Comentarii pe articolul Opinie: Cum va plati Romania pentru esecul de la BAC


Saraca fata desteapta

Turcescu Valentina la 5 Iulie 2011, ora 23:37
Ma uit la fata aceasta, Elena Dogaru, olimpic la limba italiana dar care a dat bac-ul la matematica si doreste sa urmeze medicina, unul din destinele "frante de Funeriu" si mi se pare din ce in ce mai posibil ceea ce am gandit cand am vazut-o prima oara. Ea implineste visul parintilor si nu pe al ei.
Chiar daca va intra la medicina, ceea ce nu cred, va fi un om neimplinit si plin de frustrari, va popula sectoarele nesanatoase ale societati.
Un copil de 10 sau 9 la o materie va sti intotdeauna sa-si aprecieze o lucrare. Ea nu este in stare. Incepe de la 8, coboara la 7,50 pentru ca sa ajunga la 7 si in final sa se multumeasca cu 5. Putini au curajul Iuliei care "vrea sa faca
babysitting" in Anglia desi a luat 10 la bac. Ii transmit Elenei si celor ca ea urmatorul mesaj:

"Draga mea iti doresc sa iei 5-ul, sa intri la medicina si iti mai doresc ca macar o data in viata ta de adult sa ajungi sa descoperi si sa faci ceea ce iti doresti tu si nu ceea ce isi doresc altii pentru tine, fie ei si parintii tai.
Si ca sa vezi ca lumea nu se termina aici iti povestesc ceva despre o cunostinta a mea.

A ratat BAC-ul din vara pentru ca parintii ei nu au vrut sa plateasca spaga ceruta de profu' de fizica ca sa treaca cea mai mare parte din clasa. Si-a dat corigenta pe bune, a luat bac-ul pe bune, a facut doua facultati (psihologie si teologie), lucreaza intr-un domeniu cu totul diferit dar bine retribuit, ii
place ce face, s-a casatorit cu iubitul ei de foarte tanara si acum are si un bebelus. Este foarte fericita desi nu a cautat-o nimeni de la Realitatea cand poate i se parea ca lumea se darama."

Dragi romani, adevarata drama nu este ca rata de promovare la BAC este 40, adevarata drama este ca tinerii nu sunt ajutati sa-si gaseasca drumul in viata, sa faca ceea ce li se potriveste nu ceea ce li se dicteaza de Andronescu si alti
politicieni si mai rau, cateodata, chiar de catre parintii lor. Cand vedem in filmele americane ca odrasla vine acasa cu diploma de maturitate si spune eu nu merg la colegiu, cel putin nu acum, ne oripilam. Imi pare rau dar in seara aceasta Iulia va dat o lectie si voi, ori nu vreti sa o pricepeti, ori chiar nu
o pricepeti.

Ia faceti o investigatie si vedeti unde sunt "cohortele de bacalaureati"? dar cele de specialisti cu diploma de facultate? Ia vedeti cui folosesc aceste cohorte? Cumva societatii? sau doar politicienilor? Ia ganditiva la ce va folosesc voua si altora ca voi diplomele, daca sunteti inchisi intre niste ziduri mai ceva decat cel chinezesc. Daramati zidurile si incercati sa vedeti si altceva decat ceea ce vi se spune de sus sa vedeti.
Sau daca vedeti, aveti curajul sa spuneti. Sau macar, aveti curajul sa faceti o oda patronului "cool mogul" precum unii "jurnalisti" ai democratiei originale romanesti.
Cat despre dezastrul de la bac... Pe mine m-ar multumi daca, dintre cei 40%, doar 10% ar ramane in tara si ar face ceea ce li se potriveste pentru ca sigur ar face bine, restul de 30 ar pleca din tara si ar duce vestea ca in Romania nu se mai fura nici macar la BAC si ar reusi sa aduca in tara toti investitorii aia americani de care spune ambasadoru'.
Din cei 60% m-ar multumi daca 20% ar deveni oameni de afaceri de succes precum Gigi Becali cu deosebirea ca ei sa fie cinstiti, 20% ar deveni Simona Senzual pentru ca lumea are nevoie si de "antarteimant" si ceilalti 20% ar deveni cei mai buni meseriasi de pe pamant si cand spun meseriasi nu ma refer la smecheri de Romania ci la mecanici auto, electricieni etc etc . Oops.. am uitat politicienii. Scadeti un anumit procent
constitutional din fiecare categorie, si trimiteti-i in politica si refaceti voi calculele (cine crede ca este sanatos ca politicienii toti sa aiba diplome are cel mai bun exemplu, Romania si apoi cum ramane cu zoon politikon). Asta este o societate perfect sanatoasa domnilor, ideala de altfel. Depinde de noi toti sa pastram placinta cat mai aproape de ce inseamna sanatos altfel ea se va diviza in cat mai multe sectoare care pot dauna grav societatii. Iar ceea ce cred eu ca se intampla cu Elena si altii ca ea, chiar si dintre cei de 10 dauneaza foarte grav societatii. Personal nu cred in societatea piramidala. Si teoria elitelor ma lasa rece. S-a dovedit daunator ca unii sa se creada deasupra celorlalti. E adevarat ca nu poti sa-i impiedici. Eu cred ca cei care au facut cu adevarat omenirea sa mearga nici nu stiiau ca sunt elite, ei si-au descoperit vocatia au livrat omenirii produsul si poate nici nu au trait suficient ca sa afle ca cineva i-a introdus la capitolul elite. Cat despre analfabetism, asta este o alta istorie si o alta lupta.

  Inapoi la articolul Opinie: Cum va plati Romania pentru esecul de la BAC

Setari Cookie-uri