Comentarii pe articolul Romania si CRIZA DATORIILOR: Cele mai PERICULOASE 5 canale de contagiune


pareri

Dan Marius la 9 August 2011, ora 15:46
VINOVATI Pentru criza financiară din 2007-2008,care a provocat și a dus în mod direct la recesiunea economică din ultimii doi ani din Romania si intrarea intr-o nopaua criza.
1)Banca Națională a României
-avea la dispoziție toate mijloacele și autoritatea pentru a lua măsurile necesare, măsuri care ar fi putut evita în România efectele cele mai grele ale crizei financiare.
Banca Națională a României și alte organisme de supraveghere a piețelor financiare aveau autoritatea de a impune un plafon, o limită privind suma împrumutată de cetățean în relație cu valoarea de piață a bunului imobiliar. În perioade de supra încălzire imobiliară, acest mecanism servește moderării activității imobiliare și limitării efectelor speculațiilor. Ce este mai grav este că autoritățile finaciare românești aveau dreptul de a interzice împrumuturile în euro făcute cetățenilor români, și nu au facut-o. Este de neconceput într-o țară civilizată să-i lași pe oamenii de rând să-și asume riscul fluctuației cursului de schimb. Dacă România n-ar fi avut de suferit efectele negative ale crizei imobiliarului, n-ar fi trecut prin această recesiune dură ce a dus la saracirea exagerata a populatiei si nu numai.
-servilitate în fața organismelor international
-vorbărie neînsoțită de acțiune
2)Guvernului Boc
În primul rând, ar fi fost important să se mențină cheltuielile de consum;
-vorbărie cu șicane politice neînsoțită de acțiune
-ideea de a mări TVA la 24% mi se pare o idee bizară și foarte proastă
- ar fi trebuit ca Guvernul să refuze să implementeze imediat un plan de austeritate
-servilitate în fața organismelor international –iesita din comun-
-imprumuturile la FMI.( recursul la FMI~ PARE~să fi fost de neevitat, pentru a finanța deficitul bugetar) - aplicarea palnurilor economice ale FMI(cea mai mare gresala)
nu există o politică mai malefică decât aceea de a impune tăieri din cheltuielile publice în același timp în care cheltuielile private sunt în declin: rezultatul, îl vedem foarte clar acum, este că reducerea de posturi și de cheltuieli publice accentuează căderea PIB, rezultând în venituri mai mici pentru guvern, deficit în creștere, și nu diminuate și o populatie nemulțumită, chiar ostilă datorită diminuării serviciilor publice.
(.-Dacă România ar fi fost membră a zonei euro, neavând astfel puterea și libertatea de a-și stabili propria politică monetară,întregul impact al acestor măsuri impuse de FMI ar fi fost să tragă economia României și mai jos.)
=Concluzia ar fi că FMI ne-a tras în jos.=
Dacă România reușește încet, încet să iasă din criza financiară, acest lucru se datorează în mare parte faptului că își controlează încă politica monetară.
ACUM in 2011 luna august si urmatoarele doua luni Romania este pe cale de a intra in centrul celei mai mari crizei financiare mondiale a tuturor timpurilor-care va schimba din temelii structura economiei mondiale si va fi cea mai mai lunga din isorie-
IATA DE CE:
-România depinde fiscal, financiar și politic de organizațiile internaționale; sectorul agricol este fragil și neperformant; instituțiile sociale , școlile, universitățile, spitalele sunt în ruină morala si fizica.
-cumulul de 20 de ani de decizii proaste, cu consecințe teribile pentru țară: băncile țării au ajuns în mâinile străinilor, bunurile țării au fost vândute pe nimic investitorilor și speculatorilor străini;
-fuga capitalului din sucursalele bancilor straine
-lichiditate fragila in bancile romanesti si slaba capitalizare
- lipsa de unitate politico-esconomica(partidele sunt gasti politice care sustin interese private)
-investitii directionate gresite (nu sunt directionate catre sectoare profitabile pentru stat)
-lipsa totala a autonomiei financiare și economice
-proiectele guvernamentale nu,, asculta” de presupusele „legi" ale eficienței economice
MASURI GUVERNAMENTALE URGENTE
. Iată câteva recomandări:
- România are tot ce are nevoie: resurse, populație relativ instruită, ieșire la Marea Neagră
-investitii in agricultură pentru a asigura hrana cetățenilor Romaniei si chiar si export(sub control de stat,sever si real-fiind resursa strategica incepand cu 2012)
-sa se faca din România un Centru European de Excelență pentru agricultura organică și sustenabilă;
-sa se acceseze toate fondurile financiare europene alocate, pentru a sprijini sectorul agricol;
-încurajarea si sustinerea fermeor mici și mijlocii;
-încurajarea și sprijinirea financiar și fiscal si dezvoltarea asociațiilor cooperative, de tipul celor care există în toate țările capitaliste.
--limitarea si chiar obstructionarea exportului de materii prime( lemn si fier vechi)

-infintarea de cel putin doua (trei )banci cu capital integral de stat(-pentru utilizarea lor (EximBank-ul) ca pârghii ale dezvoltării economice sprijinirea directa a producatorului, cetatean roman), pentru recreerea unui sistem financiar care să aparțină Romaniei.
- o politică fiscală care să fie dictată de circumstanțe proprii Romaniei
-sa se stopeze toate privatizările întreprinderilor de stat(cel putin pana la iesirea din criza a populatiei) În prezent, România are 32 de întreprinderi în „top" 500 (cele mai mari ca cifra de afaceri din Europa Centrală și de Est, cu excepția Rusiei). Or, din aceste 32 de întreprinderi, 22 au fost privatizate și sunt deținute de capitalul strain-Plus-valoarea unde se duce ?!(opera ,,democratica” a PSD,sau am platit despagubiri de razboi) Nu mai ramân neprivatizate și ne-deținute sau controlate de capitalul strain decât transporturile si o parte din sectorul energetic.O economie puternică are nevoie de propriile sale întreprinderi naționale mari pentru că în condițiile lipsei de capital autohton, numai statul poate răspunde unei asemenea provocări cum este aceasta criza financiara globala In criza recenta sau infirmat teoriile liberalizarii economice,oare o fi gresita?(statele au sprijinit financiarcapitalul privat,chiar si nerambursabil-cazul Romaniei care a dat bani grai la sucursalele bancilor straine-de ce daca este economie libera ?!)
-îmbunătățiți și modernizați managementul
– sa se tina cont de studiile facute de Academia Romana si de specialisti,iar acolo unde este cazul angajarea de specelisti ( nu de rubedenii) in ministere de resort , stabilirea de termene precise pentru evaluarea activitățiilor si analiza severa a acestor evaluri,pentru a imbunatatii guvernanța.
-Banca Nationala sa promoveze o politică monetară care să răspundă nevoilor specifice țării
Desigur nimeni nu detine SOLUTIA PERFECTA in economie ,dar cele propuse de mine sunt un pic si verificate in timp si cred ca se poate aplica dictonul ,,LA VREMURI EXCEPTIONALE ,MASURI EXCEPTIONALE”,desigur asta nu inseamna ca revenim la ETAT’IZM..
,,Daca nu ne ajutam noi strainii ne vor da in cap cu zabetul pe buze”

  Inapoi la articolul Romania si CRIZA DATORIILOR: Cele mai PERICULOASE 5 canale de contagiune

Setari Cookie-uri