Comentarii pe articolul Criza creditelor de pe piata americana se extinde si in sectorul de larg consum


Criza creditelor de pe piata americana se extinde si in sectorul de larg consum

Dan Damaschin la 23 Octombrie 2007, ora 18:33
Criza creditelor de pe piata americana se extinde si in sectorul de larg consum
Era de asteptat si dupa parerea mea, este extrem de ingrijorator. SUA sunt natiunea cea mai indatorata de pe glob. Creditele lor individuale de consum cumulate se insumeaza la trilioane de dolari, iar deficitul bugetar este astronomic.

Finantele americane s-au sustinut pana acum doar ca banci centrale (precum cea chineza sau japoneza) aveau toate rezervele valutare constituite in dolari. Practic, americanii s-au bucurat de 'linii de credit' gratuite din partea tuturor celorlalte state, pentru ca sunt (inca) cea mai puternica economie din lume, si in consecinta si cea mai mare societate de consum.

Aceasta stare de lucruri insa a inceput sa se schimbe, din ce in ce mai multe banci alegand Euro pentru constituirea rezervelor valutare, ca si pentru schimburile economice. Intre o economie prea putin performanta, un buget federal dominat de cheltuieli militare, razboiul costisitor din Irak si pretul mondial al petrolului in continua ascensiune, mi-e teama ca sunt constituite toate conditiile pentru 'a perfect storm' pe pietele financiare mondiale, cu consecinte fata de care Marea Depresiune Economica din anii '30 a fost o joaca de copii.

Sper sa fiu eu pesimist degeaba.

  Inapoi la articolul Criza creditelor de pe piata americana se extinde si in sectorul de larg consum

Setari Cookie-uri