Recunosc ca m-am plasat pe o pozitie rezervata in raport cu ultimele evenimente socio-politice din Romania. Puternic zdruncinat de drama (care continua si astazi din pacate) a celor din Colectiv, a familiilor, prietenilor lor, precum si a tuturor acelora care in mod direct au intrat in contact cu tragicul eveniment, am asistat la explozia de emotie publica care a blocat societatea si a rasturnat un guvern.

Pozitia rezervata vine din incertitudinile pe care le am cu privire la justetea si eficienta unui mod de a lua decizii intr-un dialog ad-hoc cu oameni aflati sub imperiul emotional al unei tragedii si aflandu-se la nivelul unei reprezentativitati discutabile. Timpul trece si opiniile si trairile noastre se structureaza si capata forme mai explicite. Astazi, inteleg intr-un context mai larg atat cauzele unei astfel de tragedii cat si reactia "strazii". Asistam astazi, nu doar in Romania, la adancirea peste limitele suportabilitatii a unei prapastii intre administratie si oameni. Cauzele sunt multiple si sunt atat de ordin general cat si de ordin particular, compunandu-se intr-o spirala a insuportabilitatii.

Premiul Nobel la economie a fost castigat de catre profesorul Angus Deaton, de la Universitatea Princeton, un teoretician al studiului inechitatii si inegalitatii din societate. Este demonstrat cu date stiintifice in cartea lui T Pikety, Capitalul in sec 21, faptul ca bogatia se concentreaza in detrimentul celor saraci. Spre exemplu, in SUA, 5% dintre gospodarii detin majoritatea bogatiei.

Reusim sa comunicam practic instantaneu dintr-o parte a globului in oricare alta parte, insa in acelasi timp, ironic, 702 milioane de oameni la nivel global, sau 9,6%, traiesc sub limita saraciei in 2015, 633 milioane de oameni, adica 1 din 10 oameni la nivel global, nu au acces la resurse de apa potabila si mai dramatic, 1 din 3 persoane la nivel global nu au acces la o toaleta, nevoi de baza ale societatii care nu sunt indeplinite. Traim astfel timpuri in care societatea isi neaga reprezentantii si provoaca limitele democratiei. La o alta scara, terorismul si exacerbarea extremismului sunt efecte ale aceleasi probleme de fond. Omenirea se afla iarasi in fata unor provocari uriase. Globalizarea joaca un rol de angrenare si generalizare a crizelor.

Leadership-ul este solutia depasirii crizelor. Evolutia omului trece prin renuntari si schimbari de context. M-a impresionat puternic gestul unui francez, care imediat dupa atacurile teroriste din Paris, a venit cu un pian in strada si a cantat melodia Imagine a lui John Lennon. Ascultati melodia, transformati-o intr-un imn, intr-un imn al unei noi societati, a unui nou om.

Impunerea oricarei schimbari presupune acceptanta, renuntare, iesirea din zona de confort. Liderii sunt singurii capabili sa conduca oamenii prin asa ceva. De la o scara redusa cum ar fi o companie, pana la o societate, liderii sunt cei chemati sa conduca, sa alinieze si sa insufleteasca oamenii.

Daca m-ati intreba de ce avem noi romanii nevoie astazi, as spune ca avem nevoie de o schimbare de context. Cine sunt cei care fac schimbarea de context? Liderii. Avem nevoie de lideri! Asta striga strada, asta simte. Privind asa, in acest context imi retrag rezervele fata de nevoia de a intelege si asculta ceea ce striga oamenii. Probabil ca nu toti cei care blocheaza bulevarde conceptualizeaza si explica astfel ceea ce simt, dar toti o simt cu siguranta. O simt cand vad ca legi exista dar nu pot fi respectate, o simt cand aud vorbe dar nu vad fapte, o simt atunci cand raspund intrebarilor copiilor.

Recunoasterea si atragerea liderilor, incurajarea educatiei si a spiritului de leadership sunt responsabilitati principale ale ganditorilor si protectorilor statului.

Traversam timpuri complicate, ipocrizia si demagogia confisca tot mai multe initiative, intelegem din ce in ce mai putin din ceea ce se intampla, avem nevoie din ce in ce mai mult sa fim toleranti, sa ne intoarcem la valorile esentiale pe care omenirea le-a confirmat in evolutia ei.

" Imagine all the people sharing all the world..."

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri