Comentarii pe articolul Seful Raiffeisen Bank: Romanii ar putea fi tentati sa ia credite direct din strainatate


Bancile astea...

Gheorghe Sturzu la 24 Iulie 2008, ora 10:12
Bancile astea...
S-au gasit ele sa fie amentitate de inca o procedura birocratica! Sunt ingrijorate de externalizarea creditelor.
Si intr-adevar au de ce sa fie ingrijorate. Costul unui credit in Euro, pentru debitor, este de 2-3 ori mai mare in Romania decat in tarile vestice in conditiile in care atat costurile bancilor cat si veniturile populatiei Romaniei sunt mult mai mici decat acolo. As vrea sa aud si eu de un DAE de 11-15% la creditele ipotecare in Euro in Franta, Germania, tarile nordice. Externalizarea adevarata a creditelor se practica prin accesarea creditului direct intr-o tara in care politicile bancilor sunt mai temperate si mai cumpatate.
Apropo, suma pe care o platesc lunar la cel mai recent credit de consum pe care l-am accesat in Romania este aproape dublata fata de principal si dobanda prin comisioane de administrare, de risc si altele, fara de care nu as fi putut lua creditul.
Gheorghe Mataranga la 24 Iulie 2008, ora 19:27
Pe undeva este normal ca sunt mai scumpe creditele in Romania. Pentru ca exista cerere. Imensa chiar. Ce ar fi fost daca dobanda si comisioanele ar fi fost si mai mici? Nu faceau fata la solicitari, isi faceau clientii coada in fata agentiilor bancilor ca pe vremuri pentru lapte.
Astazi am citit un raport BNR in care era mentionat ca volumul creditelor in euro contractate de populatie in luna iunie 2008 sunt cu aproximativ 30% mai mare decat in perioada similara a anului trecut. Pai daca romanul e disperat sa se indatoreze, iar banca trebuie sa genereze profit pentru investitori, de ce sa nu fie dobanda si comisioanele in consecinta?
Iar despre externalizarea creditelor: nu este cazul decat la cele de valori mari sau unele dintre cele corporatiste. Nu se duce nici un romanas sa ia 100.000 de euro din Germania sau Austria, sa se care prin avioane cu evaluatori, traducatori, experti dupa el ca sa poata finaliza creditul extern.

  Inapoi la articolul Seful Raiffeisen Bank: Romanii ar putea fi tentati sa ia credite direct din strainatate

Setari Cookie-uri