Comentarii pe articolul Previziune soc: Pretul petrolului la 500 dolari/baril


Toate blocadele au o iesire !

Petre Terzi la 28 Iulie 2008, ora 08:54
Toate blocadele au o iesire !
Blocada navala engleza asupra Europei a avut ca consecinta fabricarea zaharului din sfecla ! Actuala "blocada" a petrolului prin pret - la care raspunsul este devalorizarea dolarului - va duce la o solutie similara. Vom trai si vom vedea !
Ioan Negru la 28 Iulie 2008, ora 22:07
Problema pretului petrolului este dependenta in mare masura de politica: exista inca destule resurse potentiale iar costurile de extractie nu au crescut atat de mult incat sa justifice pretul actual.
Pe de alta parte, afluxul urias de bani in tarile producatoare a determinat devalorizarea dolarului. Intersant, acest fenomen nu se resimte in tarile arabe, unde valuta e fixata in raport cu dolarul iar preturile sunt controlate. In schimb, aceasta duce la afectarea euro, evaluat mai sus decat poate duce economia Europei, dependenta peste 70% de energie importata. Resursele alternative, dorite si teoretizate de mult intarzie sa devina eficiente: obtinerea hidrogenului prin cracarea gazului natural cere mai multa energie decat se produce prin arderea acestuia, hectarele de celule fotovoltaice sunt SF, si chiar energia solara cu generatoare cu abur din zona sahariana e o fata morgana. De aceea, ramane salvarea in energia nucleara, care ar face viabila si electroliza apei si deci hidrogenul accesibil.
Dar aici trebuie sa se raspunda la intrebarea: cat de mult se poate risca construind reactoare nucleare? Si nu ma refer numai la riscurile tehnice si tehnologice, ce se pot reduce la sub 1: 1 milion ani operare, cat la cele teroriste, intr-o lume tot mai fanatizata. Mai ales considerand ca centralele nucleara afecteaza productorii de petrol, acest risc nu e de neglijat!
Deci ramanem inca multa vreme dependenti de hidrocarburi, iar evolutia populatiei mondiale va face viatza pe planeta Pamant tot mai grea.
Noi, in Romania, dupa ce am dat pe degeaba viitorul (petrolul si gazele) pe mana strainilor, ar trebui sa ne asiguram ca macar vom avea destula hrana si sa salvam ce se mai poate salva: pamantul si padurile (ca si uraniul ni l-au luat rusii inca acum vreo 50 de ani, cand noi nici nu aveam habar ce valori erau in muntii Apuseni si Mehedinti).

  Inapoi la articolul Previziune soc: Pretul petrolului la 500 dolari/baril

Setari Cookie-uri