Comentarii pe articolul De ce nu au romanii incredere in banci? Comentati aici


Despre banci

Diaconu Valter la 18 Februarie 2011, ora 11:35
atata timp cat un act emis de banca (contract) are la subsol o gramada de randuri pe care abia le poti descifra, inseamna ca are ceva de ascuns. implicit inseamna ca vor sa insele partenerul. bancile sunt doar institutiile prin care suntem controlati. daca ar fi dupa mine nu as lucra cu nici o banca.
la 18 Februarie 2011, ora 11:40
pai pentru ca sunt ... " self- serving psychopaths with no redeeming qualities" si te jefuiesc cu zambetul pe buze ;)
Cucu Adrian-Constantin la 18 Februarie 2011, ora 11:49
Bancile isi fac de cap in Romania si legislatia este prea prietenoasa cu ele. Guvernul ar trebui sa ia masuri in acest sens. ANPC si Consiliul Concurentei dorm in papuci. Cer transparentizarea tuturor bancilor si stop privatizarii CEC Bank. E de preferat sa avem macar 1 singura banca a noastra care sa fie solidara cu romanii si sa acorde credite ieftine.
Dumitrescu Adrian-Ion la 18 Februarie 2011, ora 11:53
Schimbarea des a personalului cu care colaborezi de-a lungul unui credit, in general tineri care nu duc lucrurile pana la capat in ideea ca stau doua luni si ma mut la alta banca sau in afara, carora trebuie sa le explici si sa insisti la exasperare daca doresti ceva(de ex. voiam un aditional la un contract dupa Ord.50 am sunat si am dat zece mailuri si tot nu am acest aditional-Volksbank )
Ar trebui sa existe un "ceva" in care sa fie comentati toti cei cu care ai de-a face in banci, o lista neagra a personalului din banci.Asa nu s-ar mai muta de la o banca la alta nu s-ar mai angaja "pe pile", ca altfel nu-mi explic conditia tuturor bancilor la angajare "sa mai fi lucrat in sistem".....etc... sunt multe de zis....
la 18 Februarie 2011, ora 11:54
In septembrie 2007 am plecat in vizita la familia fiului meu din USA, pentru 1 an (6 luni + o prelungire de alte 6 luni)...
Avand pe mama singura, am renuntat la o parte din banii pe care mi-am propus sa iau cu mine si am depus intr-un cont, la care mama avea acces prin calitatea de imputernicita suma de 500 $...pentru a-i servi mamei daca se ivea o problema de sanatate...
Revenit in tara din conditii de forta majora (decesul mamei in urma unui AVC = atac vascular cerebral) am trecut dupa vreo 8 luni pe la Banca in cauza (BANCPOST si am cerut retragerea sumei... Surpriza a fost sa constat ca, dupa opt luni de depozitare, suma de 500 $ s-a redus la 470 $, prin aplicarea unui comision de administrare a contului, care nu exista la momentul la care am deschis depozitul, si despre care eu nu am fost informat nici in scris, nici prin e-mail !!! Am inghitit acest hap jurandu-mi ca, daca ar ajunge sa ramana ultima banca care ar mai exista in Romania, sa evit sa mai fac afaceri cu BANCPOST !
la 18 Februarie 2011, ora 12:10
In septembrie 2007 am plecat in vizita la familia fiului meu din USA, pentru 1 an (6 luni + o prelungire de alte 6 luni)...
Avand pe mama singura, am renuntat la o parte din banii pe care mi-am propus sa iau cu mine si am depus intr-un cont, la care mama avea acces prin calitatea de imputernicita suma de 500 $...pentru a-i servi mamei daca se ivea o problema de sanatate...
Revenit in tara din conditii de forta majora (decesul mamei in urma unui AVC = atac vascular cerebral) am trecut dupa vreo 8 luni pe la Banca in cauza (BANCPOST si am cerut retragerea sumei... Surpriza a fost sa constat ca, dupa opt luni de depozitare, suma de 500 $ s-a redus la 470 $, prin aplicarea unui comision de administrare a contului, care nu exista la momentul la care am deschis depozitul, si despre care eu nu am fost informat nici in scris, nici prin e-mail !!! Am inghitit acest hap jurandu-mi ca, daca ar ajunge sa ramana ultima banca care ar mai exista in Romania, sa evit sa mai fac afaceri cu BANCPOST !
la 18 Februarie 2011, ora 12:11
Taxele si comisioanele bancilor sunt MARI.Daca depui o suta de euro pentru pastrare, intr-un cont la care Banca iti aplica 14% pe an taxa sau comision pentru administrare,ai sanse ca dupa o perioada de sapte ani si ceva luni sa nu mai ai ce scoate din banca.Procentul dobanda(3,5% per an) versus taxe si comisioane(14% per an)nu este bine corelat.
Dobanda la credit este la fel exagerat de mare comparata cu dobanda atribuita depunatorului.Stim ca banca nu are bani,aceasta lucreaza cu banii depunatorilor si primesc o dobanda dubla la credite fata de dobanda acordata la depozite sau conturi.Nici aceste procente nu sunt bine corelate.
Popa Mihai la 18 Februarie 2011, ora 12:12
Raspunsul la intrebarea din titlu este simplu: pentru ca in lipsa unei competitii reale bancile isi vor transfera toate ineficientele in costuri mai mult sau mai putin ascunse dar intotdeauna legale. Ca urmare este subminat metodic dar cu mult succes unul dintre pilonii fundamentali care ar trebui sa stea la baza activitatii bancilor: increderea.
Acest lucru, evident, in ciuda campaniilor de marketing efectuate de banci care pretind adeseori altceva dar sunt numai o forma fara fond. Cum poti sa mai crezi pe cineva care, pe de o parte declara ca sunt de incredere si eventual poseda si mare traditie in acest domeniu, dar pe de alta parte, trebuie sa fii cu ochii-n patru ori de cate ori relationezi cu ei. Si, bineinteles, vorbim despre bani.
la 18 Februarie 2011, ora 12:19
Eu cred ca bancile care activeaza in Romania,indiferent daca au capital majoritar autohton s-au strain,au un singur tel,obtinerea de superprofituri prin:
-dobanzi exorbitante la creditele oferite companiilor s-au persoanelor fizice;
-tot felul de comisioane si speze,care mai decare umflate.
De ce dobanzi exorbitante?Pentru ca daca ei un credit,de exemplu in euro,stim cu totii ca dobanda nu este mai mica de 6%,putand ajunge pana la 11-12%.In timp ce costul sursei de finantare a bancii nu poate fi mai mare de 2-4%,s-au chiar un pic peste 1(daca ne luam dupa euribor).Ceea ce rezulta ca marja bruta de castig a bancii(diferenta intre dobanda incasata dupa plasarea creditului si costul platit de banca pe sursa de finantare) este cel putin 80-99%,putand ajunge si la 500-600%.
Dar toate aceste lucruri se intampla sub supravegherea atenta a bancii de emisiune a Romaniei,nu alta decat BNR.Ma intreb daca guvernatorul acesteia si ceilalti oameni cu atributiuni de decizie pot s-au nu sa intreprinda ceva,astfel incat bancile sa nu mai jefuiasca bugetele si asa foarte sarace ale romanilor.Raspunsul meu este DA.
Dar,mai trebuie si vointa din partea BNR.
Pana la exprimarea vointei si stavilirea furtului banilor putini pe care-i mai au romanii,prin practicarea de dobanzi exorbitante de catre bancile comerciale,vom asista mai departe la executarea garantiilor materiale ale debitorilor,mana cereasca pentru executorii judecatoresti,si saracirea zilnica a orobsitilor care mai lucreaza in aceasta tara.
Sa auzim numai de bine!
Stanescu Dan la 18 Februarie 2011, ora 12:22
"Astfel, 63% dintre clientii bancilor au fost de acord, partial sau total, ca "dobanda pe care o practica banca este una corecta", in timp ce 31% au dezaprobat aceasta afirmatie" ASTA DA GLUMA !
Ex. PROVIDENT - DAE 79,38%
ASTA_I BANCA ?
S-A LEGALIZAT ...CAMATARIA .
EVITATI PE CAT POSIBIL BANCILE !
Iar cu milionul,da, merge deschis un depozit ,dar ...in ELVETIA.
Serbanescu Gabriel la 18 Februarie 2011, ora 12:41
De ce nu avem incredere in banci?
Foarte simplu:din cauza atitudinii pe care acestea o au in relatia cu clientii...
In momentul in care ai trecut pragul acestei instittutii,banca este constienta ca ai nevoie de serviciile ei si,plecand de la acest considerent,deja esti etichetat drept urmatoarea victima.De ce?Pentru ca,in urmatorii 2,5,10,30 ani,banca va fi stapanul vietii tale iar tu,umilul sclav ce va fi nevoit sa munceasca pe branci pt a putea plati ratele.Nu vei mai dormi noaptea,nu te vei mai bucura de familie,de copii sau de sotie(daca ai),pentru ca,gandurile tale vor fi setate pe un singur lucru:vine data scadenta si trebuie sa fac rost de bani sa achit rata altfel,stapanul meu,banca,ma poate lasa fara casa,fara masina(pt care,poate,am muncit o viata intreaga).De ce tot stresul acesta?De ce atatia oameni se imbolnavesc sau,poate mai rau,ajung sa isi puna capat zilelor?Pentru ca bancile inteleg sa trateze oamenii dintr-o pozitie dominatoare,pozitie in care au ajuns,de fapt,tocmai datorita noua,celor care am apelat la serviciile lor.Oricine stie ca,in momentul in care ai contractat un credit,odata ce incepi rambursarea acestuia,o foarte mica parte din rata reprezinta plata efectiva a sumei imprumutate,cea mai mare parte reprezentand dobanda la aceasta suma,dobanda care intra in conturile bancii pt ca aceasta sa isi poata construi sedii noi,sa isi cumpere autoturisme de lux pt ca,asa cum stim,profitul reinvestit nu se impoziteaza.Iata deci ,analizand mai in profunzime,de fapt,noi suntem cei care creditam banca,noi,prin platile pe care le facem,creditam bancile cu sumele necesare sustinerii acestor cheltuieli.
Si bancile ce fac? Iata un exemplu:o familie (sot,sotie,copil) ramasi someri(deh,economia romaneasca),au decis sa isi deschida propria afacere si,asta nu din mandria de a fi numiti patroni ci,pur si simplu din necesitatea de a avea un venit din care sa intretina casa,cheltuielile pt educatia copilului(un copil foarte cuminte si studios),pana la urma,viitorul acestei tari.Bun,deci,mai de voie,mai de nevoie,au avut curajul sa faca acest pas.Bineinteles,neavand fonduri suficiente,au apelat si la un credit bancar.Toate bune si frumoase:au deschis afacerea care le permitea sa supravietuiasca decent(nu masini de lux,nu vile,nu concedii in strainatate),sa-si plateasca ratele la banca constiincios...Asta pana cand a venit anul 2010 si,odata cu el,am fost si noi afectati economic de criza mondiala.Afacerea a inceput sa mearga din ce in ce mai slab,au intarziat cu ratele(asta neinsemnand ca nu au mai platit),depunand,totusi,ori de cate ori strangeau un ban,o suma din cea datorata.Banca,bineinteles,nu a fost multumita si,asa cum era de asteptat,au inceput telefoanele prin care le reaminteau ca au un debit neachitat(de parca ei nu ar fi fost constienti de aceasta stare de fapt).De la telefoane de aducere aminte,s-a trecut la cele de intimidare,de amenintare cu executarea silita,etc.In acest caz,oamenii nostrii au stabilit o intalnire cu reprezentantii bancii in care au prezentat motivele(vizibile de altfel) acestei situatii neplacute si au solicitat o reesalonare a creditului,in fapt,cerand o prelungire a duratei de rambursare si,implicit,scaderea ratei.Care a fost raspunsul bancii de acolo,de sus,unde am urcat-o noi?NU SE POATE! Daca nu isi achita debitele,dosarul lor va fi inaintat unei societati de recuperare creante.Deci,nu conteaza ca,pana la un anumit moment,si-au platit datoriile constant,cu buna credinta.Nu conteaza ca situatia actuala nu se datoreaza unei intentii de a fura banca,nu conteaza ca situatia economica este dezastruoasa...nu,conteaza doar ca banca trebuie sa-si stranga banii pe care sa ii cheltuie cu diverse.
Si atunci cum sa mai avem incredere in aceste institutii?
Nu,nu mai avem incredere.
Poate ca ar trebui sa schimbam ceva in relatiile cu bancile,poate ar trebui sa le facem sa inteleaga ca,de fapt,noi suntem adevaratii creditori ca,de fapt,datorita noua traiesc si isi permit sedii noi,masini noi...
Raul Rubel la 18 Februarie 2011, ora 14:03
nimeni nu ne obliga sa apelam la banci.nu inteleg de unde atata ura la adresa lor,nu ofera niste servicii obligatorii:)) e o piata libera.Nici o banca nu iti da un credit cu forta ,oameni buni:))).Daca nu stiti sa cititi un contract ,e problema voastra,apelati la nutu camataru
serviciile sunt foarte diferite de la o banca la alta...E problema voastra daca nu va informati.
eu traiesc din dobanda,cu plasamente diferite.se poate chiar negocia dobanda la anumite banci,se pot diminua comisioanele cu ajutorul cardurilor,etc.Totul e sa va informati
Nistor Serban Corneliu la 18 Februarie 2011, ora 15:36
Domnule Raul Rubel, ai dreptate referitor la apelarea la banci. Ce ne facem insa cand nu toti au timpul matale, nu se pricep la chestiuni financiare, suntem ingineri, muncitori, tehnicieni, avem alte meserii. Dumneata traiesti din dobanda pe care o ai din banii lasati matale de catre cine? Mi-e greu sa cred ca ai avut o afacere atat de mare dupa care ai renuntat la ea ca sa traiesti doar din dobanzi, cu plasamente diferite... Ce ne facem cand observam ca bancile incalca prin contractele pe care le au legile in vigoare? Ma indoiesc ca daca aveti un credit in contractul semnat de matale nu scrie ca banca are dreptul sa modifice dobanda cand vrea ea!! Poate nu cunosti ca aceasta clauza contravine Legii clauzelor abuzive, lege in vigoare din anul 2000. A apela la banci este similar cu a apela la vanzatorul din piata pentru mancare, la magazinul din colt pentru haine, etc. TOTI ACESTIA SUNT COMERCIANTI SI PENTRU TOTI SE APLICA LEGEA CLAUZELOR ABUZIVE DIN CONTRACTELE COMERCIALE. ASA CA NU MAI FA PE DESTEPTUL. BANCILE NU DAU CREDIT CU FORTA, NICI NUTU CAMATARU NU DA CU FORTA, DAR ITI IA BANII INAPOI CU FORTA!!! EXACT CA BANCILE CARE AU MARIT DOBANZILE PE TIMP DE CRIZA FARA A AVEA O BAZA CATUSI DE CAT REALA PENTRU CA:
1. EURIBOR SI ROBOR AU SCAZUT
2. DOBANZILE LA DEPOZITE AU SCAZUT
3. O PARTE DIN PROVIZIOANE AU FOST RETURNATE DE BANCA NATIONALA
4 .PROVIZIOANELE PENTRU CREDITELE NEPERFORMANTE AU SCAZUT
5. SE ACORDA CREDITE NOI CU DOBANZI MULT MAI MICI!!!!!
IAR DUMNEAVOASTRA NE POVESTITI DOAR DE NUTU CAMATARU! NU-I PACAT?
la 18 Februarie 2011, ora 18:08
Nu cred in ce spune articolul si nici in sondaj e o facatura.Bancile sunt mai rele decit camatarii si mult mai periculoase din pacate ne au agatat dar scapam noi.
la 18 Februarie 2011, ora 19:04
Bancile sint camatari cu acte in regula ,am luat un credit de 112mil vechi mai am 3 ani de plata si platesc in total 190 mil vechi nu inteleg acel comision de risc ce rol are dupa parerea mea acel comision ar trebui returnat dupa achitarea creditului cu toate comisioanele ajungi sa platesti aproape dublu .M-am jurat ca dupa ce termin de plata toata viata nu mai imi trebuie ,cite nopti nedormite si griji din cauza acestei datorii
Lapa Laurentiu la 18 Februarie 2011, ora 19:18
Pentru o afacere care sa fiu sigur ca merge ...undeva-ntr-un segment de piatza neexploatat si unde se simte cerere in lipsa ofertei as risca sa fac un imprumut din banca ....pentru nevoi personale insa ...daca nu-s critice acele nevoi , mai biine NU!
Raul Rubel la 18 Februarie 2011, ora 20:10
Domnule Nistor Serban

Nu cred ca a apela la banci e similar cu a apela la vanzatorul din piata pentru mancare.Nu cred.S-a apelat la banci pt achizitii de imobiliare( cand erau niste preturi aberant de mari si era evident ca nu vor putea ramane la acelasi nivel --eu am locuit cu chirir cu inca 3 oameni),s-a apelat pt achizitii de masini de lux --eu am umblat cu bus-ul,s-a apelat pt amenajari de locuinte,pt excursii de lux,pt bunuri scumpe,electrocasnice,etc.!!!!! eu mi-am pus de-o parte fiecare banut.Romanul e un consumator peste masura si peste puteri!!!!toata lumea a cerut credite ,e evident ca ,cererea de bani fiind enorma ,bancile isi permiteau oricee,dar CU SEMNATURA DUMNEAVOASTRA,A CONSUMATORULUI.
E dreptul bancilor sa-si mareasca dobanda ,,domnule Nistor in vreme de recesiune pt ca riscul e mai mare!!!!!!!!!!riscul de credit neperformant(daca ati luat credit cu dobanda variabila)
O scadere a dobanzii la depozite e urmarea surplusului de lichiditati pe pia\ta
Daca sunt incalcate clauze ale contractului ,se poate actiona banca in instanta si sunt gata sa va ofer asistenta legala
Marytza Marytza la 19 Februarie 2011, ora 10:54
de ce ? se mai pune intrebarea?pentru ca pentru orice imprumut platesti peste jumatatea acestuia la achitare
Popescu Bogdan Alexandru la 19 Februarie 2011, ora 14:59
De ce nu am eu incredere in Bancile din Romania:
1. Sunt intr-un parteneriat de tim mafiot cu BNR si cu Guvernul Romaniei. Cel mai bun exemplu il reprezinta faptul ca statul roman s-a imprumutat la FMI peste 10 miliarde Eu pentru sustinerea bancilor private, banic cu care tocmai aceste banci au imprumutat statul roman cu dobanda....
2. Dobanda de referinta la BNR era 6,25%, iar bancile, asa-zisii "parteneri" ai societatilor comerciale, imprumutau cu dobanda de 16,...%. Asta arata ca ori ii durea in cot de BNR, ori erau "pe mana" cu BNR-ul
3. In 2005 s-a promovat un program cu o publicitate extraordinare pe TV care avea denumirea "credite pentru tinerii intreprinzatori care isi fac o firma". Daca te duceai la banca (ex. BCR), iti cerea un gaj de peste 4 ori mai mare decat suma ceruta (ex. un apartament cu 2 camere, un teren de 1000mp intr-o statiune si o masina germana nu au fost suficiente gajuri pentru....35.000EU!!!). Afara de asta, daca aveai o firma noua, asa cum suna reclama, iti cerea istoricul cu profit pe ultimii 2 ani....
4. CEC-ul ca banca a girat FNI-ul lui SOV
5. O banca care in 2007 a imprumutat persoane fizice sau firme cu Franci elvetieni, la 17.000 lei vechi Francul, acum percepe rata si dobanda la 33.000 Eu Francul. Asa au ingropat societati comerciale stiind ce fac si lovind economia Romaniei si au lasat oameni fara case... De ce statul nu a reglementat chestia asta si nu si-a protejat cetatenii?!
6. Bancile, oricare ar fi ele, sunt camatari in toata regula cu acceptul conducatorilor Romaniei. Principalul vinovat este Mugur Isarescu
Dragomirescu Silviu la 20 Februarie 2011, ora 04:55
Cred ca mai bine lansati urmatoarea intrebare : Cati romani vor mai apela la banci dupa ce vor termina de platit creditul actual ?
- Pe mine m-au pierdut de client.
- Dar ce ziceti de cei care au retras de mult banii din banci si prefera sa-i tina prin garaje ( un astfel de caz a fost dat de curand pe post ).
Marko la 20 Februarie 2011, ora 10:25
Sunt tare curios cum arata persoana care "are incredere in banca"?
la 20 Februarie 2011, ora 12:51
Nu prea am incredere in banci, pentu ca nu au oameni de banca la o sucursala cand te duci nu sunt bine voitori, si se uita la tine plictisite stau devorba cu " SEFA" si se uita parca ei ti-ar face un servici si nu invers. Si in al doilea rand nu sunt seriosi in munca pentru care sunt platiti fac greseli in operatiuni de transfer si nici macar nu se scuza din contra poti sa-ti muti contul .In agentie cand te duci pentru o tranzactie tot ei sunt suparati ceva nu merge in toate bancile care s-au facurt peste noapte ca ciupercile .Ar trebuie scolite in comportarea cu clientul !

as putea face multe observatii dar ma enervez cand ma gandesc ca bancile ar trebui sa fiie in slujba omului care ar dorii informatii competente ( poate ai dori sa demarezi o afacere ) DAR bancile parca te franeaza ! IOANA
Dan Stanila la 21 Februarie 2011, ora 08:36
Domnule Raul Robel,

Se pare ca sunteti reprezentantul unei banci sau colaborator caci prezentati problemele foarte partinic.
Trebuie sa stiti ca acesta banci in tarile din vest nu-si permit aceste comisioane abuzive cum isi permit aici.
-In Germania, SPARDA BANK a inceput de mult sa administreze girokonto cu 0,0 Euro, iar eu , personal am beneficiat si beneficiez de la POSTBANK de aceleasi servicii, cu conditia sa am un rulaj minim lunar de 1000 Euro.
- se percep comisioane de retragere de numerar(Unde se practica in occident asa ceva?????????????). Ni s-au retinut 47 Euro la Reiffeisen pentru retragerea a 5000 Euro. La intrebarea "de ce nu am fost informat de la deschiderea contului in Euro? "mi s-a raspuns" sunt afise lipite la ghisee!!" Stimate domn, daca mi se prezinta numai avantaje la deschiderea unui cont si nu se mentioneaza nimic referitor la taxele si comisionele percepute consider ca este o dezinformare grosolana, abuziva, cu atat mai mult cu cat, obisnuit cu procedurile din occident, nu puteam sa intreb eu ce proceduri DIFERITE aplica aceeasi banca cu sedii si in Germania(la care am avut cont deschis!).
-Euribor??? mi se explica de catre reprezentanti ai bancilor ce rol are euriborul, dar va pot dovedi cu contractele de credit facute si achitate in Germania, ca nu se mentioneaza nicaieri un astfel de comision si, cu toate "explicatiile" primite tot nu inteleg de ce se percepe Euribor la un credit in Euro! Nu exista nici-un risc al devalorizarii cand eu platesc aceeasi moneda inapoi pe care am contractat-o prin contractul de credit! Aveti o explicatie pertinenta in afara de "ABUZ"?
-comision de risc? De ce este perceput acesta? si de ce se executa silit cel care, din motive obiective ex: somaj, nu mai poate sa-si achite ratele? Nu s-a auzit de asigurare de somaj pe aici? In cazul in care ai ramas somer aceasta preia datoria si nu se procedeaza la executarea silita.

Sunt prea multe lucruri necurate pe care le sesizez la aceste banci!
Singura explicatie :
EXCROCAREA, SUB OCROTIREA LEGII, A UNEI POPULATII FARA CULTURA BANCARA!


Moisescu Gabriel la 21 Februarie 2011, ora 10:08
sunt curios daca dupa atatea comentarii 'favorabile" bancile i-si vor schimba totusi ceva prin interior....
Deac Lorena la 24 Februarie 2011, ora 14:06
Dan Stanila...un domn....
subscriu celor spuse de d-voastra....multora insa,le lipseste o cat de cata educatie si nu mai vorbesc de simtul civic...ne batem in piept ca suntem romani,dar in acelas timp ne bucuram ori de cate ori avem ocazia(si asta din ce in ce mai des),de necazul si supararile unui concetatean....chiar ne meritam soarta,din pacate,ar trebui sa fim uniti si sa ne coalizam impotriva tuturor abuzurilor...am fi poate mai fericiti....
Sa auzim numai de bine...si mai putin cu rautatile....

  Inapoi la articolul De ce nu au romanii incredere in banci? Comentati aici

Setari Cookie-uri