Comentarii pe articolul Ce cauta companiile si nu gasesc: Ingineri si specialisti IT


Nu-i gasesc, fiindca nu-i platesc!

Timar Caius la 8 Februarie 2011, ora 14:43
Nu ii gasesc ca nu ii platesc. Normal. In romania te vrea un fel de "mafalda" pe bani de o bere. Stiti la cit e cotat un inginer cu experienta??? strigarea pleaca de la 1600 pina la maxim 2500 BRUT ( aprox 380 euro net MAXIM!!!). Merita??? Ca receptioner de hotel in Spania primesti de la 800 de euro NET! minim si cazare si mincare full.Nu ai nici o raspundere, dai cheia si listezi vremea ...In Romania oricit muncesti nu e suficient...si oricit stii tot e putin. Romania e tara crizei eterne!
Nagy Szabolcs la 8 Februarie 2011, ora 16:44
Eu sunt inginer comunicatii si mai bine merg in Anglia sau Spania la cules decat sa lucrez in Romania pe bani de nimic!
Daniel la 9 Februarie 2011, ora 09:39
Sa nu credeti ca doar angajatorii romani sunt ieftini la faina si scumpi la taratze.

Am fost contactat de o companie din Danemarca care voria sa-si transfere mare parte din productie aici, in Romania, productie bazata pe sudura. Eu am calificarile internationale in domeniu - inginerie, inspectie, control nedistructiv precum si experienta necesara - sef de productie, sef de sectie, QA/QC manager, atat in tara cat si in strainatate (oil&gas, constructii civile, industriale, off-shore etc.). Am si oarecare experienta in gestionarea unor proiecte - am facut si un curs in domeniul asta. In plus, vorbesc Engleza, Franceza si Italiana - am lucrat ani de zile in fiecare dintre acestea, uneori si in cate doua deoadata. (imi cer scuze daca pare ca ma laud, poate asa si este dar va asigur ca nu asta este intentia mea). Eu trebuia sa gestionez totul: de la transferul echipamentelor (cel tehnologic nu, trebuia sa fac eu aici, altul) la scolarizarea personalului, elaborarea tehnologiilor de sudare, calificarea procedurilor de sudare, calificarea sudorilor, implementarea unor fluxuri tehnologice coerente si eficiente (cunosc lean process, kan-ban), optimizarea acestor procese tehnologice (kaizen, 6sigma), certificarea firmei pe sistemul de calitate al sudurii conform EN ISO 9606 ...

Incontestabil, un challenge! E drepta ca presupunea o relocare dar ... era vorba tot de un oras mare.

Ei bine, am ajuns la salarizare. Mi-am spus ca nu pot cere cat pentru un proiect in Angola sau unul in mijlocul junglei gaboneze. Si am luat referinta salariul unui sudor (simplu sudor, mediu) din Danemarca. Le-am ceru 5000 de euro, eventual negociem, in functiede intreg pachetul de recompensare. Banii astia ii ia un sudor mediu la ei (da, stiu, ma repet). Unul bun ajunge usurel pe la 6500-7000, in functie si de calificarile pe care le are. Pentru proiecte mai speciale nu are rost sa intram in discutii!

Mi-au transmis prin agentia de recrutare ca vor merge mai departe cu altcineva.

Este optiunea lor dar cei care pierd sunt tot ei. Pentru ca vor angaja pe cineva cu nici macar 1000 de euro, fara experienta, care va face cateva bucte care vor intarzia proiectul (si asta inseamna zeci - sute de mii de euro), va elabora tehnologii gresite - probleme cu clientii, va incepe productia cu un proces nu foarte bine organizat (aici pierderile pot fi foarte mari!), nu-l va putea imbunatati decat la nivel "amator" - pentru un proces kaizen (care oricum trebuie sa dureaze de la un an in sus ca sa se vada rezultatele) sau 6 sigma vor aduce specialisti care vor costa probabil undeva pe la 5000 de euro / zi o echipa de 2-3 oameni s.a.m.d. ...

Ca post scritum imi vine in minte o firma la care am lucrat. Nu au vrut nicicum sa-mi mareasca si mie salariul (si aici vorbesc de sume inainte sa ies "afara", adica undeva pe la 1500 de euro)! In schimb mi-au pus ca sef un semianalfabet (care mai pusese "pe butuci" vreo 2 sau 3 sectii inainte) avand calificarea de ...tractorist. JUR, asta era califcarea lui.) Eu am plecat, iar dupa trei luni cand am trecut sa-mi iau cartea de munca eficienta sectie scazuse de trei ori si pierdusera, deja, peste 15% dintre clienti. :) ! Ulterior, pentru revigorarea sectiei, au fost adusi 4 (patru) ingineri (de fapt, absolventi de facultate, ingineria e altceva decat o diploma) din Romania si inca 3 (trei) din Italia (compania era italiana). Q.E.D!
Claudiu la 9 Februarie 2011, ora 11:22
Companiile stiu foarte bine ce cauta... SCLAVI! Am fost la cateva interviuri, am redus asteptarile salariale la 400Eur ca Inginer si tot "cer prea mult" atunci sa isi aduca familiile lor sa lucreze..... Inteleg ca o parte din vina o are si "statul" deoarece companiile cat si angajatul pentru orice salariu acordat trebuie sa plateasca impreuna impozite o suma egala cu salariul net. La 1000Eur net statul incaseaza de la firma si angajat impozite in valoare de aproape 800-900Eur. Aceasta este cauza pentru care lucrurile merg prost... taxe cat mai mari si hotie la bugetul de stat, normal ca nu sunt bani pt nimic altceva.
Catalin la 9 Februarie 2011, ora 16:12
Asta cu cererea de ingineri constructori este o GOGORITA! NU se cauta pentru ca nu se mai construieste nimic de 2 ani. Sunt ing constructor, am 5 ani experienta si 33 ani, deci intrunesc toate cerintele si totusi sunt somer de 1,5 ani... Iar despre salarii, astea sunt niste vise frumoase visate de ARACO!

  Inapoi la articolul Ce cauta companiile si nu gasesc: Ingineri si specialisti IT

Setari Cookie-uri