Comentarii pe articolul Valoarea medie a unui apartament vechi a scazut cu 11% in luna iunie


Triumful cumparatorilor

Neacsu Vladut la 15 Iulie 2008, ora 10:13
Triumful cumparatorilor
Parerea mea este ca preturile continua sa scada datorita cresterii dobanzilor la credit si datorita temerilor proprietarilor. In primul rand cei care au o locuinta in plus - cumparata ca investitie - vor fi cei care vor sa vanda, intrucat pentru ei scaderea preturilor reprezinta pierderi. Apoi cei care doresc sa schimbe locuinta, pentru ca se gandesc ca daca vand acum ce au, cat inca mai sunt preturi bune, cu banii luati vor putea sa isi ia ceva mai bun peste cateva luni - un an, cand va fi perigeul preturilor la imobiliare. Sunt multi proprietari in Bucuresti care vor face asta, asa ca tineti-va bine, pentru ca preturile se duc foarte rapid in jos.
Pentru cumparatori am un sfat: nu va mai grabiti sa cumparati. Trageti de timp, negociati, ca acum proprietarii sunt dispusi sa lase foarte mult pentru ca isi vand foarte greu imobilele. DE VOI DEPINDE CAT SCAD PRETURILE. Daca atunci cand simtiti ca cresc un pic preturile, o sa va napustiti cu totii sa cumparati, veti determina iar cresteri de preturi si proprietarii vor detine iar controlul pietei. Fiti rationali si cumpatati, sa nu va comportati ca o turma de oi. Lasati oile ratacite care considera ca preturile apartamentelor vechi de 30 de ani se justifica sa se duca singure in gura lupului.
Numai cumparati de la agentii, ca astfel le veti face sa incerce sa convinga clientii-proprietari sa scada preturile ca ei sa aiba preturi mai bune decat oferta particularilor. Nu merita comisioanele care le cer, si poate prin falimentul unora vor invata sa se comporte mai bine cu clientii, nu ca bisnitarii de la piata, care incearca sa iti bage marfa lor pe gat.
Din experienta mea personala, va pot spune ca diferenta dintre pretul afisat si cel la care se realizeaza o tranzactie e foate mare:
-exemplul I: o garsoniera pe care am vizionat-o acum 2 luni. Pretul care fusese pus initial cu 2 luni inainte sa vizionez:72000 E. Pretul zis de agent inainte de vizionare, 67000 E, la vizionare 65000E. N-am mai tinut legatura. Acum cateva zile ma suna alt agent, o garsoniera pe aceeasi alee, la acelasi etaj, aceeasi suprafata, bloc din acelasi an, pretul care mi-l spune la telefon: 57000 E. I-am zis ca nu ma mai intereseaza zona aceea, prefer mai aproape de metrou. Garsoniera era undeva in zona Teiul Doamnei.
- exemplul II: o garsoniera de la un propietar vazuta pe site-ul care a realizat "studiul" din acest articol. Pret initial acum vreo 2-3 luni, 72000E, acum am vazut-o cu 65000 E, dar vanduta.
- exeplul III: o garsoniera cam in aceeasi zona ca prima, dar un pic mai aproape de metrou si mijloace de transport in comun, pe Masina de Paine. Inainte de Paste ma suna, imi zice 67000 E. Am stabilit ca vorbim dupa sarbatori, intrucat nu eram in oras. Nu l-am mai contactat, dar dupa o luna ma suna si imi zice daca mai sunt interesat si ma duc la o vizionare, atunci imi spune 63000 E. La cateva saptamani ma suna iar si imi face o oferta "de nerefuzat", 58000E, pe care am refuzat-o. Se pare ca a vandut intrucat numai este bannerul pe balcon, a gasit pe cineva care poate chiar avea nevoie acum.
Daca va tineti tari si nu va lasati convinsi de pseudo-cresteri nefondate cu care "ameninta" proprietarii vom reusi sa aducem cu totii preturile apartamentelor vechi la un pret real.
Eu m-am hotarat sa mai stau in stand-by pana cel putin in toamna-iarna, cand cred ca o sa imi permit, cu ajutorul unui mic credit, sa iau un apartament cu doua camere. In iarna sigur vor fi iar scaderi mari de preturi. Pana atunci urmaresc preturile, si ma tin tare in scaun, intrucat piata imobiliare va fi ca un montagne-russe, care intr-un final ajunge mai jos decat de unde a plecat.
Multumesc celor care citesc asta si scuzati eventualele mele greseli gramaticale si de lexic, pun mai mult accent pe creier decat pe limba.
Un cumparator
Iulia la 15 Iulie 2008, ora 11:50
Bine le mai zici dle Vladut.
Daca ar asculta cineva... ce bine ar fi !
Ana Maria la 15 Iulie 2008, ora 16:42
Eu vreau sa vand o garsoniera si un apartament cu 3 camere si ulterior sa cumpar 2 camere. Ceea ce pot sa spun este ca din luna aprilie am tot dat anunturi, am pus preturi cu aprox. 10.000 euro mai mici fata de preturile afisate prin ziare...etc....si acelea negociabile...si nu a venit nimeni nici macar sa vada despre ce este vorba, cum arata...mentionez ca sunt in imobile construite in '90, zona centrala....deci de interes. Ma intreb care sunt adevaratele preturi, unde sunt acei cumparatori innebuniti sa dea 2000 de euro pe 1 mp cum spun toate agentiile cand suni in calitate de cumparator????
Mark la 20 Iulie 2008, ora 11:37
Inainte de a cumpara o casa, e bine sa aruncati un ochi si la ce se intampla in alte tari. Putini inteleg cum se poate ca preturile in Bucuresti sa fie, in anumite cazuri, mai mari decat intr-un oras gen Vancouver, foarte bine cotat pe plan mondial dpdv al calitatii vietii. Nemaivorbind de salariul mediu, care depaseste clar salariul mediu din Ro. Piata noastra imobiliara va intra intr-o perioada de normalitate, iar ce se intampla acum nu este normal. Sa ne punem centurile de siguranta si ... la drum!

  Inapoi la articolul Valoarea medie a unui apartament vechi a scazut cu 11% in luna iunie

Setari Cookie-uri