Comentarii pe articolul Isarescu: Stimulati munca! Incurajarea consumului, o idee proasta si politica


stimulati munca, nu consumul

Mustata Costica la 24 Februarie 2011, ora 10:21
Stimulati munca nu consumul!
".....afirmatiile conform carora Romania trebuie sa stimuleze consumul pentru a fi reluata cresterea economica reprezinta o idee proasta...." ne spune domnul Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei. Intr-adevar, este o mare descoperire facuta de dl. Mugur Isarescu. De ani buni, mediul de afaceri romanesc incearca din rasputeri sa-i faca sa inteleaga pe guvernantii nostri ca numai munca poate duce societatea intr-o directie buna. Salvarea economiei romanesti, vine in primul rand, de la cei ce intr-adevar muncesc (in adevaratul sens al cuvantului), de la cei ce produc ceva, de la cei ce presteaza servicii utile evolutiei societatii. S-a vazut foarte clar in urma cu cca. patru ani, ce s-a inamplat atunci cand s-a stimulat consumul fara a avea o acoperire reala in economie. Ma refer aici la nenumaratele credite pe care bancile comerciale romanesti le acordau fara niciun fel de "jena" si pe care romanii le luau la fel fara "jena".
Pentru exemplificare va redau mai jos un dialog auzit la ghiseele unei banci:
.................
- Ce faci ?
- Am venit sa iau un credit?
- De ce-l iei? Ai nevoie de bani?
- Nu! Dar daca se da.
..................
Cam asa au "functionat" lucrurile in acea perioada. S-a stimulat consumul, banii nu erau proveniti din activitati productive sau servicii, s-a creat o falsa impresie de bunastare, care intr-un final suprapusa pe criza modiala, a condus la o prabusire a economiei.
In concluzie, o stimulare a consumului se face numai atunci cand societatea produce si acumuleaza, si nu invers. Atragerea de fonduri externe, revigorarea productiei, a exportului intr-o prima faza, va crea sigur bazele unui consum intern sanatos. Ca atare, consumul si productia de bunuri plus serviciile (denumite de domnul guvernator Isarescu "munca" ) trebuie tinute intr-o stransa corelare pentru a avita reaparitia unor situatii de dereglare a mecanismului economiei si al pietei.
Aceste lucruri constituie abc-ul economiei de piata, pe care atat Banca Nationala (in special) cat si celelalte organizatii romanesti ar fi trebuit sa le sustina permanent in fata politicienilor si sa nu "permita" acestora abaterea de la legile economiei de piata.
dr. C.T. Mustata

  Inapoi la articolul Isarescu: Stimulati munca! Incurajarea consumului, o idee proasta si politica

Setari Cookie-uri