Comentarii pe articolul Cei mai bogati rectori: Cat castiga profesorii care au in grija 480.000 de studenti


Averile rectorilor.

Horosanu Gheorghe la 22 Februarie 2011, ora 13:57
Articolul pare interesant. De regula sunt un om ponderat. Nu-mi plac anumite matewriale care in ultima vreme parca ar face reprosuri celor care " au reusit" sau sunt mai bine platiti de cat oamenii de rand. Parerea mea despre oameni este ca trebuie apreciati diferit : functie de cat aport aduc societatii, si ce produc: oamenii de maine,bunuri de consum,etc.Nu spun ca sunt niste reminiscente " comuniste ", dar nu este normal de multe ori cum sunt prezentati acesti oameni si averile lor.Nu stiu daca sunt " renumerati cinstit si corect". Aceasta este alta problema. DAR TREBUIE SA NE OBISNUIM CU IDEEA CA UNII MERITA DE LA SOCIETATE MAI MULT DECAT ALTII. Poate nu place la toti " inegalitatea " in castiguri, dar numai asa progresam. Dambla.
David Gabriela la 22 Februarie 2011, ora 14:26
cred ca mai important de stiut ar fi ce au facut pentru banii pe care i-au primit, atata timp cat tipa ca: invatamantul este la pamant, ca in acesti ani nu s-au format profesori demni sa le ia locul la catedra, ca sunt nevoiti sa renunte ( dupa intrarea noii legi a invatamantului in vigoare) la nu stiu cati profesori pensionari
la 22 Februarie 2011, ora 14:36
Domnule Horosanu Gheorghe,
Spuneti, in comentariul de mai sus, urmatorele:
"DAR TREBUIE SA NE OBISNUIM CU IDEEA CA UNII MERITA DE LA SOCIETATE MAI MULT DECAT ALTII."
Perfect de acord cu aceasta afirmatie. Dar performantele acestor rectori justifica castigurile uriase pe care le incaseaza ? Fiindca nici una dintre aceste universitati nu face parte din topul celor 500, dupa cate stiu eu. Si nici n-am auzit ca vreun absolvent al vreuneia dintre ele sa primit premiul Nobel - sau unul care sa se situeze imediat dupa - in ultimii 20 de ani. Si cu atat mai mult vreunul dintre rectorii romani platiti regeste pentru niste performante despre care nici macar la nivelul UE nu s-a prea auzit. Ca sa nu spun ca nici
Coada Iuliana la 22 Februarie 2011, ora 15:01
Sunt oameni care au ajuns acolo dupa o viata de munca.
Nu am vazut averi atat de exorbitante ca a celor care se imbogatesc din evaziune si la care statul inchide ochii din motive politice ......si mai scoate cate un dosar din cand in cand ca sa arate poporului ca lupta cu evaziunea da roade.
Deci, mai bine publicati averile celor care stau in umbra jocurilor politice, desi nu cred ca mafia din aceasta tara va lasa sa faceti asa ceva.
Fendrihan Sergio la 22 Februarie 2011, ora 16:14
din pacate asa este
eu am fost plecat in strainatate am lucrat intr-o universitate din austria si am venit aici si nu am gasit de lucru am stat un an de zile somer si acum lucrez la un liceu pe 9 milioane de lei vechi in loc sa lucreez la o universitate pe postul de conferentiar sau pe un post de cercetator stiintific asa cum se cuvenea, iar acestia se scalda in titluri si bani si onoruri in societate unde este dreptatea?
Ticuta2Iv1940 la 22 Februarie 2011, ora 16:40
Marga are salriul lunar de 22.000 de lei,pai cum sa nu riposteze fata de legea unica a salarizarii? si nu numai atat ,dar vine si cu jigniri la adresa presedintelui Romaniei,parca acesta ar fi de vina ca el n-o sa mai primeasca atatea bani.Nu se poate ca intru-un stat cu o democratie incipienta (mai ales dupa 21 de ani) sa ai un castig atat de mare,iar 2/3 din populatie sa traiasca sub pragul de subsitenta.
Nety la 22 Februarie 2011, ora 20:50
Nu pot sa nu raspund vazand lipsacrasa de informatii a unor comentatori de mai sus. Zice cineva ca Marga are salariul lunar 22000 pe luna dea acea nu vrea lagea unica a salarizarii. Fals. Salarul dlui Marga nu depaseste 9000 lei (nu stiu exact, dar asta e coeficientul pentru un rector. Daca veniturile sunt mai mari, acestea sunt din proiecte, proiecte carec presupun munca in plus. Aceasta in timp ce un sef de birou de la finante are 6000 de lei. Este mult pentru un rector? Eu nu cred. Altul zice ca el a lucrat intr-o universitate din Austria, iar aici este la un liceu. A fost la un concurs pentru un post intr-o universitate din Ro? Daca da, de ce nu a fost admis, daca nu, de ce nu s-a prezentat la un concurs. Posturile vacante se publica in Monitorul oficial si intr-u ziar. Altul vorbeste de calitate. Eu am avut ocazia sa discut cu elevi unei clase de liceu de a XII-a si am constatat ca habar nu aveau de regula de trei simpla. Eu am invatat-o in clasa a VI (de fapt nici seful ANAF dintr-un guvern anterior nu stia aceasta regula). Ce ar putea face rectorii sau alti universitari cu acesti elevi? Sigur sistemul de invatamant este de vina pentru aceasta, dar oare nu si altii din afara sistemului care spuneau ca elevi nu ar trebui sa invete niste lucruri daca ele se gasesc pe google. Sunt mult mai complexe lucrurile. E usor sa vorbum vorbe, e greu de facut fapte.
Dorin Isoc Fost Candidat La Fu la 12 Martie 2011, ora 10:04
Problema salariului unui bugetar este complexa oriunde in lume. Ea este insa si mai complexa intr-o tara in care alicarea principiilor economice si sociale este inca instabila.

Legat de salariile rectorilor, in caz particular, exista o serie de aspecte si mai ciudate care nu prea sunt analizate.

a) rectorii nu ajung in functie printr-un concurs de competenta ci printr-un vot censitar (sunt votati de Senatul Universitatii) care are valente similare mediului politic. Singura conditie care se respecte este aceea a gradului didactic de profesor.

b) in sine, ca persoana, rectorul nu are nici o responsabilitate manageriala concreta, adica nu are plan de management si nu raspunde de realizarea lui cu functia si comul in care o indeplineste. De aici rezulta ca si daca nu face nimic, lucrurile merg la fel. Demonstratia se face prin faptul ca rectorii de la universitatile de medicina sunt medici si profeseaza fiindca in operatii sau la consultatii si la catedra, deci nu fac altceva decat act de prezenta si reprezentare ca rector.

c) De alte activitati si de alte venituri nu poate fi vorba. In primul rand pentru ca un rector nu are alt timp decat cele opt ore, perioada in care poate fi administrator deci in biroul de rector sau profesor. Cercetarea nu se face prin corespondenta dar numele unui rector introdus intr-un proiect da bine. De aceea rectorii nu renunta la afisarea functiei de cercetator. Ca timp insa suma perioadelor lucrate pe hartie de un rector depasesc cu usurinta 24 de ore (curtea de conturi se face ca nu stie sa socoteasca, pentru ca exista o falsa perceptie a imacularitatii universitatilor. Sunt convins ca viitorul va dovedi ca universitatile au fost si mai sunt inca cele mai marsave si murdare masini de tocat banul public in mod ineficient si criminal pentru societatea romaneasca).

d) longevitatea in functie a unui rector este data de maniera in care stie sa traga sforile ca senatul care l-a ales sa fie controlat de el si sleahta pe care o aduce la putere cu el. In mod normal, rectorul ar trebui sa fie de la caz la caz o persoana reprezentativa (personalitate fara atributii de management) sau una responsabila (manager, fara atributii didactice si de cercetare). Pana cand nu se produce aceasta separare clara intre persoana si maniera in acre se gestioneaza resursele, nici un rector nu nu are de ce sa se teama pentru salariul sau care ar trebui sa fie mult mai mic decat al unui director de firma privata de dimensiune medie.

  Inapoi la articolul Cei mai bogati rectori: Cat castiga profesorii care au in grija 480.000 de studenti

Setari Cookie-uri