarea legii. tocmai ei care pentru o hartie facuta in 5 minute cer un munte de bani.
Horatiu la 6 Ianuarie 2011, ora 10:30
Stimata "Agentie imobiliara", puteti argumenta ? Va imaginati, probabil, ca certificatul respectiv creste pretul, si implicit comisionul dvs...eu zic ca veti da faliment, cu asa o mentalitate. Acest "certificat" e tot o hartie facuta in 5 minute, pe un munte de bani. Omul cumpara ceea ce vede fizic, in locuinta, nu pe hartie. De fapt, pe masura ce vanzatorii si cumparatorii vor invata sa se caute si sa se gaseasca reciproc mai eficient (nu e greu deloc), intermediarii vor disparea, oricum comisioanele sunt aberante, iar serviciile, in majoritatea cazurilor (am constatat-o personal) deplorabile (agenti care intra pt. prima data in imobil odata cu clientul, nu cunosc detalii importante, nu stiu sa negocieze, etc.).
"Auditorii" sunt de fapt tot niste intermediari pusi pe capatuiala. Cum credeti ca se obtine certificatul de "auditor energetic"?
Oana la 6 Ianuarie 2011, ora 15:59
Domnule Horatiu imi pare rau ca trebuie sa te contrazic, dar acest certificat nu se face in 5 minute si nici din birou. Pentru a putea elabora un astfel de certificat ai nevoie de cunostinte de contrustructii civile, instalatii (toate tipurile), iar pentru a avea aceste informatii trebuie sa-ti pierzi multisori ani din viata pentru a face macar una din cele 2 facultati.
N-am saturat sa tot citesc comentari rautacioase la adresa Auditorilor.
S-a stii ca nu fac parte din breasla lor dar ma deranjeaza cand vad ca nu mai exista respect pentru orice fel de meserii.
Iti dau un singur exemplu... Tu cand iti cumperi o masina la mana a 2 sau chiar noua nu ceri informatii de la o persoana competenta(care a facut in prealabil niste studii sau are multi ani de experienta)?
Horatiu la 6 Ianuarie 2011, ora 16:33
Doamna Oana, inteleg ca pererea mea nu e singulara, deci sunt sanse mai multe sa avem dreptate; in privinta invatamantului, nu numarul de facultati conteaza, ci calitatea lor. Personal am una si BUNA, facuta pe vremea cand se facea scoala, nu ca acum, cand diplomele se obtin...(stiti dvs.);
In privinta masinii: nu-mi cumpar la mana a 2-a, iar o masina noua imi e vanduta de un...AGENT DE VANZARI, nimic mai mult, care are interesul sa-si vanda marfa. In consecinta, ma informez EU (din multe alte surse, pt. a deveni "competent" - in cunostinta de cauza). Alt exemplu: anul trecut am dat "clasa" unui avocat si unui judecator, in cadrul unui proces (pe care evident l-am castigat), desi sunt inginer.
Comentariul meu zic ca a fost obiectiv (chiar in cunostinta de cauza), nu rautacios, si chiar va inteleg, daca lucrati la o agentie imobiliara. Daca as fi rautacios, v-as cita: "comentari rautacioase", "S-a stii", etc.
Cu stima.
Agentul Imobiliar la 6 Ianuarie 2011, ora 18:56
Horatiu, iti dau o veste proasta: nu ai inteles nimic. Auditorul energetic este un specialist independent care certifica din punct de vedere energetic starea unei locuinte. Cumparatorul, conform normelor europene, are dreptul de a fi informat de aceasta stare si asfel sa nu fie inselat de o agentie imobiliara care iar prezenta locuinta ca fiind in stare buna. Certificatul iti incadreaza locuinta precum sunt clasificate frigiderele sau becurile. Auditorul este de fapt cel care vine in sprijinul cumparatorului si nu trebuie identificat cu un agent imobiliar. Din pacate problema nu e la auditori, ci la notari. Ei te jupoaie de piele cand vinzi o casa!
Anti Prosti la 6 Ianuarie 2011, ora 21:09
"Auditorii" sunt de fapt tot niste intermediari pusi pe capatuiala. Cum credeti ca se obtine certificatul de "auditor energetic"?
Nu stiu de ce dar am senzatia ca dl. ing. este ca vulpea cu strugurii acrii. Este genul tipic pentru Romania. Domnul stie tot. Este inginer dar face praf avocatii. Sunt convins ca se pricepe perfect la constructii/instalatii ca ar face praf orice specialist in domeniu.
Va spun eu cum se obtine atestatul de auditor energetic (nu certificatul). Dupa un curs de 80-90 ore, dupa un proiect elaborat in 4 saptamani si nu in ultimul rand dupa un examen la INCERC-Bucuresti sau la o facultate de Instalatii/Constructii din 3-4 orase mari,centre universitare importante, in fata unei comisii formate din profesori si cercetatori cu vechime in domeniu.
Mirela la 6 Ianuarie 2011, ora 22:59
Domnul Anti Prosti,habar nu ai ce vorbesti,sunt convinsa ca daca te straduiesti toata viata ta nu ai sa reusesti sa faci un proiect atat de complex si am convingerea ca nici nu vei reusii sa iei examenul de atestat. Ca sa te convingi si tu de acest lucru solicita te rog la Ministerul Dezvoltarii subiectele de la un examen de atestare si daca cu toata bibliografia in fata care este foarte foarte stufoasa reusesti sa raspunzi macar la o singura intrebare te rog sa-mi comunici.
Pana acum la fotbal si la politica se pricepe toata lumea dar se vede treaba ca domeniile sunt vaste, toti sunteti filozofi,le stiti pe toate si va dati cu parerea despre orice.
Horatiu la 7 Ianuarie 2011, ora 09:42
@Anti Prosti: v-ati lasat dus de "strugurii acri" si ati pierdut esenta articolului. Nu stiu tot, dar aflu TOT ce vreau sa stiu. Nu ma pricep perfect la constructii/instalatii, dar nu-mi cumpar o locuinta in functie de aceasta hartie ("certificatul energetic"). Si nu sunt "dat pe spate" de absolventii unui curs de 80-90 ore (inclusiv pauzele de cafea ?). Iar faptul ca "am facut praf" un avocat e o bila neagra pt. el si nivelul redus al invatamantului actual, nu o lauda pt. mine...un inginer bun nu trebuie sa stie tot, dar trebuie sa stie unde si cum sa caute.
Si inca ceva, ce probabil nu stiati, dar puteti verifica pe situl ANRE: majoritatea auditorilor sunt... INGINERI.
Claudiu la 7 Ianuarie 2011, ora 12:30
" S-a stii " a fost geniala.

@AntiProsti : tu vorbesti de varianta pe care ai auzit-o si tu la TV.

Stii ce mi s-a spus mie cand m-am intersat de asa zisele cursuri..ce si cum ..si vroiam sa deschis o firma de auditare energetica? Cineva platit din banii statului, de la un ghiseu anume. citez :
"Bai baiatule, baga-ti mintile in cap ca nu e de tine aici. Al cui esti tu ? "

Restul...apa de ploaie.
Horatiu la 7 Ianuarie 2011, ora 17:57
@Agentul imobiliar: Vestea proasta e ca am inteles tot: "Notarii te jupoaie de piele cand vinzi o casa!" NIMIC MAI FALS, taxele notariale le plateste cumparatorul, nu vanzatorul, acesta plateste doar impozitul catre stat (tot o "jupuiala", dar asta e alta poveste).
Pe mine, personal, cand am vandut o locuinta, a incercat sa ma "jupoaie" agentul imobiliar (la care nu eu apelasem, ci cumparatorul). Practic a vrut sa ia de 2 ori comision, total ~ 3% din valoare. Deci cine jupoaie ?
Cat despre auditorii energetici, n-am nimic cu ei, dar ar putea avea un rol la ridicarea unei constructii noi, nu la vanzarea unei locuinte unifamiliale vechi.

@Mirela: Sper ca n-ati terminat o facultate ("nu vei reusii" ?!), sau un curs de auditor energetic...
Chiril� Felician la 11 Ianuarie 2011, ora 20:13
E penibila jelania proaspetei asociatii. La noi se dau legi pentru ca tot felul de asociatii profesionale sa poata institui un monopol. De ce nu se zbate trista asociatie sa ne convinga de utilitatea certificatelor in loc sa sara cu parul la notari pentru a obliga clientii sa-si "scoata" certificate.
Am o veste proasta pentru cei care au cazut pe spate din cauza complexitatii muncii la un certificat energetic : sunt cativa parametri care trebuie pusi in formule si gata. Nu trebuie dotari de laborator NASA pentru asa ceva, nu iti trebuie doua facultati, trebuie doar sa fii al cuiva ...
Apropo de masina la mana a doua: e normal sa ma consult cu un specialist dar nu e normal sa fiu obligat sa fac asta. Iar daca sunt specialist in masini e o mare porcarie sa ma pui sa platesc parerea unui specialist cu patalama.

  Inapoi la articolul Certificatele energetice nasc scandaluri: Auditorii acuza notarii ca sfideaza legea

Setari Cookie-uri