Comentarii pe articolul Francisc Bodo: Despre consultanta in management si private equity


Invatamant in limba germana-calificati sau necalificati

Olimpia Turcu la 12 Iulie 2008, ora 19:59
Invatamant in limba germana-calificati sau necalificati
Tragem un semnal de alarma pentru invatamantul prescolar din romania. Poate cineva ne aude. avem...mai bine zis am avut profesoare cu studii superioare....cu facultati in limba germana....majoritatea de etnie germana......cu vechime in invatamantul prescolar de 11-15 ani numai in acelasi colectiv)...si culmea sunt necalificate. Se cere sa fie cu diploma de educatoare-invatatoare acum cand este o adevarata criza de educatoare datorita desfintarii liceelor pedagogice. Chiar daca am avut cu liceul pedagogic....daca pe diploma scrie invatatoare(au fost ani cand nu erau posturi vacante la educatoare si s-a trecut invatatoare...au fost ani cand era invers...nevoie de educatoare...se scria pe diploma educatoare...chiar daca practica pedagogica s-a facxut dintotdeauna la ambele specialitati.)
Acum cand nu mai sunt in limba romana absolvente....termina colegiu pedagogic si-i scrie bibliotecar...sau pedagog...sau mai stiu ce.....acum...trimite pe bietul dascal la sibiu sa faca inca 3 ani dupa ce a invatat 6 ani la facultatea de litere....cum am un cadru....bietul dascal trebuie intr-un an sa dea 2000 de roni....pentru complectare de studii...e o aberatie....un cadru cu atata vechime s-a calificat la locul de munca ....La Colegiu Pedagogic nu face mai mult de 2 saptamani de practica...Aici au 11-15 ani munca la clasa. As scrie multe dar nimeni nu ne aude. Pe cine mai trebuie sa imbogatim? Am pierdut cadre pe care le-am format atatia ani.....cadre care au un renume tocmai prin rezultatele deosebite...la clasa....ce se intampla in Romania....aceste cadre sunt bune la invatamantul primar, la gimnazial, la liceal, chiar la universitate pot preda si este nevoie de oameni pentru limba germana materna cum suntem noi....dar pentru gradinita....nu sunt bune...nu sunt calificate....treziti-va oameni buni. Chiar nimeni nu mai judeca ce se face cu invatamantul romasnesc.
Am 4 dosare cu doctorat in limba germana...si nu-i primim la concurs de titularizare...nu sunt destul de buni. O sa ne rada Europa toata.....sunt minoritati.
Ada la 5 Septembrie 2009, ora 13:19
Ma aflu exact in aceeasi situatie. Am absolvit o facultate in limba germana , momentam urmez si cursuri de masterat tot in limba germana si am dreptul sa fiu profesoara de germana , conform modulului pedagogic, insa ca educatoare sunt necalificata. Daca ar exista un modul pentru prescolari m-as inscrie , insa mi s-a spus ca trebuie sa urmez cursurile in cadrul facultatii Stiintele Educatiei. Mi se pare absurd ca pentru a preda la gradinita sa ai nevoie de doua facultati si pentru a preda la scoala doar de o facultate. Si culmea e doamna Andronescu vrea sa ne dea afara din invatamant tot pe noi cei cu facultate pentru ca suntem necalificati, dar educatoarele care au doar liceu stau relaxate , in timp ce tot mai multi absolventi de facultati sunt someri.

  Inapoi la articolul Francisc Bodo: Despre consultanta in management si private equity

Setari Cookie-uri