Comentarii pe articolul Dilema studentilor: Sa lucreze sau nu in timpul facultatii?


pentru angajatori

Felicia la 1 Februarie 2011, ora 13:24
Daca ati fi un angajator, o casa de avocatura, spre ex.: ati angaja un absolvent cu nota 8, dar cu doi ani de experienta in avocatura sau pe cel cu 10, dar fara experienta?
Almaseanu Mihaela la 1 Februarie 2011, ora 14:06
Oricat de mult ar incerca unii angajatori sa sustina ca e mai bine ca studentii sa se axeze pe studiu si apoi pe angajare, cand vine vorba de job, sunt selectati cei care au ceva experienta in spate. Cei fara experienta, dar cu rezultate bune demonstrate prin cunostine si nu numai prin note, nu au prea mari sanse in tara asta!
Am terminat de 2 ani cu studiile, am lucrat foarte putin in facultate, am considerat ca e mai bine sa te axezi intai pe studiu si nu m-am ales cu mare lucru.
Sfatul meu, catre toti studentii, incercati sa si lucrati in timpul facultatii, nu va recunoaste nimeni meritele in tara noastra, nimeni nu mai pune accent pe studii, note sau cunostinte!
Cleopatra Impex Srl Cleo la 1 Februarie 2011, ora 14:30
Eu, personal, am lucrat si in timpul facultatii din anul 2. Mai intai part time, apoi full time pe un salar de mizerie. Este o diferenta uriasa intre teorie si practica. Nu condamn angajatorii pentru ca vor persoane cu experienta. Ma uit la mine cat de mult am reusit sa invat in practica si am avut timp si de studiu, iar celor mai rautaciosi pot sa le spun ca am terminat Stiinte Economice cu 10 si am avut si bursa chiar daca munceam. Problema nu este sa renunti la studiu in favoarea muncii, ci sa renunti la distractii in favoarea studiului si muncii. Insa cati sunt in stare de acest sacrificiu? Eu am fost, iar cand am terminat facultatea m-am angajat cu un salar peste medie care mi-a oferit si posibilitati financiare si timp liber pentru distractii. Asa incat, dragi studenti, evaluati-va prioritatile! Daca doriti sa va angajati cu un salar mare doar pentru ca ati terminat o facultate, veti sta someri mult si bine! Sunt necesare abilitati practice esentiale, care nu se invata in scoala, pentru o obtine un salar mare dupa terminarea facultatii. Va doresc succes si sa aveti parte de sansa pe care am avut-o eu!
Adrian Maris la 2 Februarie 2011, ora 12:20
@Cleopatra Impex Srl Cleo: banuiesc ca salariul peste medie de care vorbesti l ai obtinut ca sofer. in cazul tau cred ca ar fi fost prioritar studiul ; se spune salariu (si nu salar)
Cleopatra Impex Srl Cleo la 2 Februarie 2011, ora 14:55
Adrian, vad ca esti extraordinar de destept. Personal cred ca te incadrezi in categoria "cand vulpea nu ajunge la struguri, spune ca sunt prea acri". Si apropo de primul meu job..... nu a fost ca sofer, ci pe post de contabil debutant la o mare institutie publica. Asa incat... nu mai vorbi in necunostinta de cauza!
O Studenta la 2 Februarie 2011, ora 16:33
Sunt la ASE. M-as angaja, am incercat sa-mi fac rost de un job part-time in domeniu, dar nu gasesc. E important sa ai experienta, dar daca nu ai unde sa lucrezi ,ce faci? Te angajezi ca barman sau operator de interviuri pe bani de nimic? Eu nu cred ca un angajator va fi flatat de faptul ca ai turnat bere in halbe in loc sa inveti, daca vrei sa aplici la un job din sectorul economic.
Ar mai fi ceva: daca lucrezi, pierzi automat locul la bursa(trebuie sa ai un noroc imens sa ai un angajator care sa iti permita sa participi la toate cursurile si seminariile), deci cu banii castigati va trebui sa iti achiti taxele-si nici macar nu o sa-ti ajunga. In plus vei avea note de toata rusinea si restante. Cui i-ar conveni?
Problema incepe cu cei de la HR. Ei stiu HR, habar nu au de alte domenii, tot ce stiu sa faca e sa selecteze niste oameni care ii plac lor mai mult, fara sa tina cont de ce stiu acestia. Daca angajatorii isi doresc oameni capabili i-as invita sa participe ei la interviuri, in loc sa trimita 2-3 oameni de la HR, care oricum vor lua o decizie proasta.
Anda la 3 Februarie 2011, ora 16:11
Dupa ce am absolvit liceul, inainte de 1 oct cand incepea facultatea (stiinte economice, cu admitere pe baza de examen) am avut primul job in secretariat si contabilitate primara la o firma in comert. Aveam experienta din clasa a X-a, de cand am inceput sa intocmesc documentele primare pentru firma tatalui meu. Tot din liceu, din clasa a IX-a chiar, meditam copii la engleza, matematica, romana. Asadar, in primul an de facultate am avut job part-time (cu 150 lei pe luna in primele 3 luni), care part-time-ul a degenerat de multe ori in 8 ore pe zi platite part-time. Am avut, in schimb, avantajul sa imi fac programul cum aveam nevoie, astfel incat ajungeam si seara la 9 acasa dar am avut prezenta aproape 100% si la job si la scoala. Din anul doi de facultate am aplicat la un job de audit junior, am fost extrem de apreciata si am fost acceptata. Am lucrat in audit financiar si contabilitate (am avut si 2 firme de care ma ocupam exclusiv) 2 ani, program de minim 8 ore pe zi, in sezonul de audit si cate 10-11 plus sambete. In consecinta, chiul maxim la scoala. Apoi mi-am dat demisia din cauza banilor si a faptului ca am vrut sa incep ceva pe cont propriu. In paralel am terminat facultatea si un an de master (al doilea e in curs). In octombrie 2010 am emigrat, cu sot si catel, la Viena. Aici lucrurile stau asa: exista angajatori care in anunt mentioneaza experienta si exista angajatori care nu mentioneaza experienta, dar iti cer ca, atasat aplicarii la job sa fie si carnetul de note pe ultimele doua semestre. Precizez ca este vorba de joburi in domeniul economic, pe mine astea m-au interesat. Asadar, fiecare persoana poate opta pentru a se ocupa doar de scoala (si exista atatea exemple de studenti foarte buni care au fost recrutati direct de pe bancile facultatii - din Sibiu stiu de BRD si de Continental) sau se axeaza pe experienta. Importante sunt seriozitatea si implicarea in ambele cazuri. In fond, oricare drum este ales, ca e vorba de scoala sau de job, important este sa fii perseverent si serios. In cazul meu intrebarea a fost daca vreau sa invat si sa primesc bursa sau daca vreau sa lucrez si sa nu primesc bursa (banii oricum nu faceau diferenta, nu au fost foarte multi din nici o parte). Facultatea (pot sa ma refer la cea din Sibiu, in alta parte nu am facut) inseamna sa iti dezvolti o cultura in domeniul respectiv insa vederea de ansamblu si gandirea nu pot veni decat cu scoala acompaniata de practica.

  Inapoi la articolul Dilema studentilor: Sa lucreze sau nu in timpul facultatii?

Setari Cookie-uri