Comentarii pe articolul Efectul PARSIV si PERFID al inflatiei: Romanii pierd din puterea de cumparare


STIINTA SI PREVIZIUNE

Dragan Constantin la 14 Martie 2011, ora 07:35



Totul este previzibil. Sunt uimit de nonsalanta cu care unii se simt acum surprinsi de efectele mprevizibile"ale uneia din formele de manifestare a crizei - inflatia . Ca sunt m ulte care n-au fost invatate la vremea lor m-am obisnuit si nu ma mai surprinde nimic , dar sa ramaneti tot in intuneric este pacat.
Tocmai de aceea as vrea sa va amintesc ca in ultimii ani,de fapt cand se prefigura criza dar unii jubilau cu "marile realizari"specifice campaniei electorale, oamenii de stiinta au tot scris ,au tot semnalat,au tot propus , dar totul a fost in pustiu.
Un exemplu concludent este cartea profesorului C.M.Dragan : Criza Romania la raspantie , aparuta in Ed.Universitara(in dec.2010) , o interesanta cercetare fundamentala a crizei romanesti in contextul crizei mondiale , despre care se pare ca nici n-ati auzit.De aceea ,pentru a sti cu ce se ocupa oamenii nostri de stiinta, as vrea sa va redau aici cateva idei.
O radiografie a starii generale a tarii,dupa incheierea jumatatii anului 2010, confirma ca Economia Romaniei se afla de mai bine de un an si jumatate in criza, iar economistii si oamenii de afaceri nu au sperante mai bune nici pentru anul 2011. S-au dat date,s-au formulat argumente:Romania se va confrunta cu masuri dure de austeritate,care ar putea provoca instabilitate politica,economia se va comprima in acest an cu 1,2% ,inainte de a reveni pe crestere,probabil prin 2012 si asta datorita unei rezistente de neinteles la reducerea cheltuielilor salariale ale bugetului,cu deplasarile,cu asa zise investitii gen patinoare,partii de ski, sau sali de sport ce nu se pot folosi . Guvernantii au asjuns in situatia de a considera ca cu cat cheltuie mai multi bani,nu conteaza si nu stiu pe ce,la ei se bifeaza ca inca o realizare,ceea ce este de-a dreptul hilar (www.9AM.ro/20/09.2010)..


Potrivit unui calcul facut de Global Footprint Network (reluat de Nationalnr.4142/19.08/10) incepand din 21 august 2010 , populatia Terei a inceput sa traiasca pe credit fata de resursele efective ale planetei .Motivul este dat de supraevaluarea productivitatii padurilor (care nu mai sunt) si a pasunilor,de cresterea masiva a suprafetelor fertile de teren nelucrate(sau acoperite cu...beton),dar si de numeroasele dezechilibre financiare ce se intalnesc la tot pasul,ce nu se cunosc sau se falsifica. .De ce s-a ajuns aici:? Pentru ca guvernantii au cuplat forta motrice ....la claxon , pentru ca risipim prea mult,pentru ca muncim din ce in ce mai putin si .....mai putini!.

Oamenii de stiinta pedaleaza pe necesitatea de a intensifica munca si a creste productivitatea,de a transforma stiinta in factor de productie, de a pune la lucru munca,inteligenta si capitalul(si nu smecheriile politice,hotia si necinstea) Si apoi trebuie sa ne debarasam de politicienii si guvernantii incompetenti,incapabili,mincinosi , demagogi si agresivi care nu stiu sa-si gestioneze propriile afacere ,dar mi-te o tara,o natiune (afirma Mathis Wackernagel,presedintele Global Footprint Network).

Ceea ce vedem ne ingrijoreaza,ceea ce poate nici nu stim ar trebui sa ne inspaimante si anume ca ziua de 21 august 2010 a fost calculata drept ziua ruperii punctului de echilibru, ziua dupa care lumea a inceput sa consume mai mult decat produce,mai mult decat resursele de care dispune. Acum s-a rupt marele echilibru si s-ar putea ca acutizarea crizelor si accelerarea frecventei lor sa fie si o cauza cumulata a multor astfel de aspecte pe care nu le-am luat la timp in seama.

Pentru noi problemele sunt mai exact cuantificabile, echilibrele sunt pur si simplu rasturnate,iar actualele involutii ne creeaza alte temeri,alti fiori deoarece traim intr-o lume globalizata in care anumite sectoare economice cu care puteam concura orice piata : industria alimentara,industria usoara,extractia petrolului,prelucrarea inalta a lemnului, industria electronica si electrotehnica , etc - nu mai sunt.

Acum se vede mai bine ca , daca vrem sa iesim din criza , prima preocupare ar fi sa dezvoltam economia privata care mai exista , sa stimulam ramurile traditionale in care avem si expertiza si materii prime si forta de munca , sa modernizam economia , sa crestem productivitatea si sa reducem costul si risipa. Asa ar creste si ponderea populatiei ocupate,ar creste veniturile platitoare de impozit,ar scadea numarul somerilor(real,nu prin scoaterea lor de pe lista prin expirarea perioadei de somaj !).

O a doua fateta a lucrurilor este data de necesitatea actionarii statului in directia punerii in practica a unei politici coerente de dezvoltare rurala bazata pe realitati si prioritati noi,deoarece optiunile pe care le implica nu se formeaza de la sine nici pentru guverne nici pentru fermieri. Sa traiesti astazi precum traieste populatia satelor si multi din locuitorii oraselor,la limita minimei rezistente,in conditiile in care peste o treime din terenul agricol al tarii este necultivat si sa nu intreprinzi nimic pentru relansarea unei agriculturi cu care putem bate Europa mi se pare o aberatie nebuna!

Exista si o alta fateta a dezvoltarii,sa-i zicem a treia,care sugereaza necesitatea de a pune in evidenta latura ascunsa a acesteia , stiind ca a dezvolta inseamna a scoate la iveala ceea ce exista deja in germene. Nu mai este vorba doar de cresterea economica,de autosatisfacerea alimentara,de echipamente sau de transferuri de tehnologii.Un lucru evident, se impune cu tarie:dezvoltarea inseamna omul. Inseamna omul cu toate dimensiunile sale,care-si cucereste cu sarguinta demnitatea si drepturile firesti. Insemneaza omul,dezvoltat potrivit tuturor capacitatilor sale de imaginatie,creatie,optiune,dotarare si raspundere in cadrul mediului sau ambiant.Invatarea sau redescoperirea capacitatilor sale si practicarea lor in cadrul comunitatilor fiecaruia sunt factori care devin motorul progresului comun.

Noi avem aceste rezerve,noi putem sa beneficiem de o lume mai buna in acest mileniu trei ; noi care am rupt cortina de fier si am daramat zidul Berlinului, suntem indreptatiti sa vrem mai mult. Mai trebuiesc insa doua contitii: sa ne apucam de munca precum inaintasii nostri si sa ne gandim bine cand ne alegem conducatorii statului democratic si nu sa ne vindem constiinta si responsabilitatea politica contra unei galeti portocalii sau pe o cinzeaca de tuica. Altfel nu iesim din criza decat pe hartie si tare ma tem ca,efectele actuale se vor prelungi pana in 2014 cand va veni o alta criza poate la fel de dura ca cea prezenta. O crestere economica(pe doua trimestre consecutive,poate sa fie si de o,o1% - cum zice premierul) sa nu credeti ca ne salveaza de fenomenul incalecarii crizelordupa care ziua ruperii echilibrului (acel 21 august) va deveni ireversibila si permanenta!

V-am prezentat aici cateva extrase pentru a vedea ca totul trebuia sa se stie,ca perfida si parsiva este nestiinta sau ignorarea ei.Dar tezele expuse in extenso de studiul sus amintit sunt mult mai compleze si mai fezabile,astfel ca ne-a convins cat de sinistra este perspectiva noastra, daca nu intervine o mutaregeniala.
14.03.2011 "Euroleul"

  Inapoi la articolul Efectul PARSIV si PERFID al inflatiei: Romanii pierd din puterea de cumparare

Setari Cookie-uri