Comentarii pe articolul Isarescu: Bancherii tin dobanzile mult peste referinta BNR si se plang in presa


dobanda si presiunile inflationiste

Toma Mihai la 15 Iulie 2011, ora 14:26
Consider ca dl. guvernator are dreptate in ceea ce priveste rata dobanzilor la creditele in lei. Desi dobanda de referinta la BNR este foarte scazuta (mai ales fata de anul precedent, cand s-a situat la 10.25%, daca nu ma insel), majoritatea bancilor comerciale practica dobanzi excesiv de mari pentru creditarea in lei. Consumul nu este incurajat deloc in aceasta perioada critica, ar trebui sa se acorde credite (nu intr-o masura foarte mare, dar indeajuns), pentru ca populatia majoritara sa poata beneficia de bani - efectiv de lichiditate pe piata, pentru a se stimula cererea agregata.

In ceea ce priveste inflatia, presiuni inflationiste vor interveni si vor aparea mai ales datorita evolutiei preturilor volatile (la produsele agroalimentare in special), datorita obiectivului mediului privat de a scoate profit - poate si fiindca de 2 ani incoace, piata a cam ramas in stagnare, investitiile si firmele disparand. De asemenea, preturile combustibililor vor creste in continuare - fara masa monetara ce ar putea crea cerere sa acopere aceasta oferta, degeaba vorbim de inflatie.





Lazea Mihaela la 15 Iulie 2011, ora 20:05
Deabia acum constata d-l Mugur Isarescu ca bancile tin dobanzile mult peste dobanda de referinta? Ce fel de supraveghere face Banca Centrala? Nu si-a pus nimeni intrebarea de ce au ajuns atat de multi romani in situatia disperata de a le fi executati silit. Nu toti din acestia si-au pierdut locurile de munca. In schimb data la care au contractat credite, era cu o dobanda la jumatatea fata de cea acum. Pe langa aceasta a fost si cresterea cursurilor valutare. De ce nu a luat pozitie BNR atunci? De ce nu se intreaba ce se intampla mai ales cu acei clienti din BCR, care sunt executati silit intr-un numar atat de mare fara a li se da posibilitatea restructurarii creditelor?

Cu stima,
Mihaela Manolescu

  Inapoi la articolul Isarescu: Bancherii tin dobanzile mult peste referinta BNR si se plang in presa

Setari Cookie-uri